Füleden jön ki a lecsó-szezon? 3 paradicsomos-paprikás recept...
Címlap / Szépség-Egészség / Füleden jön ki a lecsó-szezon? 3 paradicsomos-paprikás recept nyárutóra

Füleden jön ki a lecsó-szezon? 3 paradicsomos-paprikás recept nyárutóra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A magyar paprika és paradicsom méltán híres. A legfinomabb ételek, legpikánsabb ízek alapanyaga. Nem csak pörkölt ízesítője lehet, hanem kellemes vegetáriánus ételek is készíthetők vele. Főzve a paprikáról és paradicsomról Neked csak a lecsó jut eszedbe? Három remek, magyaros, vega recept, ha kísérletezés helyett inkább biztosra mennél! 

Vegán paradicsom saláta (A világ legyegyszerűbb salátája)
Hozzávalók (4személyre)
  • Paprika 20dkg
  • Paradicsom 1kg
  • Oliva olaj: 0,6dl
  • Asafoetida (hing) 1 csipet
  • Bors 1 csipet  

Elkészítés:
A világ talán legegyszerűbb salátája.
Mindent moss meg, mindet vágj fel, majd az egészet keverd össze egy tálban. Persze előbb az olajban keverd el a fűszereket. Ezeket amúgy tetszés szerint változtathatod...  

Tipp: Ennél a salátánál a paprika és a paradicsom formájával lehet jól operálni. Ha nagyobb tételt készítünk, akkor érdemes pl. a paprikát karikára vágni, de ha kisebbet, akkor rövid csíkokra. Ezen kívül a paradicsomot is lehet nem csak 8 felé, hanem mondjuk karikára vágott formában beletenni... Ez egy kiegészítő étel, tehát azt vedd figyelembe a forma meghatározásánál, hogy mihez tálalod, mi mellé lészíted...  



Bazsalikomos paradicsom chutney

Mi a Csatni (Chutney)
Ez egy étvágygerjesztő kis finomság, amiből nem szabad túl sokat enni, hanem csak amolyan kísérőként van jelen a teljesen komplett, általában főétkezéseknél. Azt mondják, a jó csatni, úgy csíp, hogy nem bírod megenni, és olyan édes, hogy nem bírod abbahagyni. Nos Indiában ez mindenképpen így van, mi itthon egy kicsit a szoftosabbat, vagyis nem annyira durván csípőseket szoktuk készíteni. Egyébként a bengáli konyha is errefelé hajlik, ott például nem is chilivel, hanem alapból borssal készítik és akkor nem lesz olyan erős.   

A csatni elkészítése egy nagyon ősi tradíció az Ayurvédikus táplálkozásban. Ezt evés előtt szokták fogyasztani, mintegy étvágy csinálónak, de nagyon jó  a különféle csemegék mellé is.

HarmoNet tipp: Mik a legegészségesebb ételek a Földön? >>

Hozzávalók
(4 személyre):
  • Paradicsom: 20dkg
  • Paradicsomsürítmény: 10dkg
  • Napraforgó olaj: 1ek
  • Bazsalikom morzsolt: 3kk.
  • Chili egész: 1kk
  • Fekete mustármag: 1,5kk.
  • Gyömbér egész: 3kk.   

Elkészítés:
A gyömbért daráld le, a paradicsomot meg kockázd fel.
Aztán az olajat forrósítsd fel egy edényben, szórd bele a fekete mustármagot. Gyorsan tegyél rá  egy fedőt, és várd meg amíg kipattog az összes. (Elhalkul).


Majd abba szórd bele a chilit együtt a ledarált gyömbérrel és pörköld 30 másodpercig legalább, folyamatos kevergetés mellett. (Vannak akik úgy szeretik, hogy rendesen feketére égetik benne a cuccot, de az már nagyon extrém szerintem. Ja, és itt nagy füst lesz, ami kaparja atorkot, meg égeti a szemet, szóval ez teljesen természetes, nem rontottál el semmit, ha ezt tapasztalod, sőt)

Aztán dobd hozzá 4-5 másodpercre a bazsalikomot, majd ha meg vagy, a paradicsomot, amit felkockáztál. Így együtt kevergesd kis lángon legalább 1-2 percig, majd öntsd hozzá a paradicsom sűrítményt. Várd meg amíg felforr, vagyis egyet rottyants rajta, majd kész is.

HarmoNet tipp: XIII. Vegetáriánus Fesztivál - Életmód nap nem csak növényevőknek! >>

Hari priya

Hozzávalók:
1/2kg zöldborsó, 25 dkg házisajt, 1,5 kg paradicsom, 2,5 dl tejszín, 1 ek olaj, 1,5 ek őrölt lepkeszegmag, 1/2 ek rómaikömény, 1/2 kk chili, 1/4 kk kurkuma, 2 kk só, 2 kk cukor

A zöldborsót sós vízben megfőzzük. A sajtot 2,5 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomról lehúzzuk a héját és lepaszírozzuk. 1 ek olajat felforrósítunk, megpirítjuk benne a rómaiköményt és a lepkeszegmagot, majd beleszórjuk a chilit és a kurkumát. Felöntjük a paradicsommal, és pár percig forraljuk, majd belekeverjük a tejszínt, a sót és a cukrot. Kb 20 percig főzzük, majd belekeverjük a zöldborsót és a sajtot, majd további 15 percig főzzük.

Elkészítési idő: 50 perc.

VegaFOOD >>

A VegaFOOD ízeit és más eszményi vegetáriánus különlegességeket a Vegetáriánus Fesztiválon is kóstolhatsz. Miért jobb ez a szervezetednek? Gyere és hallgasd meg az életmód előadásokat kutatóktól, szakemberektől!

Kép: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6433 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x