Ájurvéda a táplálkozásban: tökéletes közérzet - Most...
Címlap / Szépség-Egészség / Ájurvéda a táplálkozásban: tökéletes közérzet - Most mindent megtudhatsz a módszerről!

Ájurvéda a táplálkozásban: tökéletes közérzet - Most mindent megtudhatsz a módszerről!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az ájurvéda tanítása szerint minden egyénnek hatalmában áll meggyógyítani önmagát, ha megérti a saját testét és annak igényeit, sőt, ami az alapvető, ha a testtípusunknak és az éghajlatnak megfelelően táplálkozunk, akkor egészségesek maradunk. Az ayurvéda szerint az egészség fenntartásához alapvetően fontos az egészséges táplálkozás és életmód (napi és évszaki ritmus, lelki és testgyakorlás). A táplálkozásban is meg kell tanulnunk saját dosáink aránya szerint étkezni, amit magunknak kell kikísérletezni. Ehhez adunk némi segítséget. 

Testünk egyedi, ne akarjunk másnak megfelelni, ha lehet a társadalmi elvárásoknak sem, (bár ma már szerencsére szerteágazó lehetőségek vannak). Nincs olyan, hogy normális, mindegyikőnk egyéni. A táplálkozásban is meg kell tanulnunk saját dosáink aránya szerint étkezni, amit magunknak kell kikísérletezni. Ehhez adunk némi segítséget. 

Mit ajánl az ájurvéda a táplálkozásban?
A táplálkozásban az ayurvéda a hat alapvető íz (édes, sós, savanyú, keserű, fanyar, csípős), a  hat minőség (nehéz-könnyű, olajos- száraz,  hideg-meleg) alapján, a napi és évszaki ritmust is figyelembe véve, de alapvetően a vata, pitta és kapha testtípusnak megfelelően különféle étrend kombinációkat ajánl a dosák kiegyensúlyozására.    

Javasolt ételek a dósák harmonizálására
Vata növelő: szárított növények, alma, borsó, zöld saláta
Vata harmonizáló: édes gyümölcsök, avokadó, kókusz, barna rizs, cékla, banán, cseresznye.

Pitta növelő: fűszeres ételek, mogyoró olaj, savanyú gyümölcsök, banán, papaya, paradicsom, fokhagyma
Pitta harmonizáló: mangó, narancs, körte, szilva, zöld saláta, napraforgó mag, gomba.

Kapha növelő: banán, dinnye, kókusz, datolya, ananász, tejtermékek.
Kapha harmonizáló: szárított gyümölcsök, gránátalma, basmati rizs, újhagyma, csirkehús.

Túlzott evés a Kaphát növeli, az éhezés pedig a Vatát. Ez  fontos szabály!


HarmoNet tipp: Ayurvéda: Egészség személyes jellegednek megfelelően >>

Az ízek szerepe

A kiegyensúlyozott étrendnek tartalmaznia kell mind a hat ízt. Nem kell az étkezésnek minden alkalommal tobzódnia az ízekben; csipetnyi fűszerrel pótolhatjuk azt az ízt, ami az adott ételből hiányzik az alapvető szabály az, hogy minden nap legyen meg mind a hat íz, hogy teljes lehessen a test ételekre adott válasza.

Az alább felsorolt ízekhez egy, két élelmiszer javaslattal szolgálunk, de természetesen megfelelő, más az adott ízhez tartozó étel is.

édes: cukor, méz, rizs, búza, tej, vaj
savanyú: citrom, joghurt, sajt, paradicsom, alkohol, ecet
keserű: kurkuma, spenót,leveles zöldek,uborka, kelbimbó
fanyar: bab, lencse, alma, körte, karfiol, burgonya, káposzta, brokkoli
csípős: bors, paprika, hagyma, retek, gyömbér, fokhagyma, chili
sós: só, szójaszósz

Az ayurvedikus életmód szerint ajánlott étkezési elvek
  • Reggelizzünk lehetőleg reggel 8 óra előtt, miután elvégeztük a napi szájápolást.
  • Az étel meleg, általában megfőzött legyen, megfelelő mennyiségű, fő szempont a mértékletesség.
  • Üres gyomorral vegyünk magunkhoz ételt, tehát csak akkor, ha az előzőt már megemésztettük.
  • Kellemes, nyugodt körülmények között étkezzünk. (pl. ne tv nézés közben és soha ne kapkodva)
  • Koncentráljunk az étkezésre alaposan megrágva és figyelve az ízeket. (Így kevesebb is elég!)
  • Lehetőleg olyan ételeket együnk, ami a testtípusunknak megfelel.
  • Evés után üljünk még 5-10 percig, mielőtt újra nekiállunk a munkának. Ha lehetőség van rá a bal oldalunkra fekve 10-15 percig, segíthetjük a máj munkáját.
  • Étkezés után ne igyunk hideg italokat.
  • Két maroknyi ételnél egy alkalommal ne együnk többet, mert kitágul a gyomrunk és még többet kíván.
  • 18-19 óra között szerény vacsora.



Évszakok

A táplálkozást az ayurvéda szerint táplálkozásunkat össze kell hangolni az évszakokkal is.
  1. Nyáron nem jó erős, fűszeres ételeket enni, mert tovább növelik az épp uralkodó Pittát, inkább hideg, keserű és fanyar ételek fogyasszunk (pl. nyers saláták).
  2. Ősszel, amikor a szél erős és száraz, kerülni kell a szárított gyümölcsöket, a magas fehérjetartalmú ételeket, melyek a hideg, száraz Vatát fokozzák.
  3. Télen tartózkodjunk a hűtött italoktól, fagylalttól, sajttól és joghurttól, a hideg, nedves ételektől, melyek tovább növelik a Kaphát.

HarmoNet tipp: Ajurvéda: gyógyír a hajhullásra és túlsúlyra is >>

Az ízek és érzelmek összefüggése miatt még lelki, érzelmi problémáinkon is segíthetünk a megfelelő ételekkel és gyógynövényekkel.

Egry Márta
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6278 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x