A cukortól is függhetünk!
Címlap / Szépség-Egészség / A cukortól is függhetünk!

A cukortól is függhetünk!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A túlzott cukorfogyasztás rengeteg betegség alapja. A cukorral ritkábban kapcsolatba hozott betegség a petefészek ciszta, amely meddőséget okoz (PCOS betegség), és amely többnyire nem javul a cukorbevitel mellett. Magyarországon több százezerre tehető a látens, tehát nem diagnosztizált cukorbetegek száma is. 

Cukorfüggés
A gyakori alkoholfogyasztók és az alkoholfüggők egyben cukorfüggők is: ha valaki abbahagyja az ivást, az első hetekben megbolondul a szervezet cukor nélkül, ugyanis az alkohol rendkívül sok cukrot tartalmaz. (Sok alkoholista cukorbeteggé válik épp ezért.) Próbáld „becsapni” a szervezetedet sok folyadékkal, sok mézzel, sok gyümölccsel! A dohányzás abbahagyása szintén fokozhatja a cukor iránti vágyat: a recept ugyanaz.

Egyébiránt a dohányzás abbahagyása után mindenképpen fogsz hízni, mert a nikotin elhagyása után szintén teljesen átalakul az anyagcsere. Minden dohányos hízik, ha abbahagyja, ne bántsd magadat ezért! De próbáld minimalizálni ezt a hízást! Miután a dohányzás is szenvedélybetegség, sok dohányos szenvedélyt vált és túlevővé válik. Én magam is ebbe a kategóriába tartozom.



Határok

A cukrot, a fehér lisztet és a kólát próbáld meg mindenképpen elkerülni! A cukor ugyan megnyugvást és örömérzetet, a csokoládé, pedig még szerotonin - felszabadulást is előidéz az agyban, - ezért hívják egyesek „örömhormonnak” - de a szervezet nagyon súlyos árat fizet mindezért. (A csokoládé kakaópor alapú szenvedélyszer, ami allergén anyagnak számít).
 
A finomított cukor – más néven fehér cukor, vagy répacukor - esetén a szervezetnek óriási munkát kell végezni, amíg átalakítja egyszerű cukrokká, és egyáltalán felhasználhatóvá teszi. A gyümölcscukrok egészségesebbek. A szervezet rögtön fel tudja használni, anélkül, hogy egy egész „gyárat” működtetne a feldolgozásra. (A cukornak a fentieken kívül megvan az a sajátossága is, hogy bizonyos élelmiszerekkel kombinálva – pl. kenyérfélék, gyümölcsök - metilalkohol képződik a gyomorban. A metilalkohol - más néven faszesz - mérgező anyag. Így tehát mikromérgezéseket okoz, amely újabb teher a testnek.)

Az őrölt fehér liszt normális tápanyagokat nem, vagy alig tartalmaz, (az nem a magban, hanem a héjban van) viszont sok keményítőt igen, amit szintén nagy munkával alakít a szervezet glükózzá. A túl sok glükózt az inzulin „szedi ki” a vérből, és nem ajánlatos nagyon megdolgoztatni a hasnyálmirigyedet, ami az inzulint termeli.

Kávé, kóla, koffein
A kóláról csak annyit, hogy az amerikai rendőrség kólával tünteti el a vérfoltokat az aszfaltról, annyira savas, és „megesz” minden élő anyagot. (Tehát csak át kéne csoportosítani az ABC-ben az üdítősből a tisztítószer pultba – a szerk.)

A kávéfogyasztás is támogatja a halálos négyest. Ráadásul, - és ezt sokan nem tudják-, egyszerre okoz vérnyomás emelkedést, és csökkenést. Általában megemeli a vérnyomást, de a szív és a vese belső ereiben csökkenti. Az ellentétes hatások mindig többlet kifáradással járnak a szervezet számára. A kávé kb. 10 százalékkal emeli a koleszterinszintet is. A koffein drogszerű anyag, hasonló hatásmechanizmussal, mint pl. az ecstasy tabletta. A gabonakávék viszont egészséges anyagnak számítanak, csak elég drágák sajnos. Soha ne igyál „energiaitalt”: a kávé koffeintartalmának a negyvenszeresét teszik bele! Az izotóniás italok jót tesznek, ha sportolsz.


De mi az a halálos-négyes?

Testsúlyfelesleg, csökkent glukóztolerancia, illetve cukorbetegség, magas vérnyomás és az ún. diszlipidémia (a normálisnál magasabb trigliceridszint, magasabb és fokozottabban káros LDL-koleszterinszint, alacsonyabb és csökkentebb védőhatású HDL-koleszterinszint) együttes előfordulása, amely erősen rontja az életkilátásokat, mert megsokszorozza a szívkoszorúér és az agyi érbetegségek kockázatát.

Fogyási tippek túlevőknek
Aki túlevő, annak nem ajánlom a böjtölést, a lé-böjt kúrákat, az önsanyargató fogyókúrákat, mert utána jön a „visszacsapás” és a rengeteg kontrollálatlan zabálás. A túlevőknek az életmódváltozás, a mozgás és az étkezési terv lehet a működő megoldás hosszú távon. Ha rendszeres alkoholfogyasztó vagy, bizonyosan nem fogod tudni tartani az étkezési tervedet. Kezd az alkohol elhagyásával!

Folytatjuk!

(Legközelebb a túlevés és túlsúly problémáival és az ellene hasznos trükkökkel foglalkozunk.)

Horváth Szilveszter

Képek:
piqs.de: danielo - Café
piqs.de: Knipsermann - Schönes Wochenende!
piqs.de: Jackie - Nobody Loves Me! The Valentine Nightmare
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5649 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x