A házasság dilemmái:kell, vagy nem?
Címlap / Psziché / A házasság dilemmái:kell, vagy nem?

A házasság dilemmái:kell, vagy nem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Lassan vagy száz éve mondogatják a házasság intézményéről, hogy bizony válságban van. Néhány évtizede már nem csak regények, filmek témája lett, hanem egyre több szakember is elkezdett foglalkozni a kérdéssel... 

A házasság sokak szerint elavult intézmény, de nélkülözhetetlen és lelki szükséglet van rá.

Lassan vagy száz éve mondogatják a házasság intézményéről, hogy bizony válságban van. Néhány évtizede már nem csak regények, filmek témája lett, hanem a válások számának növekvő aránya miatt, egyre több szakember is elkezdett foglalkozni a kérdéssel: Kell-e még a házasság? Van-e rá igény?

Nagyon kevés házasság van, amelyben nagyobb feszültségek, konfliktusok ne támadnának időnként. Általában ilyenkor az egyik fél a házasság intézményét érzi nyűgnek, béklyónak. A jónak mondható házasságokban is sok az olyan vita, ellentmondás, feszültség, amiben nemcsak a pár jut nehezen egyetértésre, hanem amiről a szakemberek is alig tudják megmondani, hogyan és mi a helyes. Ilyenek például a házasságon belüli szexuális hűség, a házassági munkamegosztás, vagy a pénzügyi döntések kérdése.

Szokások, hagyományok, sőt, egyes esetekben még a törvények is az egyik fél irányító, vezető, domináns szerepét engedik meg. Többnyire a férfiaknak van több joguk, lehetőségük arra, hogy a házasságon belül irányító szerepet töltsenek be, így nekik általában több jut a szexuális szabadságból, a gazdasági döntések előnyeiből, és ők azok, akik munkájukat általában a családon kívül szervezik meg, s előszeretettel hagyják a nőre az otthoni feladatokat, a konyhát és a gyerekeket.

Kell még a házasság?

Sokan azt vallják, hogy a házasság már elavult intézmény, nincs rá szükség. A legkülönbözőbb érvekkel szokták ezt alátámasztani: -például, hogy a házasság tulajdonjogi viszonyokat állít fel emberek között; birtokolják egymást szexuálisan, gazdaságilag, és a birtoklásban megvan a kizsákmányolás lehetősége. Vagy, hogy épp a "birtoklás" miatt nem kell erőfeszítést tenniük a partner megtartására. Mások szerint a házasság akadályozza a szabadság, az önmegvalósítás lehetőségét.

Azonban bárhogy nézzük, a házasság még mindig erős intézmény, legfeljebb egyeduralma van megrendülőben; az emberek többsége még kötődik a házassághoz, mint együttélési formához. A fő motiváció ugyan a családalapítás, de a gyermektelen együttélésben is a házasság az uralkodó viszonyrendszer. A házasság nélküli együttélések nagyon kevésben –néha csak a hivatalos papir hiányában - különböznek a házasságtól. A házasság nélküli együttélés tehát nem igazi alternatívája házasságnak.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3451 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x