Gyógyító nyári gyümölcsök - töltődj fel!
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógyító nyári gyümölcsök - töltődj fel!

Gyógyító nyári gyümölcsök - töltődj fel!

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Köztudott, hogy a nyár a vitaminokkal való feltöltődés ideje. Piros, sárga, kék, fekete. Számtalan színben, ezernyi energiával tölt fel bennünket a kert minden terménye. A nyáron érő gyümölcsök önmagukban elegendőek frissességünkhöz, jóltápláltságunkhoz. Milyen gyógyhatásai ismeretesek a hazánkban is termő nyári gyümölcsöknek? 

Ribizli
A ribizli sok élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló. Kolitiszes megbetegedéseknél segítség lehet, bár az elején inkább csak a kipréselt levét ajánlatos fogyasztani. Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést. Az orsógiliszta kiirtható a ribizlivel, ezért is szeretik a gyermekek, akikben gyakran megtelepszenek ezek a férgek. Különösen magas gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén. A sárgaságot egyedül képes leküzdeni. Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja. A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.


A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

HarmoNet tipp: Nyári gyümölcsözön - hozd magad formába piros gyümölcsökkel! >>

Szeder

A szeder egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Kertekben, kiskertekben is jól szaporítható és termelhető a lugasszerűen kiképzett fekete szeder. Desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek, de egyben a hasmenés, az időskori idült hasmenés egyik legjobb gyógyítója is. Magjait a beteg ember ne egye, mert az emésztőszerveket nagyon igénybe veszi: A szederszörp jól eláll mézzel vagy zeolittal tartósítva, esetleg zselé formájában.
Magas a foszfor- és a vastartalma. 8 g fehérjét, 18 g zsírt, 60 g szénhidrátot, 5 g szerves sót és 40 g rostot tartalmaz kilogrammonként.


Cseresznye
A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Minden része gyógyszer, a szó szoros értelmében: a húsa, a magja, a szára egyaránt. Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki. Mind az artritis (ízületi gyulladások), mind a cukorbetegség leküzdésében nélkülözhetetlen. Magas savtartalma miatt a kövek oldását segíti. A szénanátha, a szénaláz legjobb orvossága. Igen magas a vastartalma, vérszegénység esetén nagyon hasznos. Figyeljük meg a körmünket: ha hosszanti barázdák jelennek meg rajtuk, akkor itt az ideje a csalán és a cseresznyekúrának! A nedve, de főleg a magja a szívizomzatot erősíti. Célszerű ezért a magokat összegyűjteni, majd a cseresznyehiányos időszakban naponta 10-15 magot megtörni és elfogyasztani.

HarmoNet tipp: Gyógyító gyümölcsünk: a meggy >>

Mint minden gyümölcsöt, a cseresznyét is csak magában szabad enni, magas cukortartalma és savtartalma miatt. Fehérjékkel, keményítőtartalmú ételekkel összeerjed. Soha ne együnk cseresznyét étkezés után, csak előtte vagy helyette! Így nem savasít, hanem, mint a citrom is, lúgosítja a szervezetet, segít a sav-bázis egyensúlyának megteremtésében és helyreállításában. Makacs székrekedésnél is jótékony hatású. Előnyös tulajdonságai, szépsége és ízletessége miatt már az ókorban is az istenek ételének tartották. Olyan gyakran ehető, amilyen gyakran csak kívánjuk. Idényben 1-2 kg is fogyasztható belőle. Természetesen más étel nem is szükséges az ilyen napokon. Általában nem célszerű még két azonos, de más színű (pl. kék és fehér szőlő) gyümölcs együtt fogyasztása sem, a cseresznye azonban még ez alól is kivétel.


Az erjesztetlen, desztillált vízzel hígított cseresznyelé kellemes és értékes téli ital lehet. A cseresznye levének kipréselésekor ne alkalmazzunk 55 Celsius foknál magasabb hőmérsékletet! A baktériummentesítést célszerű zeolit tartalmú anyaggal (szűrővel) elvégezni, vagy zeolitot keverni hozzá (pl. NEUROSANT).

A cseresznye kúraszerűen is alkalmazható, magas fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma miatt önálló étkezésre is ajánlott több héten át, más tápanyagok mellőzésével. Ilyenkor több fajtája is fogyasztható, de csak érett állapotban. Ez a regenerációs kúra újjászületést jelent!

A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga színű. Gyomor- és tüdőbajok esetén igen hasznos, de minden esetben veszély nélkül iható, kellemes tea. 8 g fehérjét, 7 g növényi zsírt, 140 g gyümölcscukrot, 5 g szerves sót és 4 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

Vegafood.freeblog.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6327 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x