Só és folyadék egyensúlya a szervezetedben - Az egészség...
Címlap / Szépség-Egészség / Só és folyadék egyensúlya a szervezetedben - Az egészség milligrammokban mérhető!

Só és folyadék egyensúlya a szervezetedben - Az egészség milligrammokban mérhető!

Forrás: mdosz
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az izzadás víz és sóvesztéssel is járó folyamat. A nyári meleg, a sportok, tavasszal a lehűlés miatti megnövekedett hőmérséklet, télen olykor a láz és betegség nehezíti az egyensúly megtalálását. Kínos milligrammokon múlik egészséged és szervezeted jól léte? Az áványisók és a víz harmóniája kísérletekkel igazoltan! 

Sport közben
A vér nátriumszintjének mennyiségi analízise magas hőmérsékleti körülmények közti hosszútávfutás után 1-2.
Napjainkban az olimpia lázában égünk és mindannyian szurkolunk, hogy hazánk sportolóinak sok éves felkészülése beérjen, így minél több érmet, pontot gyűjtsünk be Pekingben is. Ismeretes, hogy a sportolók életében fontos szerepet játszik a táplálkozás és folyadékfogyasztás, de hogy pontosan mekkora és milyen jelentőségű, tudományos kutatások igyekeznek felderíteni.


A Baker és munkatársai által idén júliusban publikált közlemény a sportolás közbeni nátrium- és folyadékbevitel fontosságával foglalkozik. A vizsgálat nyolc, 22-36 éves atléta közreműködésével készült, melynek során a 4 férfi és 4 női sportoló először magas hőmérsékleti viszonyok között 2 órát futott, majd ezt követően futottak kimerülésig, ezt pedig 1 órás pihenés/regenerálódás követte. A feladat végrehajtása, valamint a pihenőperiódus alatt a futók eltérő mennyiségű, és 3 különböző összetételű folyadékot fogyasztottak, amelyekben szénhidrát és eltérő mennyiségű nátrium volt. Minden esetben (12 kombináció) lejegyezték a testtömeg /TT/ változásait, mert ezzel követték a folyadékvesztés és -pótlás mennyiségét, valamint mérték a vér nátrium- és káliumszintjét. A folyadékbevitel első esetben az izzadással elvesztett tömeg teljes visszapótlására volt elegendő (TT nem változott), második esetben a kutatók „túltöltést” (TT növekedés 2%), míg harmadik esetben csökkentett folyadékbevitelt írtak elő (TT csökkenés 2-4%). A 6% szénhidráttal dúsított ital egyikében nem volt nátrium, a második 18, a harmadik pedig 30 mmol/l nátriummal volt dúsítva. Az italok nátriumszintje nem befolyásolta ugyan a teljesítményt, azonban a kimerültség előbb következett be azokban az esetben, amikor a sportolók kevesebb folyadékot ittak, mint amennyit izzadással veszítettek (súlyvesztés 2-4%).

HarmoNet tipp: Inni, mint a gödény - Folyadékpótlás értelmesen >>

A futás nemcsak önálló sportág, hanem gyakran hangsúlyos más sportágak űzésekor is. Nincs ez másként az amerikai futball esetében sem (mely csak nevében emlékeztet bennünket az Európában játszott focira, még ha van is néhány átfedés), ami egy rendkívül kemény, sokszor durvának látszó játék, amely felvonultatja a sport összes szépségét: gyors futások, agresszivitás, taktikai fegyelem, nyers erő, pontos dobások, ütközések jellemzik. Minden csapat 3 egységből áll, vannak támadók, védők valamint speciális csapat, és a négyszer 15 perc játékideig tartó meccsek során a csapatrészeken belül minden játékosnak megvan a maga külön feladata, ezek igen erős megterheléssel járnak. 2
A hosszútávfutás kapcsán beszámoltak a folyadékbevitel és teljesítőképesség kapcsolatáról, kérdés vajon, hogy az amerikai futball Ligában, az NFL-ben (National Football League) kit mekkora megterhelés ér?

Profik helyzete:  Profi futball játékosok folyadékvesztése és folyadékpótlás: az NFL-ben támadó és védő pozíciójú játékosok összehasonlítása
Több NFL-ben (National Football League) szereplő csapat edz naponta kétszer meleg, párás környezetben, és mivel védőruházatot is viselnek közben, a játékosok alaposan izzadnak az edzés során. A Godek vezette munkacsoport azt vette górcső alá, hogy  pontosan mit is jelent az alapos izzadás, tehát hogy ki melyik poszton mennyi folyadékot veszít.

HarmoNet tipp: Hadilábon állsz a sporttal? Változtass! Találd meg ideális edzőpartnered!

A vizsgálat 8 támadó, 4 védő pozíciójú játékos közreműködésével valósult meg. A felmérésben résztvevő 8 támadó testtömege, testmagasága és testfelülete is nagyobb volt, mint a védőké. Az augusztusi meleg napokon a játékosok izzadságának mennyiségét a testtömeg változás, és vizeletmennyiség mérésével határozták meg. A nyolc támadó ugyan többet izzadt (2385 ±520ml/óra vs. 1410±660ml/óra), de mivel több folyadékot fogyasztottak és szervezetük kevesebb vizeletet választott ki, nem vesztettek többet testtömegükből, mint a 4 fizikálisan kisebb védő. Mivel azonban az izzadsággal ásványi anyagokat (főként nátriumot) is veszít szervezetünk, fontos hogy ne csak az elvesztett vizet, hanem ezeket a sókat is pótoljuk!

Víz ki és be: Vízfogyasztás és a húgyhólyagrák kockázata közötti összefüggések vizsgálata Los Angelesben
Pillanatnyilag nem áll rendelkezésre egyértelmű tudományos bizonyíték, amely a folyadékfogyasztás és a hólyagrák kialakulása közötti összefüggésre vonatkozik, de 1997 és 1999  között egy nagyszabású, közel 1600 fő részvételével végzett vizsgálat során ezt az űrt szerették volna betölteni. Az elfogyasztott folyadék mennyiségét az egyes italtípusokra (víz, tea, kávé, alkoholos italok, tej, gyümölcs- és zöldséglevek, forró csokoládé, üdítők) vonatkozó részletességgel is felmérték.

A vizsgálat eredménye szerint a napi összes elfogyasztott folyadékmennyiség nem volt hatással a hólyagrák kialakulásának kockázatára. Ami viszont enyhén kockázatot csökkentő tényezőnek bizonyult, az a naponta elfogyasztott vízmennyiség volt. Ez a védő hatás főként a napi legalább hatpohárnyi vizet elkortyolók, illetve a nők esetében volt kifejezett.
A hólyagrák kialakulását befolyásoló tényezőként még a vizeletürítés gyakorisága merült fel. A gyakori, naponta legalább hat alkalommal történő vizeletürítés a kockázatot csökkentő tényezőként szerepelt, de a toalett ennél ritkább látogatása nem jelentkezett rizikócsökkentő faktorként.

Ha szeretnénk tehát megőrizni vesénk és hólyagunk egészségét, csökkenteni a különböző anyagcseretermékek kiválasztását végző fontos szerv rosszindulatú betegségének kockázatát, akkor különösen fontos nem csupán a rendszeres és bőséges (naponta legalább 6-8 pohárnyi) folyadékfogyasztás, hanem a gyakori mosdólátogatás is.

MDOSZ >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2876 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x