Miért nem segítünk másoknak? A segítségnyújtás elmaradásának...
Címlap / Psziché / Miért nem segítünk másoknak? A segítségnyújtás elmaradásának 5 lehetséges oka!

Miért nem segítünk másoknak? A segítségnyújtás elmaradásának 5 lehetséges oka!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Sokan hisszük, hogy szükség esetén gondolkodás nélkül segítenénk embertársainkon. Vizsgálatokból tudjuk azonban, hogy a segítségnyújtás valószínűségét számos tényező képes csökkenteni.  

Korábbi élettapasztalataink, a pozitív családi és társadalmi szocializációs minták, az önmagunkkal szembeni elvárások mind képesek növelni a segítségnyújtás valószínűségét, vannak ugyanakkor hatások, pszichológiai jelenségek, melyek csökkenthetik ennek esélyét. Lássuk, milyen okok állhatnak a segítségnyújtás elmaradása mögött!

1. Felelősségmegoszlás
Minél többen vagyunk az adott helyzet részesei, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy elmarad a segítségnyújtás, mivel ilyenkor mindenki a másik személytől várja azt, hogy közbeavatkozzon. Az egyén nem érzi a felelősség súlyát olyan mértékben, hiszen az több személy között oszlik meg.

2. Kompetenciahiány
Minél speciálisabb ismeretet, vagy képességet igényelne az adott helyzet megoldása, annál valószínűbb, hogy elmarad a segítségnyújtás. Az egyén ugyanis segítségnyújtás esetén felméri a saját képességeit, s minél kevésbé érzi magát alkalmasnak az adott helyzet kezelésére, annál kisebb az esélye a beavatkozásnak.
 

3. Személyészlelés

Minél hasonlóbbnak észlelünk valakit magunkhoz, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy szükség esetén segítséget nyújtunk a számára. Számíthat többek között az öltözet, az életkor, a nemzetiség, a vallási hovatartozás, politikai nézet, vagy a rokoni kapcsolat. Az érzelmi kötődés fontos tényező, a genetikai hasonlóság – a családi kapcsolatok foka - azonban szintén növeli a segítségnyújtás valószínűségét.

4. Oktulajdonítás
Hajlamosak vagyunk inkább azoknak segítséget nyújtani, akikről úgy hisszük, önhibájukon kívül kerültek bajba. Ennek megítélésekor korábbi tapasztalataink, esetleges előítéleteink hatással lehetnek ránk, így előfordulhat, hogy rossz következtetést vonunk le a segítségre szoruló helyzetéről.

 

5. Igazságos világba vetett hit
Sokan hisszük, hogy a világ igazságos hely, ahol mindenki azt kapja, amit érdemel. Ez a fajta heurisztika elősegítheti azt, hogy morális szempontból a helyes úton maradjunk, ám csökkentheti a segítségnyújtást valószínűségét, amikor valaki önhibájából kifolyólag került az adott helyzetbe.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4648 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x