Mindenre képes vagy! Hagyd a kifogást!
Címlap / Psziché / Mindenre képes vagy! Hagyd a kifogást!

Mindenre képes vagy! Hagyd a kifogást!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Richard Bandler és John Grinder által megalkotott NLP azt mondja: Mindenki képes mindenre. Ez igaz? Nem számít, hogy igaz-e, de csináljunk úgy, mintha igaz volna. Az NLP előfeltevései ugyanis így működnek a legerőteljesebben. 

A szóban forgó előfeltevés leegyszerűsítve ezt jelenti: ha valaki képes valamire, akkor arra Te is képes vagy, elegendő csupán megtanulnod, lemásolnod a másik ember viselkedését. Már látom magam előtt az arcát, már hallom a hangját annak az úrnak, aki szereti jó előre letesztelni a dolgokat szélsőséges körülmények között: "Szóval akkor ez azt jelenti, hogy bár most vagyok hatvanöt éves, vézna vagyok és a hátam is fájós kicsit - nem beszélve az erős szemüvegemről -, mégis képes vagyok ugyanúgy verekedni, mint pl. Jackie Chan?" Tulajdonképpen ha a kérdés valóságos volna, akkor igen, azt jelentené, de ez igazából csak azoknak az ötvenhét éves, vézna, fájós hátú uraknak volna hasznos (az erős szemüvegüket meg sem említem), akik úgy szeretnének verekedni, mit Jackie Chan, és mivel ilyenek nem igazán léteznek, ezért nem is kell, hogy azt jelentse. Mert sokkal jobb az, ha egyelőre maradunk a valóságnál, ami nem más, mint a saját világképünk, legalábbis számunkra. És akkor egyből találunk néhány valós problémát.


Pl. ilyen az, ha utálok tankolni. Nem vészes, mert úgyis mindig nekem kell tankolni, mivel a családban fellelhető más tankolni képes személyek még nálam is jobban utálják, szóval nincs mese, tankolok én szépen:) Csak közben ott van az, hogy pont a másik oldalra esik az a lyuk, ahol a kocsiba be tudom tenni azt a csövet, ami lehet, nem is ér el odáig, és ha a tanksapkát közben a kezemben tartom, az kényelmetlen, ha meg a kocsi tetejére rakom, akkor ott is felejtem és megint elhagyom, és mire bemegyek, elfelejtem, hogy hányas kútnál tankoltam (a múltkor lazán közöltem a pénztáros hölggyel, hogy a nyolcas volt, mire ő megkért, hogy jobbat találjak ki, én pedig mondtam, hogy "bocs, fordítva néztem, az egyes volt", mert azt hittem, én a másik végén állok, aztán rögtön láttam, hogy igazából csak hat kút van, na és erre már nem mondtam semmit, hanem magamban röhögtem magamon, de legalább jól esett.) Na és ha nem adok borravalót, akkor vajon megharagszik? És ha adok, akkor nem az ablakon dobom ki a pénzt, hiszen lehet, teljesen természetes, hogy nem adok, mivel én tankoltam egyedül, az ablakot se mosták le, és a gumit sem fújták fel, mert azzal is én kínlódtam, igaz, hogy egyszerre kellett nyomjam a gombot a kompresszoron és közben tartanom a cső végét a szelepen, mert különben kifelé jött a levegő befelé helyett, és közben jól összekoszoltam magam. De tényleg nem vészes. Csak szemléltetésként mentem bele egy picit.

Az NLP szóban forgó előfeltevése igazi ajándék ezekre a dolgokra. Mert mondjuk, hogy van egy barátom, aki nagyon profin tankol. Pillanat alatt beáll a kúthoz, tök mindegy neki, melyik oldalra, ha olyan kedve van, megtankol, ha nem olyan, akkor megkéri a kutast, tankoljon meg, addig ő kér egy kávét odabent a pultnál, vagy beleolvas az újságokba, de ha olyanja van, megkéri a kutast előtte arra is, hogy nézze meg a gumikat, mossa le a szélvédőt, és ellenőrizze le az olajszintet is, a pénztárnál nem ad borravalót, persze nagyon kedves a pénztárossal, a kutasnak viszont ad, és...

És közben nem tesz semmi olyat amit én ne tehetnék meg. Nem szupermen, nem is betmen, semilyen men sem, csak neki ez így természetes. És milyen igaza van.



Az NLP-t ezért is hívják a kíválóság művészetének.
Mert ha valaki valamiben nagyon jó, valamiben igazán profi, akkor megnézzük, pontosan mit és hogyan csinál, és olyan mintákat tanulhatunk el tőle, ami minket is kiválóvá tesz. Nem tudok főzni? Nem tudok vezetni? Nem tudok levizsgázni, elhelyezkedni, felszedni valakit, idegen nyelven megszólalni, vagy nem tudom lerázni az olcsóbb csomagot kínáló távközlési cég kissé erőszakos telefonos ügynökét? Van olyan vajon, aki képes erre? Persze. De hisz akkor én is képes vagyok rá!

Ez már egy kicsit stratégia egy kicsit pedig modellezés. Mind a kettő nagyon izgalmas! Talán egyszer majd erről is írok valamit. Addig is gondolkozz el egy kicsit azon, mi az, amiről eddig azt hitted, hogy te nem vagy képes megtenni. Után még gondolkozz egy kicsit. És aztán tedd meg!

Szűcs Tibor
http://mindennapinlp.hu/

Képek:
piqs.de: Pietrek - Himmel mit mir
piqs.de: misterad - High Rollers
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6688 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x