Az univerzális gyógymód: zöldtea - Mire jó és hogyan készítsd?...
Címlap / Szépség-Egészség / Az univerzális gyógymód: zöldtea - Mire jó és hogyan készítsd? (Fantasztikus, nyári zöldtea-koktélok receptjei)

Az univerzális gyógymód: zöldtea - Mire jó és hogyan készítsd? (Fantasztikus, nyári zöldtea-koktélok receptjei)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egészségmegőrző hatása jól ismert, bár csak kevesen tudják, pontosan milyen problémákkal szemben számíthatunk segítségére. Kiváló gyógyító szer a bajban, de csupán akkor, ha jól készíted. A legérzékenyebb gyógyszer, amely azonban a leghatásosabb gyógymód. Mire jó és hogyan készítsd? Hasznos tanácsok a tökéletes és valóban hatékony zöldtea előállításához!  

A zöldtea Japán és Kína gyöngye. Évezredek óta legnagyobb exportcikke mindkét országnak, és gazdagságának fellendítője. Kultúrája maga nagyobb, mint ültetvényei. S nem csak hagyomány, az egészségmegőrző hatása miatt is fogyasztják, újra és újra. Japánban közel egy tucat teafajta található, ezek mind egy fajnak a különböző altípusai, s főként abban különböznek, hogy melyiket mikor szedik, szüretelik le, miként dolgoznak vele, milyen kezeléseknek teszik ki, és milyen alakzatúvá sodorják. A teafűből művészi alkotásokat készítenek, préselnek, a tea így, vákumolva készítve akár egészen sokáig eláll.

HarmoNet tipp: Az egészséget és gazdagságot hozó - Egy ősi varázsital komponensei >>

A zöldtea úgy tűnik a világon a második leggyakrabban fogyasztott ital a víz után, s csak ezután következnek az alkoholos italok. Rendkívül egészséges, élénkítő hatású, de kicsi a koffeintartalma, így akár estefelé is fogyasztható, fiatalok is ihatják, bár gyerekeknek ezt is csak mértékkel szabad adni. A benne lévő anyagok többszörösen meghaladják a C-vitamin, A-vitamin hatásait, legcsodásabb szer a rák megelőzésére, szív, keringési érrendszeri javító, roboráló, sebgyógyító és az emésztést javító, serkentő hatású, és a bélflórát is javítja.


A zöldtea elkészítése nyugaton bonyolulttá vált, keleten igazán könnyedén készítik. A megfelelő hőfokú vízbe áztatják az egész tealeveleket, vagy kis darabkákat, s leöntik a vízzel. Nyugaton sok kütyüt használnak feleslegesen. A legjobb kerámiában, porcelánban, égetett agyagban készíteni, míg fémmel hozzáérni, akár a padlizsánkrémhez, nem olyan jó.

HarmoNet tipp:
Vele vagy nélküle? - Mindent a kávéról >>

A zöldtea forrázási hőmérséklete, 79-82 Celsius fok, ezt kb. akkor éri el a tea, amikor a víz először kezd gőzölögni. Az első gőz megjelenésekor le kell venni és önthető a tea. Ha a vizet forralni kell előbb, akkor persze nehezebb, a már forralt vizet lehűteni kell, majd újra alágyújtani, s akkor kell figyelni a gőzre. Ezt megkerülhetjük, ha forrásvizet használunk, vagy olyan ásványvizet, amit már nem kell előkészíteni, mert tiszta, egészséges. A teát elegendő 2 percig áztatni, de van, aki 4 percig hagyni szokta, ekkor már lehet kesernyés. Egyes fajtákat elég 1 percig áztatni. Egy tealevél (minőségi) háromszor is használható. Kínai fajtáknál picit emelni kell a hőfokot az újabb adagoknál, japán típusúaknál viszont csökkenteni kell, a megfelelő ízhez – mert különben megég.

A zöldtea külsőleg is kiváló, borogatásként a bőr pórusaira, finoman összehúzza és csökkenti annak zsírosságát, a gyulladásos szemekre kamillához hasonlóan, de a bőr egyenetlenségeit is eloszlatja. Hajmosáshoz fehérteás öblítés talán a leggyakrabban használt és igen kedvező alapanyag. Érdemes kúraként váltogatni egy nap söröblítést másik nap zöldteásat végezni.

3 fantasztikus nyári zöldtea recept

A zöldteakoktélokat szinte mindenki szeretni fogja a környezetben, a férfiak is megtalálják ízvilágukat, hiszen nem kell feltétlenül édesnek lennie, vannak markánsabb ízű megoldások is, sőt bizonyos fűszerekkel egészen füstössé és mámorítóvá teheted. 3 szuper tipp partyra, egy romantikus estéhez, avagy épp forróság megfékezésére:

1. Délutáni nyugalom

1 csésze friss hideg kész zöldteához
1 csésze ananászlé
2-3 jégkocka
1 nagy szelet friss gyömbér

A jégkockák kivételével keverjük össze, és egy negyedórára tegyük hűtőbe. Végül törjük össze a jégkockákat és rázzuk össze koktélunkat.

2. Izgalmas este

1 csésze zöldtea
1/2 csésze narancslé
3 cl. narancslikőr, mandarinlikőr, vagy egyéb gyümölcsös nyalánkság
1 rúd fahéj
1 szem csillagánizs

A fűszereket öntsük le a zöldteának megfelelő vízhőmérséklettel, majd áztassuk ki benne a leveleket. (Általában egy kiskanál tört levél megy egy csészéhez, de érdemes elolvasni az útmutatót, mert típusonként változhat.) Ezután ezt hűtsük le. Később keverjük el a narancslével és likőrrel. Ha fagyosan izzó koktélt szeretnél jégdarát is kanalazz hozzá.

3. Pikáns élvezet

1 csésze kész zöldtea
1 csésze kész borsmentatea
1 bögre görögdinnye
(esetleg egy kk. méz)
2-3 jégkocka

A két csésze teát lehűtve összekeverjük, majd egy turmixgépben eldolgozzuk a kimagozott, hámozott, dinnyekaréjjal. Ha szeretnéd igazán édesen fogyasztani, egy kevés mézet is adhatsz hozzá. Ha viszont ilyen édesen fogyasztod, ne hagyd le a jeget!

    
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 28561 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x