Jövőre lefogyok! Vagy mégsem?
Címlap / Psziché / Jövőre lefogyok! Vagy mégsem?

Jövőre lefogyok! Vagy mégsem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az új év közeledtével sokakban fogalmazódik meg, hogy változtassanak korábbi életükön. Egyre több ember fejében fordul meg ilyenkor az a gondolat, hogy valamit máshogy kellene csinálni, másképp kellene tenni az új esztendőben. Megannyi fogadalom születik ilyenkor: "jövőre lefogyok", "több időt szentelek a családomnak", "leteszem a cigit". Nem telik el pár hónap sem és amilyen gyorsan jött a lelkesedés, olyan gyorsan alább is hagy. Mi lehet ennek az oka, miért nem sikerül az újévi fogadalmak betartása és hogyan juthatnánk közelebb mégis a céljainkhoz?  

Mint a legtöbb olvasóban, úgy bennem is felmerül a kérdés, hogy vajon hol lehet a probléma? Miért van az, hogy évről-évre emberek ezrei emelik fel pezsgőspoharukat december 31-én és ígérik meg azt, hogy egy számukra fontos dologban változni próbálnak, holott kitartásuk mindössze csak egy-két hónapig tart. Februárban már rég üresek az edzőtermek és az eddig nemdohányzó személyek most már újból napi egy-két szál cigarettánál tartanak, mondván a munkahelyi stressz kikészíti őket.

Megannyi újévi fogadalmat lehetne felsorolni, a paletta rendkívül színes, a többség mégis inkább az életmódváltáshoz és a káros szenvedélyek feladásához köthető. Természetesen vannak olyanok is, akiknek a céljaik között a kevesebb munka vagy éppen a spórolás szerepel.

De vajon honnan ered ez a rég bevett szokás? Miért pont ezen a napon szánjuk rá magunkat arra, hogy változtassunk életmódunkon? A fogadalmak eredete régi babonákra vezethető vissza, melyek szerint amit kívánunk az év első napján, az megtörténik év közben velünk. Ha tehát minden vágyunk az, hogy megszabaduljunk pár felesleges kilótól, akkor nem kell mást tennünk, mint erősen gondolni erre és az új esztendőben mindez meg is fog valósulni? Sajnos mindez azért nem ilyen egyszerű, ahhoz, hogy szembetűnő változást érjünk el, igenis keményen meg kell dolgoznunk.



„Jövőre lefogyok…"


Amint éjfélt üt az óra, talán ez a mondat hangzik el legtöbbször a fogadkozók szájából. Nem is gondolnánk, hogy hányan szánják rá magukat arra, hogy január elsejétől rendszeres látogatói lesznek az edzőtermeknek és az aerobic óráknak. A nagy elhatározás meghozatalát megelőzik még az ünnepek és a finomabbnál finomabb karácsonyi fogások. Sokan szilveszter éjszakájához közeledve pedig azon veszik észre magukat, hogy a hónap elején vásárolt ruha már nem is áll olyan tökéletesen rajtuk. Ilyenkor mindenkin úrrá lesz a pánik és a többség még a karácsonyi bejglit falatozva elkezdi tervezgetni újévi törekvéseit. Az egyik legnagyobb problémánk, hogy sokat akarunk nagyon rövid idő alatt. Az viszont köztudott, hogy a jó munkához idő kell. Ahhoz, hogy látványos átalakulásban legyen részünk és ne érjen utol minket a jojó-effektus, rendkívül sok idő és még annál is több kitartás és türelem kell. Ha ugyanis azt tervezzük, hogy az éhezéssel és folyamatos koplalással szeretnénk tökéletesen karcsúvá válni, akkor nem csak a szervezetünket csapjuk be, hanem saját magunkat is. Testünk pedig rövid idő elteltével megbosszulja önmagát, és amilyen gyorsan leadtuk a felesleges kilókat, olyan hamar vissza is kúsznak ránk.

Ne csodálkozz azon, ha pár hét múlva unod már a gyakorlatokat és nem szívesen jársz le a terembe. Alapvető hiba, hogy sokan olyan mozgásformát választanak maguknak, ami egyáltalán nem áll közel hozzájuk. Mindössze azért tették le a voksukat egy- egy edzéstípus mellett, mert mostanság éppen az a trendi. Próbálj ki minél több mindent, ha a pörgősebb, folyton izgő-mozgó típusú vagy, akkor nézz meg egy salsa órát vagy menj el futni. Ha viszont szereted a lazább, kifinomultabb dolgokat, akkor neked a jógát találták ki. A lényeg az, hogy jól érezd magad abban az egy órában. Ha még így sem lenne egyszerű útnak indulnod, akkor vidd el magaddal egy barátnődet, minél többen vagytok, annál jobb hangulatban telik a sportolás.

„Január elsejétől leszokom...”

Megannyi olyan káros szenvedély és rossz szokás létezik, amelyektől sok ember szívesen szabadulna, viszont az addikciót okozó anyagok olyan erőteljes függőséget okoznak, melyek fogságából rendkívül nehéz szabadulni. „Megfogadom, hogy leteszem a cigit”, „ígérem, hogy többet nem iszok egy csepp alkoholt sem” hangzanak el az ismerős mondatok akár többször is egy évben, mégis az elhatározásból a legtöbbször nem lesz semmi. Aztán közeleg a misztikus év vége és valahogy ez még nagyobb lelkesedéssel és motivációval tölti el az eddig sikertelenül próbálkozókat. Sokan szakkönyvekkel és nikotintapasszal felszerelkezve üdvözlik az új esztendőt. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a fogadkozók mindössze csekély százaléka képes csak a teljes leszokásra. A kilók elleni küzdelemmel ellentétben, itt ugyanis még nagyobb mértékű kitartásra van szükség, hatalmas küzdelmet kell ugyanis vívni azért, hogy a kémiai szer okozta addikciót legyőzzük. A többség sikeresen csak akkor tudja felvenni a harcot, ha szakember segítségét kéri.


Van megoldás!


A szakemberek szerint az a legideálisabb, ha lépésről lépésre tervezünk. Igyekezzünk mindig csak kisebb célokat felállítani magunknak. Ha ugyanis túl nagy fába vágjuk a fejszénket, akkor abba könnyen belebukhatunk, az pedig hamar alááshatja motivációnkat. A lelkesedést úgy a legkönnyebb fenntartani, ha sikerélményben van részünk, ezt pedig csakis úgy érhetjük el, ha kisebb dolgokban gondolkodunk. Ne szégyelljük papírra vetni kívánságainkat, így ugyanis szem előtt tudjuk tartani azokat.

Ne az újévtől tegyük függővé azt, hogy lemondunk-e egy rossz szokásunkról. Ha nem érezzük még magunkat eléggé felkészültnek, akkor inkább várjunk még, hiszen a nagy nyomás miatt nem valószínű, hogy siker koronázza majd az elhatározásunkat.



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2713 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x