Hizlaló üdítők és teák - Fogyási terv folyadékfogyasztásodra...
Címlap / Szépség-Egészség / Hizlaló üdítők és teák - Fogyási terv folyadékfogyasztásodra is

Hizlaló üdítők és teák - Fogyási terv folyadékfogyasztásodra is

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ha a fogyásról van szó, lehet, hogy az elfogyasztott italok többet nyomnak a latba, mint az ételek, állítják a John Hopkins Bloomberg Népegészségügyi Főiskola kutatói. A kutatók megvizsgálták az összefüggést a felnőttek üdítőfogyasztása és a testsúly változása között és felfedezték, hogy a folyékony kalóriabevitel csökkentésével a súlyfelesleg is gyorsabban apadt le, mint a szilárd táplálékkal bevitt kalóriák esetében. 

"Mind a folyékony, mind a szilárd kalóriák összefüggnek a testsúly változásaival. Azonban csak a folyékony kalóriabevitel visszaszorításáról mutatták ki, hogy jelentősen befolyásolta a fogyást a 6 hónapos nyomonkövetési időszak során." - mondta Benjamin Caballero a Bloomberg Nemzetközi Egészségügyi részlegének professzora, a tanulmány fő szerzője.



"A folyékony kalória csökkentése 6 hónap alatt 0,25 kg fogyást jelentett, 18 hónap alatt pedig 0,24 kg-ot. Ha csak egyetlen pohárral kevesebbet ivott a megfigyelt személy, 6 hónap alatt 0,5 kg-mal lett könnyebb, 18 hónap alatt pedig 0,7 kg-mal. A hétféle vizsgált üdítő közül csak a cukorral édesítettek esetén figyelték meg a jelentős testsúlycsökkenést."
810 felnőtt körében végeztek felmérést a 25-79 éves korosztály képviselői közül. A PREMIER kísérlet egy 18 hónapig tartó, véletlenszerű, ellenőrzött viselkedési beavatkozás volt. Caballero és munkatársai a John Hopkins orvosi karáról, a Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézetből, A Duke Egyetemről, a Pennington Kutatási Központból, a Kaiser Egészségügyi Kutatóközpontból, az Alabamai Egyetemről és a Pennsylvania Állami Egyetemről megmérték a résztvevők testsúlyát és magasságát 6 és 18 hónap elteltével is. Az étrendjüket előre be nem jelentett telefonhívásokkal ellenőrizték, amikor is számot kellett adniuk arról, hogy mit fogyasztottak az elmúlt 24 órában.

HarmoNet tipp: Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen >>

A kutatók az üdítőket számos kategóriába sorolták a kalóriatartalom és az összetevők alapján:
cukros italok (hagyományos üdítők, gyümölcslevek, magas cukortartalmú üdítők); diétás italok (mesterséges ízesítővel édesített üdítők); tej (teljes tej, 2 %-os és 1 %-os zsírtartalmú tej és sovány tej); 100 %-os rostos levek (gyümölcs-és zöldséglevek); kávé és tea cukorral, vagy cukor nélkül; alkoholos italok. Azt találták, hogy a folyékony kalóriabevitel nagy részét a cukros üdítőkből vették magukhoz a vizsgált személyek (37 %). Az italokból származó kalóriák bevitele párhuzamosan nőtt az elhízás jelenségével.


A Bloomberg kutatóinak korábbi tanulmányaiból származó előrejelzések szerint 2015-re az USA felnőtt lakosságának akár 75 %-a is eshet a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába. A jelenséget a cukorral édesített üdítők fogyasztásával hozták kapcsolatba, mely a felnőttek kétharmadát érinti és növeli a káros egészségügyi következmények kockázatát, mint amilyen a 2-es típusú cukorbetegség. A kutatók javasolják a folyadék formájában bevitt kalóriák csökkentését a fogyás ill. a hízás elkerülése érdekében.

HarmoNet tipp: Elhízás, tunyaság - 12 bölcsesség, hogy ne így végezd! >>

"Az italok közül csak a cukorral édesített fajták függnek össze jelentős mértékben a testsúly változásával mind a 6 hónapos, mind a 18 hónapos utánkövetési időszak vonatkozásában.” – mondta Liwei Chen, a tanulmány fő szerzője, aki a Bloombergben végzett. „A diétás és alkoholtartalmú italok fogyasztásának változása fordított hatással van a fogyásra, de statisztikailag nem szignifikáns. A tanulmányunk támogatja a szakmai javaslatokat és a népegészségügyi törekvéseket a folyadék formájában bevitt kalória csökkentésére.”

Medipress
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4792 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x