Joghurt, vaj, túró, sajt - készítsd el házilag! (Receptekkel)...
Címlap / Szépség-Egészség / Joghurt, vaj, túró, sajt - készítsd el házilag! (Receptekkel)

Joghurt, vaj, túró, sajt - készítsd el házilag! (Receptekkel)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az Ayurvédikus konyhakultúrában alapvető élelmiszer a tej. Különleges és komplett táplálékforrás, minden benne van, amire szükségünk lehet. Rengetegféle étel készíthető belőle. Egy történet szerint, "csak ezerféle édesség" láthat belőle napvilágot. Persze végtelen lehetőség van a felhasználására, mint azt az alábbiakban is látni fogod. Most az alapanyagok elkészítésének receptjét is megismereted! Mit készíthetsz tejből? 

Persze mikor tejről beszélek, akkor igazi tejet értek alatta, ami a tehénből jön, ma ezt doboz fehérvíz helyettesíti.

Tehén anya: Az Indiai konyhában a tej az alap. Ezért tisztelik szent állatként a tehenet. Mert a tejét isszák egész életükben... Go Mata (tehén anya).

A tejből készíthető fontos alapanyagok
Ghí – vagyis tisztított vaj
Úgy is nevezik, folyékony arany. A keleti kultúrában a ghÍ a gazdagság szimbóluma volt mindig is. Nem egy templomban még a mai napig is kutakat ásnak, csak azért, hogy ezekben tárolják az Istennek felajánlott „folyékony aranyat”.
A ghí számtalanféle betegség gyógyszer, rengeteg Ayurvédikus orvosság alapja, és nem kis mértékben egy szépítő szer, amit Keleten még a mai napig előszeretettel használnak. Például szárdt, kirepedezett bőrre kiváló. sejtregeneráló hatású és simítja a ráncokat.
"tejben vajban füröszteni"

Elkészítés:
Célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget (legalább egy-két kilogrammot) készíteni, ami körülbelül egy hónapra fedezi a szükségletünket. Nem romlékony, szobahőmérsékleten évekig eltartható. A ghít sütéshez és főzéshez használjuk olaj helyett.

A vajat tegyük egy akkora edénybe, amit háromnegyed részéig kitölt.
Közepes lángon olvasszuk fel, melegítsük forrásig, majd vegyük le a lángot takarékra.
Ha bugyborékol, vegyük le a lángot még kisebbre, vagy tegyünk a lábos alá hő-elosztót. Ilyen módon kell nagyon kicsi tűzön tartani órákig. Ügyeljünk rá, nehogy a láng erőssé váljon, s a vaj megégjen, mert akkor megbarnul és kellemetlen íze és szaga lesz. 
A keletkező habot időről időre szedjük le, és rakjuk félre. Ez a hab sokféle fogásban használható vaj helyett, legfinomabb a halavában, vagy chapatira kenve.
Egy idő múlva a ghí átlátszó, aranyszínűvé válik és kristályos anyagok jelennek meg a tetején. Ha már nem keletkezik több hab, akkor egy finom szövésű anyagon keresztül egy tiszta edénybe öntsük át. Vigyázzunk, hogy a lábos alján maradó üledék ne keveredjen fel, és ne jusson át a másik edénybe. Ezt az üledéket már nem lehet felhasználni. A tisztított vaj (ghí) megdermedve sárga vagy sárgásfehér.

Vaj mennyisége - elkészítési idõ - kapott ghí-mennyiség
1 kg --------------------- 1/2 óra----------------- 800 g
2.5 kg ------------------  3 óra ------------------  2.2 kg
5 kg --------------------  5 óra-------------------- 4.6 k

Házitúró és sajt (csana és panír)
Kb. 20-25 dkg túró vagy sajt elkészítéséhez
2 l tej
2 citrom leve
1 kiskanál só

Állandó kevergetés mellett forraljunk fel 2 l tejet.
Facsarjunk ki 2 citromot, és a levét keverjük el egy kiskanál sóval, majd öntsük a forrásban lévő tejbe. Keverjük, míg a tej össze nem ugrik.
Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni néhány percig.  Terítsünk a fazékra több réteg gézt vagy finom szövésű anyagot (pl. pelenkát). Öntsük keresztül az összeugrott tejet az anyagon. A fent maradó túrószerű anyag a csana. Az anyag négy sarkát összefogjuk, és kis batyut kötünk belőle. Egy lefordított lábosra helyezzük és egy nehéz tárggyal (pl. egy vízzel telt lábos) lepréseljük. A savótól megszabadított száraz sajt a panír.


Túró savanyú tejből - savanyú vagy aludttejből
Langyosítsuk meg a tejet, ettől megcsomósodik, és kicsapódik a fehérje. Vigyázzunk, nehogy túlhevítsük. Hagyjuk abba a melegítést, és állítsuk meleg helyre, hogy összegyűljön benne az alvadék. Öntsük át egy finom szövésű ruhával bélelt szűrőn. Csurgassuk le a savót (ha nagyon savanyú volt a tej, öblítsük át hideg vízzel, és újból csurgassuk le). Akasszuk fel, míg minden savó ki nem csöpög. Nedvesítsük meg tejföllel vagy savanyú tejjel.

HarmoNet tipp: További Vega receptek >>

Krémsajt - friss tejszínből
Savanyítsunk meg friss tejszínt szobahőmérsékleten. Ez eltart vagy két napig. Töltsük a megsavanyodott tejszínt finom szövésű ruhába, s a négy sarkát összefogva, akasszuk fel és csöpögtessük ki a savót. Tömör krémsajt marad a zsákocskában.

Joghurt
Joghurtot lehet egyik napról a másikra is csinálni, de 4-5 napra valót is elkészíthetünk előre és a hűtőszekrényben tárolhatjuk. Ha állni hagyjuk egy éjszakát, zamatosabbá válik. Finomabb joghurtot kapunk, ha a tejet huzamosabb ideig forraljuk, hogy besűrűsödjön.

5 l tej
2 dl joghurt
1 evőkanál cukor

Forraljuk fel a tejet, és közben kevergessük.
Oltsuk el a lángot és hagyjuk kihűlni a tejet.
Amikor 45 fokosra hűlt (már nem éget), akkor a boltban vett friss joghurtot simára keverjük cukorral, a meleg tejbe öntjük és alaposan elkeverjük.
Lefedjük az edényt, és ruhával jól bebugyoláljuk, hogy ki ne hűljön. Így hagyjuk hat órán keresztül, míg meg nem alszik.
Vegyünk külön 2 dl-t a friss joghurtból a következő adag beoltásához.
Sűrített tej (khodzsa)

Forraljunk egy lábosban egy óra hosszat tejet. Tartsuk forrásban, hogy erősen párologjon, és kavargassuk, míg be nem sűrűsödik, majd hűtsük le. A megdermedt maradék a khodzsa, amit süteményekbe, édességekbe teszünk. Egy jó fél liter tejből lesz 10 dkg khodzsa. A főzéshez, keveréshez idő és türelem kell.

Kókusztej – egy különleges ínyencség
2 dl tej
1/2 zacskó kókuszreszelék
Összekeverjük a tejet és a kókuszreszeléket, forrásig hevítjük, majd állni hagyjuk húsz percig. Szűrjük át a tejet, hogy a kókuszpéptől megszabadítsuk.

Ha szívesen megkóstolnád a friss tejből készült joghurtos, nyári hűsítő italokat, házisajtos szószokat és ételkülönlegességeket nézd mega VegaFOOD nyári menüjét - mi is ezt esszük!
VegaFOOD >>


(Képek: Vegafood)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 35277 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x