Milyen karakterű a gyerekem?
Címlap / Otthon / Milyen karakterű a gyerekem?

Milyen karakterű a gyerekem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A megoldásközpontú módszertant alkalmazó gyermekneveléssel nagyon gyorsan érhetünk el robbanásszerű és látványos eredményeket a gyermekek viselkedésében otthon, illetve csoportokban egyaránt. A pozitív megerősítéseken alapuló nevelési technika számos kreatív gyakorlati lehetőséget tartogat a felnőtt-gyermek kommunikáció és együttműködés javítására, azonban minden gyermek más és más karakterjegyekkel rendelkezik. A gyermekkarakterek vizsgálata így kiemelkedően fontos szempont a hatékony nevelési stratégia kialakításához. 

Előző cikkemet itt olvashatod el >>> 

A különböző személyiségjegyek elemzésekor archetípusokat különböztethetünk meg. Az archetípusok alapján a gyermekeket négy csoportba oszthatjuk:

• Tűz típusú gyermekek

Erős egyéniségek, az óvodában mindig Ők mennek elől, a többiek pedig Őket követik. Az iskolában a csoportmunkában, vagy a csapatversenyekben Ők osztják szét a feladatokat, Ők a csapatkapitányok. Talpraesettek, de sokszor fejjel mennek a falnak. Nem tudnak várni, minden azonnal kell nekik. Kifejezetten kedvelik az újdonságokat. A tűz típusú gyermekek szeretetnyelve a dicséret, a biztatás, és ha kritizálják Őket, akkor bezárnak. Általában a Kos, az Oroszlán, vagy a Nyilas csillagjegyeket viselik.

• Víz típusú gyermekek
Nagyon fontos számukra a béke, a nyugalom, az anyaméhre emlékeztető dolgok, melyből biztonságot, bizalmat érezhetnek. Közösségbe szoktatni sokszor nehéz Őket, mivel kötődéseik igen erősek. Ők azok, akiknek éveken keresztül az ágyukban van elalváskor a kedvenc maci, zsebkendő, vagy takaró. Az óvodában játékaikat szívesen megosztják, kedvenc játékaik a papás-mamás, a női szerepek, pl: főzőcskézés, takarítás, bevásárlás. Iskolában hajlamosak arra, hogy megfelelési kényszereik alakuljanak ki. Az önkifejezést segítő, szituációs és szerepjátékokban találják meg igazán önmagukat. A Víz típusú gyermekek a Rák, a Skorpió és a Halak jegyeit viselik.


  
• Levegő típusú gyermekek
Érzékenyek a szépségre, nagyon fogékonyak a művészetekre. Csecsemőként - azt érezzük, hogy - olvasnak a szemeik a gondolatainkban. Gyorsan tanulnak, korán beszélnek. A legmesszebbmenőkig társasági lények, igénylik az állandó beszélgetést, a törődést. Szeretetnyelvük a külvilág pozitív visszajelzése a megnyilvánulásaikra, valamint a beszélgetés. Óvodás korban játékaik nagyon sokfélék lehetnek, viszont mindent nagyon hamar megunnak. Belevágnak a felnőttek szavába, ha kell, kikiabálják maguknak a figyelmet. Hajlamosak színészkedni, füllenteni, szerepeket játszani. Kedvenc játékaik: a társasjáték, a bűvészkészlet, a bábozás, vagy a mesék karaktereivé változni. Ők az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő gyermekei.

• Föld típusú gyermekek
Csecsemőkoruktól kell az életükbe a jól felépített rendszer, és az állandóság. A változásokat nehezen bírják lekezelni és követni. Nagyon intelligensek, gyors észjárásúak. Nagyobb korukban is stabilan sikeresek tudnak maradni, takarékosak, iskola mellett is dolgoznak. Őszinték, könnyen megbocsátanak, viszont soha nem felejtenek. Nem hagyják cserben a másikat, megbízhatóak. A Föld típusú gyermek mesekaraktere minden, ami a biztonságról szól. A kastély megvédése, új vár felépítése, testvértörténetek, melyekben a szülő tölti be a biztonság szerepét. Manók, törpék, koboldok, a régen nem látott testvér, vagy gyermek hazatér, kertekben játszódó történetek, a bölcs bohócról szóló történetek. Ők a Bika, a Szűz és Bak szülöttei.

Természetesen minden egyes gyermek-archetípusnak más és más a pozitív megerősítést elősegítő mesekaraktere, illetve egyénenként különbözőek azok a személyiségfejlesztő játékok, melyeket személyre szabottan tudunk kialakítani a gyermekek megoldásfókuszú nevelése során. Vannak, akiknek a mesekaraktere a hős, aki legyőzi az akadályokat és kiállja a próbákat, másoknak a varázslat, megint másoknál a bunkeres, vagy éppen a változások elfogadását segítő játékok hozzák meg a kívánt eredményt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5956 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x