Leégtél a napon? Ne aggódj! Természetgyógyászunk megoldja!...
Címlap / Szépség-Egészség / Leégtél a napon? Ne aggódj! Természetgyógyászunk megoldja!

Leégtél a napon? Ne aggódj! Természetgyógyászunk megoldja!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A napfény elengedhetetlen a szervezet számára, mivel egy sor vitamint és ásványi anyagot vesz fel vagy épít be a szervezet, így nem búsonghatunk folyton az árnyas fák alatt, néha bizony ki kell feküdni, vagy ülni a napra, ha csak rövid időre is. Ám ha leégünk...  

Nem csak nyár derekán, de tavasszal, sőt a nyár vége felé is komoly veszélyt rejt a napégés. Sokan ilyenkor mennek a jó szeleket kihasználva víz mellé, szörfözni, hajózni, és bizony a víz mellett, a tengerparton a napfény másként viselkedik a bőrünkkel, mint a megszokott strandokon. Még az alapszínét elnyert barna bőr is megéghet ilyenkor.

Az égés komoly dolog!


A napégés igen hasonlít a tűz okozta égéshez. A bőr a napégés hatására ugyancsak felhólyagosodhat, megpirulhat, sőt akár maradandóbb károsodást is okozhat, ha valaki nem vigyáz. A nap – ahogy asztrológusunk mondja – tűz energia. Ezt a minőségét ilyenkor mutatja meg leginkább, ha egy ember leég. Szó szerint a saját bőrünkön érezzük ezt.


Miért menjünk mégis a napra?


A nap, az élet maga. Fényével megvilágítja életünket, meleget ad, és energiával tölt fel, jókedvre derít. Felpezsdíti az immunrendszert, a sejtek oxigénellátását javítja, és mivel több folyadékot – jó esetben minőségi vizet – fogyasztunk, segít az egész szervezet regenerálásában. Ha elegendő vitamint viszünk be a szervezetünkbe, és elég folyadékot, akkor a napfény javítja bőrünk minőségét, és nem tesz ráncossá. Legjobb, ha reggel, vagy a késő délutáni órákban megyünk ki napozni, a déli órákban inkább árnyékba húzódunk. A napozás után ha lehet NE fürödjünk le még néhány óráig, hogy a D vitaminnak legyen módja bejutni a szervezetünkbe. A nap - minden ellentétes hírrel szemben - az árnyékosabb részeken is barnít, tehát nem szükséges grillcsirkeként kifeküdnünk a tűző napra szenvedni, hogy lebarnuljunk. 

Miért ne menjünk mégsem a napra?


Mert ha túl sok időt töltünk a napon, akkor a nap – az elvékonyodott ózonréteg miatt – egyre több káros sugárral bombáz bennünket. A káros hatást az UV sugarak megsokasodásával magyarázzák, de tény, hogy a nap jobban éget, kevésbé barnít, mint korábban. Ha túl sok időt töltünk a napon, és nem védekezünk megfelelően, akkor bőrünk elég, korábban öregszik, mint azt szeretnénk, és hosszú távon a bőrrák kialakulásához vezethet. Különösen kerüljük a napot az erősen tűző, délutáni órákban.

 

Mit tegyünk, ha leégünk? 

Természetgyógyászunk három jó tanácsát megfogadva nem jelenthet gondot még az sem, ha úgy adódik, hogy a nyaralás során egy kicsit megkap bennünket a nap. (A komoly égést, amely erősen felhólyagzik, esetleg vérzik, mindenképpen mutassuk meg bőrgyógyásznak is!)

 

  1. vízterápia: ha leégtünk, akkor vegyünk magunkra egy nyirkos pólót, és ha hazaértünk, két liter irót, vagy egy liter kefirt, vagy joghurtot (két nagy doboz) keverjünk a fürdővízhez és pihenjünk benne negyedórát, ha egy kis napszúrást is kaptunk, akkor borogassuk a homlokunkat is egy vizes törölközővel. A frissen felégett bőrre direkben soha ne kenjünk semmilyen anyagot, (akár napégés, akár egyéb égés). Sem a liszt, se a tejföl, se semmilyen anyag nem tesz jót, ha direkt az égésre kenjük! 

    Az is segít, ha a leégett bőrt NEM hideg vízzel mossuk le este, hanem egy kicsit melegebbel, mint a bőrünk maga, vagyis lassan visszamelegítjük a testet. Ez ott helyben kellemetlen érzés ugyan, de a zuhanyzás után sokkal jobb lesz a közérzetünk tőle. 
     
  2. aromaterápia: az illóolajok nagyon jó segítséget jelentenek számunkra ebben az esetben is. A levendula olajnak mind illata, mind hatóanyagai regenerálnak bennünket, testileg lelkileg. Keverjünk el egy kis olíva olajban, vagy ha elérhető, akkor szőlőmag-olajban 12-15 csepp levendula olajat és óvatosan, nem masszírozva kenjük be vele a leégett területeket és pihentessük, míg felszívódik.
     
  3. gyógynövény terápia: Ha napszúrást is kaptunk, igyunk egy könnyű teakeveréket, az odahaza általában található teafélék közül a citromfű és a menta magában és együtt is jó hatású.
    Ha krémet választunk, akkor az aloe verát tartalmazó géleket, vagy nem túl zsíros, inkább zselés állagú, bőrregeneráló hatású kenőcsöket részesítsük előnyben. Szaktudás nélkül ilyet ne főzzünk odahaza. Ha aloe vera koncentrátummal, vagy ezt is tartalmazó folyadékkal ápoljuk napégette arcunkat, vagy egyszerűen a napozás után használjuk, a bőrünk szebb, üdébb lesz. Az aloe vera levelének pépesített változata tökéletes hatású - érdemes cserépben tartani odahaza néhány bokorral. 

Legyünk óvatosak - a bőrvédelemre árusított szerek többsége valójában nem védi meg a bőrt a leégéstől, és nem csökkenti a bőrrák kockázatát, csak késlelteti a problémákat. Ezért a krémek helyett jobb, ha lassan, fokozatosan napozunk, ha csak a szűrt fényben megyünk ki a napra, és ha nem égünk le egyáltalán. (Ez persze nem mindig elkerülhető.) 

Vitaminok


A Béta-karotin szedése, a D vitamin külső pótlása, a K2 vitamin külsőleges szedése is segíthet, hogy ne égjünk meg hamar a napon. A legjobb mégis, ha ismerjük a saját testünket és a saját bőrünket. Viszünk mindig strandkendőt, törölközőt, kalapot, és az árnyékot választjuk a tűző nap helyett. 

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3874 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x