Madáretetők – 10 perc a madarakért!
Címlap / Otthon / Madáretetők – 10 perc a madarakért!

Madáretetők – 10 perc a madarakért!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Két zöldköznapi tipp arra, hogy készítsünk hulladékból csodás madáretetőt! Még nem tudjuk, hogy az idei tél mennyire lesz kemény, novembertől áprilisig azonban gyakran köszönt ínséges idő a kis tollas, nem költöző madár barátainkra. Az állatok általában önfenntartók, és feltalálják magukat télen - nyáron. 

Miért is van szükség madáretetőre?
Az ember környezete változtatásával könnyebben alkalmazkodik az időjárás változásokhoz  képes fűteni és élelmet raktározni magának. Az utóbbi időkben szélsőségesebb lett az időjárás, keményebb hidegek és forróbb nyarak vannak. Ez hatással van mindenkire, a madarainkra is ezért jobban rászorul az ember segítségére. Etetésre csak hosszas fagy és összefüggő hótakaró esetén van szükség, a kis vendégeknek egyébként is több energiára van szükségük - már az életben maradáshoz is.

Kik lesznek a lakók?
Akár aprócska cinke, vörösbegy, feketerigó és még sokféle kedves madárka is megtelepedhet a kertetekben vagy akár az ablakotokban, ha rendszeresen etetjük őket, ha tudjuk, miért ne tegyük könnyebbé az életüket? Határozzuk meg a madarak fajtáját és nemét, akár gyermekeinkkel közösen. A kertes házban lakóknak a bokrokon, vagy a fákon érdemes elhelyezni az etetőket, lehetőleg látótávolságra az ablakunktól, mert a madarak megfigyelése igen nagy élmény. (Elkerülhetetlen, hogy neveket adjunk nekik vagy jelzőkkel illessük ismeretlen barátainkat, nálunk a „Bomviván” ragadványnevű cinke az ablakpárkányunk visszatérő látogatójaként egyszer be is szökdécselt a nyitott ablakon.).

Vigyázz a macska veszélyes!
Igen, még a kedvenc dorombolóból is romboló válhat, ha a madárház környékén jár. Ezért kell az etetőt okosan elhelyezni, úgy, hogy a cica ne tudjon felmászni, átkapaszkodni, vagy lesből átugrani az etetőre. Tehát a fára tett madáretető lehet, hogy nem fog benépesülni, mert a madárkák elmenekülnek a cicák elől. Nem érdemes azzal kísérletezni, hogy a macskát erről a szokásáról leszoktatjuk, ugyanis a játékos ragadozó akkor is szórakozni fog a madarakkal, ha nem éhes. Legjobb, ha békét teremtünk azzal, hogy jól helyezzük el a madáretetőt és bízunk a természetben, hogy a madarak tudnak vigyázni magukra. (A környezettudatos ember nem bántja a macskát, hanem inkább a kóbor állatok befogásával, gazdához juttatásával, esetleg ivartalanításával segíti életét.)

Felelősség az etetés!
Az emeletes házban élőknek, jó az ablakpárkány is, arra kell ügyelni, hogy szélvédett hely legyen. Az etetőt akár a párkány alá is lógathatjuk, így a madárkák ugyan nem megfigyelhetőek az ablakból, de védettnek érzik a helyüket és könnyen odaszoknak. Az etetésnél figyelni kell hogy az eleség ne kerüljön a hóba, maradjon száraz. A mag pótlását legjobb este végezni, hogy reggel már csipegessenek kis barátaink. Figyelem! Csak akkor etesd a madarakat, ha vállalni tudod egész télen, mert az odaszoktatott madarak el is pusztulhatnak, ha nem kapnak többet eleséget. Ha a kertben élnek mókusok is, akár külön mókuscsemegét is ki lehet tenni, mogyoróból, dióból a kedvesen figurázó rágcsálók számára.

Lássunk hozzá a madáretető készítéséhez!
Rengeteg variáció van madáretetőből, meg is vásárolhatóak az állatkereskedésekben vagy gazdaboltokban, de a saját kezűleg készített az igazi nagy sikerélmény, főleg ha betelepednek a lakók.
A legegyszerűbb madáretetők kb. 10 perc alatt, készülnek el, mégpedig a hulladékot hasznosítják újra!
Egy hagymás, vagy zöldséges hálót kb. ökölnagyságban, tele teszünk magvakkal,( arra figyeljünk, hogy ki tudják szedni, de ne hulljon ki azonnal) és a tetején szorosan összekötve fellógatjuk egy szélvédett száraz helyre. Ilyen csemegéket készen is vásárolhatunk a boltokban és ezeket fellógathatjuk a környező fákra, bokrokra.
Műanyag pille palack, mint etető:
1. Kivágjuk az oldalát, a flakon teteje feletti részen. (a kupakot fogjuk) fordított U alakban.
2. A kivágott részt lehajtjuk, alulról megerősítjük, ha kell, de inkább válasszunk egy keményebb palackot. Megerősíteni egy bot beszúrásával lehet, mely bot hosszabbra hagyható, mint a kihajásra kerülű műanyag rész.
3. A földbe egy alkalmas helyen egy seprűnyelet szúrunk, melyet előzőleg megfaragtunk, hogy a palack szájába beledugható legyen és jól szoruljon.
4. Ráhúzzuk a seprűnyélre a palackot, és megtöltjük egészen a bejáratig magvakkal, eleséggel.
Tipp: Ha felfüggesztett változat készül, akkor a kupakos résznél kell fölakasztani és kicsivel a palack alja felett kell a fordított U alakú részt kivágni.

Etető tartós tejes, vagy üdítős dobozból:
Az etető külsejét itt nagyon széppé tehetjük, például a dekupázs (szalvétatechnika) segítségével, vagy festéssel. A világosabb színű dobozokra sokkal jobban lehet dolgozni. A madáretető ebből az anyagból is igen tartósra készíthető, és nagyon jól tűri az időjárás viszontagságait. A doboz akár fel is szegezhető kamrafalra, vagy felköthető kerítésre is.
1. Fessük be a dobozt, időjárást tűrő festékkel, vagy a festék réteget lakkozzuk le. (esetleg dekupage technikával borítsuk be és lakkozzuk át!) Várjuk ki míg megszárad. A levágott sarkot természetesen ragasszuk jól vissza a dobozhoz!
2. A doboz alja felett néhány centivel készítsük el a fordított U alakú rést a madaraknak, majd hajtsuk ki, és a kihajtott rész alját erősítsük meg a doboz aljába szúrt bottal, amire a madár rászállhat.
3. Rögzítsük a dobozt és töltsük meg eleséggel.


Az eleség lehet, gabona, vagyis búza, rozs, köles, vagy olajos magvak, mint a napraforgó, de nagy hidegben szeretik a nyers szalonna csíkot is. Az állatkereskedésekben készen is lehet kapni madáreleséget. Kenyeret tilos a madaraknak adni, mert bedagad a begyükbe és elpusztulhatnak tőle.
Ügyesebb apukák vagy anyukák, már a bonyolultabb furnérlemezes megoldást is választhatják, a lényeg, hogy vízhatlanná tegyük a dobozt, és az eleséget ne tudja kifújni a szél, valamint a madár hozzáférjen a táplálékhoz, ne legyen a doboz belseje túl sötét.
Nagy örömet új barátaidhoz, és jó barkácsolás!

Berta Aranka

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6944 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x