Piros betűs napok
Címlap / Szépség-Egészség / Piros betűs napok

Piros betűs napok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Még a legtájékozottabb nõknek is vannak kérdéseik a menstruációjukkal kapcsolatban. Te vajon mindenre tudnál válaszolni? Lássuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és válaszokat.  

Mi az a PMS, és mi az okozója?
A PMS, magyarul a menstruáció előtti tünetegyüttes szervezetünk hormonális változásai miatt jelentkezik. A havi vérzés elotti 7-10 napban a progeszteron és ösztrogén szint a noi szervezetben rohamosan változik. A hormonszint változás a következo tüneteket okozza: felfúvódás, kedélyingadozás, fejfájás, mellek érzékenysége és esetleg kimerültség. Szinte minden no tapasztalja ezen tünetek valamelyikét, vagy akár az egész tünetegyüttest, ám csak 20%-uknak okoz ez problémát a hétköznapokban.

A megelőzésben fontos szerepe van az egészség megorzésének. Ennek eléréséért érdemes minden nap mozogni, jobb, ha tartózkodunk a koffein- és alkoholfogyasztástól, sok folyadékot iszunk és lehetoleg a nap folyamán többször eszünk keveset, hogy minél kisebb mértékben terheljük meg a szervezetet. Állítólag a több kálcium és a D-vitamin bevitel csökkentheti a PMS kialakulásának kockázatát, és a tünetek intenzitását.

Miért görcsöl az alhasam a menstruáció alatt?
A menstruációs görcs tünetei rendszerint a menstruáció elso napján kezdodnek, egy ideig fokozódnak, majd 1-2 nap múlva alábbhagynak. Az alhasi tompa, olykor éles fájdalom mellé társulhat hányinger és fejfájás is. A kiváltó oka a méhizomzat görcsös összehúzódása, mely általában ártalmatlan jelenség. Ez a fájdalom legintenzívebben 16-25 éves kor között jelentkezik, és mértéke jelentosen csökken az elso szülés után. A tünetek enyhítésére a meleg vizes palack vagy törölközo jól szolgál.

HarmoNet tipp: Mi okozza a menstruációs fájdalmat?>>>

Miért rendszertelen a ciklusom?
Néhány nonek nincs rendszeres peteérése, ezért a ciklusuk is szabálytalan. A stressz és a betegségek kedvezotlenül befolyásolhatják ezt a folyamatot.
Fontos azonban tudni a rendszeres ciklus megfogalmazását, mielott kijelentenénk, hogy ettol szenvedünk. A normális ciklus a havi vérzés elso napjától a következo ciklus kezdetéig tart, és 25-35 napos idoközökben mozoghat. Nem kell, hogy minden hónapban ugyanazon a napon jöjjön meg a vérzésünk. Elvégre nem vagyunk svájci órák!

Mindenesetre annak érdekében, hogy minél jobban nyomon tudjuk követni ezt a folyamatot, érdemes naptárt vezetni. Ez az esetleges terhesség kialakulásnál is nagy segítségünkre lehet.

A szabálytalan vagy kimaradó ciklus oka (a terhességen kívül) lehet a nagymértékû súlyváltozás, táplálkozási zavar, egy nagy érzelmi megrázkódtatás, kimeríto testedzés vagy hormonzavarok. Ha egy ilyen esetet követoen a következo hónapban sem áll helyre a ciklus, célszeru felkeresni a nõgyógyászunkat.

Kell védekezni menstruáció alatt, ha nem akarok gyereket?
Abban az esetben, ha a vérzés valóban menstruáció, akkor nem kell védekezni. Azonban lehetséges, hogy az adott vérzés, amiről úgy gondoljuk, hogy menstruáció, mégsem az hanem menzesz közti pecsételő vérzés. Vannak nők, akik a tüszőrepedéskor is véreznek. Amennyiben ezt a vérzést összekeverjük a tényleges menstruációval, úgy teherbe eshetünk.

A megoldás a hőmérős módszerben rejlik, mely megmutatja a szervezet hőmérséklet változásán keresztül a benne zajló hormonális változásokat, így tisztában lehetünk azzal, hogy miért is vérzünk. Ha valakinek nagyon rövid a ciklusa, úgy az is elofordulhat, hogy a menzesz vége felé bekövetkezo közösülés után 2-3 nappal megtörténik a peteérés, mikor még vannak élo hímivarsejtek a no testében. Ilyenkor elméletileg bekövetkezhet a terhesség, bár nem sok esély van rá.

Biztosan nem vagyok terhes, ha menstruálok?
Ebben sohasem lehetünk 100%-ig biztosak. A korai terhesség során elofordulhatnak vérzések, és nem is mindig lehet megkülönböztetni a menstruációtól. Figyeljünk oda, hogy a lefolyása hasonlít-e a szokásos vérzésre!
Ha más gyanús tünetet is tapasztalunk, mint pl. émelygés, keressük fel az orvosunkat, vagy vegyünk terhességi tesztet.

HarmoNet tipp: Amiről nem igazán beszélünk>>>

Kaphatok-e toxikus sokk-szindrómát, ha sokáig hagyom bent a tampont?
A toxikus sokk szindróma (TSS) egy életveszélyes bakteriális fertőzés. 1980-ban került a címlapokra, mikor tömeges megbetegedések történtek, főként egy bizonyos márkájú tampont használó fiatal nők körében. A tüneteket egy baktérium által termelt méreganyag okozza.

A tünetek a következők: hirtelen magas láz, hidegrázás, hasmenés, hányás, izomfájdalmak és kiütések. A szakértok szerint amennyiben a nagy nedvszívó képességu tamponok sokáig maradnak a hüvelyben, elszaporodnak rajta a baktériumok, mások viszont úgy vélik, a betegség kialakulása független ettol.

Az ideális időtartam meghatározásához mindig kövessük a termék használati utasítását. Ez 3-8 órás idoszakot jelent. Természetesen figyelembe véve a körülményeket, valamint a vérzés erosségét.
A TSS igen ritka betegség, 100.000 nobol mindössze 1-2 esetben fordul elo.

-dn-

Képek: piqs.de Zzyzn, Kirsten Dunst

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6749 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x