A Szelfi függőség 10 biztos jele
Címlap / Psziché / A Szelfi függőség 10 biztos jele

Gelsei Bernadett

A Szelfi függőség 10 biztos jele

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Mintegy kétmilliárd feltöltött kép van a Facebook, Instagram, Flickr, WhatsApp alkalmazásokon minden nap. Több millió Szelfit azaz önarcképet töltenek fel az emberek ezekre a közösségi oldalakra. Az Oxford Dictionary a 2013-ban az év szavává választott selfie-t úgy definiálta, mint "olyan fotó, amelyet valaki önmagáról készít webkamerával vagy okostelefonnal, és feltölti egy közösségi médiaplatformra."  

 Funkcióját tekintve két táborra lehet osztani a szelfizőket :

1. online naplózás, melynek lényege, hogy azt rögzíti, hogyan szeretnének visszatekinteni az életükre. Mindezzel valójában önmagukra reflektálnak, önmagukat szeretnénk jobban megismerni.

2. lájk gyüjtés, itt a hangsúly nem önmagukon van, hanem a többieken, vagyis a selfie leginkább másoknak szól. Funkciója lehet például elfogadottság, folyamatos jelenlét, népszerűség elérése.
Mint minden új jelenségnek így a szelfizésnek is van pozitív és negatív hatása, amely különböző területeken jelentkezhet.


Politikai hatás : politikusok megmutatják magukat egy közvetlenebb módon, így népszerűségük emelkedik. Gazdasági tényező, például vásárlási döntéshozatalban segít a fotók elküldése. Társadalmi hatás segíti az önkifejezést, ugyanakkor függővé és kiszolgáltatottá tesz a folyamatos visszajelzések várása. A személyes életünk nagy része nyilvánossá és lekövethetővé válik, és észrevétlenül beépül a mikrotársadalmi elvárásokba, ezáltal leszűkiti az intimitást, privát életteret.

Amerikában és Európában elkezdődtek a kutatások, hogy jobban megértésék a Szelfizők motivációját, személyiségüket és használati szokásaikat, mivel egyre inkább lehet tartani attól, hogy egy újfajta mentális zavar kezd kialakulni: a Szelfi függőség. Ezek a kutatások azt támasztják ála, hogy a legtöbbet szelfizőkre az alacsony önbecsülés és a nárcizmus jellemző. Természetesen ezen felül fontos, hogy milyen a személyiségjegye az egyénnek, például az extrovertált személyiség gyakrabban és többet szelfizik, mint az intorvertált személyiség.

Mi is a Szelfi függőség valójában?

Rögeszmés/kényszeres vágy, hogy képeket tegyen fel a személy önmagáról különböző közösségi médiaban. Ez egy módja annak, hogy a hiányzó önbecsülést és intimitást megélje vagy éppen pótólja.

A viselkedési függőséghez hasonlóan, jellemzően borderline személyiségzavarként értelmezik és megkülönböztetnek akut és krónikus tüneteket.


10 biztos jele a szelfi függőségnek

1. Reggelt már szelfi készítéssel indítja, ehhez előtte rá is készül (smink, haj, ruha elkészítés, kiválasztás). Ez elég sok időt vesz igénybe, ezért vagy min. 1 órával korábban kell kelnie, vagy késni fog.

2. Napi 3 vagy annál több szelfi posztolása valamilyen közösségi médiában. Minél több arcát szeretné megmutatni, minél izgalmasabb helyzetben azért, hogy tesztelje azokat, viszont nem érzékeli a veszélyt amibe magát sodorhatja. Pl. extrém szelfizés, ami valamilyen veszélyes helyzetben való önfotózás.

3. Napi 6 vagy annál több, szelfi/csoportos szelfi posztolása.

4. Egy sikeresnek mondott szelfi elkészítése előtt minimum 50 fotót készít magáról. Folyamatosan kattint és mindig talál valami kifogás miért nem tetszik neki a kép. Így észrevétlenül múlik el az idő, és egyre türelmetlenebb, feszültebb és frusztráltabb lesz.

5. 10-20 percenként ellenőrzése az összegyűjtött lájkoknak és kommenteknek. Bármilyen helyzetben lehetőséget talál, hogy ránézhessen a képre, ezért folyamatosan a kezében van a telefon és kényszeresen nézegeti.

6. Ha egy szelfikép nem kap a saját elvárásának megfelelő mennyiségű lájkot, vagy pozitív kommentet, akkor erős düh, harag vagy csalódottság érzés jelenik meg, amit nem tud enyhíteni önmagában.

7. Egyre inkább erősödő frusztráció megjelenése, hogy nem képes megragadni a tökéletes önarcképet.

 
 
8. A tökéletes szelfi kép elérése miatt, egyre gyakrabban érzi úgy, hogy külseje nem megfelelő, erős negatív kritika jellemzi. Egyre többet gondol arra, hogy plasztikáztatni kellene magát, vagy fogyókúráznia, vagy többet kellene edzenie.

9. Bármikor, bármilyen helyzetben képes elővenni a telefonját, hogy szelfit készítsen. Semmilyen erkölcsi, morális vagy tiltó gát nincs már benne. Például képes egy halálos közúti balesetnél is szelfit készíteni.

10. A legtöbb idejét a szelfi készítés körül dolgok foglalják le. Elhanyagolja az élő kapcsolatait, helyette a szociális médiákból jövő kapcsolatokat részesíti előnybe.

A szelfi függőség valójában viselkedési függőség, erős vágy, sóvárgás jellemzi, rövid kielégülési szakasszal majd újból jön ez a körforgás, amit nehéz kezelni. Nem beszélve arról, hogy éppen a pillanatnak való élés, az itt és most élményét veszi el tőlünk, ezért érdemes tudatosan kontrollálni ezt a fajta viselkedésünket, amíg nem késő.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8419 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x