Mi az aranyló ünnepi húsleves titka?
Címlap / Szépség-Egészség / Mi az aranyló ünnepi húsleves titka?

Mi az aranyló ünnepi húsleves titka?

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az igazi levesekbe paprikát, paradicsomot, zellert, zöldfűszereket főzünk. Ez adja az íz alapját. De a színe és illata, aranyló teljessége egy Indiában őshonos növénytől válik valóra!  

Hasznos gyulladáscsökkentő és vérkeringés-élénkítő

A kurkuma egy gyönyörű virág, ami szoba növénynek sem utolsó. A konyhában viszont általában csak a gyökerét használju ki, szárított, őrölt formában. Így nyerjük a sárgás kesernyés ízű port, amit manapság kurkumaként ismerünk.

A kurkuma a Curcuma longa nevű gyömbérféle növény gyöktörzse. Maga a friss gyökér nagyon hasonlít a gyömbérre, bár általában tömzsibb nála, és sárgás a színe kívülről is. Termőhelyein ebben az állapotában is használják, de sokkal fontosabb – és nálunk egyedül beszerezhető – a szárított gyökérből őrölt por. A kurkuma-növény színes virágú tenyészváltozatai egyre gyakrabban jelennek meg a magyar dísznövénykereskedésekben is.

A kurkuma szinte bármilyen nem-édes indiai ételben megjelenhet. Kellemes, enyhe íze van, és intenzív sárga festőhatása. Gyomornyugtató, emésztést segítő, fertőtlenítő és ételtartósító hatása talán még inkább magyarázza, hogy miért ennyire alapvető egy meleg – és sokféle baci által lakott – ország konyhájában. Bőrápolásra és sebkezelésre is széles körben használják. Az indiai ízek utánzására kitalált currypor sárga színét a kurkuma adja.

A kurkuma magyaros neve indiai sáfrány, ez azonban fölöttébb félrevezető, mivel a valódi sáfrány és a kurkuma egyetlen közös vonása az, hogy sárgára lehet festeni velük az ételt. Semmi szín alatt nem helyettesíthető egyikkel a másik.

Ha kurkumát vásárolsz, azt tanácsolom, hogy kerüld a közismert magyarországi fűszerkiszerelő cégek termékeit, amelyekben általában halványsárga, a kelleténél szúrósabb – és ugyanakkor gyengébb – ízű port találsz. Vegyél keleti fűszerekkel foglalkozó boltból vagy hipermarketek egzotikumos polcáról rendes indiai kurkumát, amelynek színe nagyon telt sötétsárga, és aromája kellemes és erős.

Hindíül a kurkuma neve haldí



Közismert név: Turmeric, kurkuma
Latin név: Curcuma longa- Radix (Zingiberaceae)


Más gyógynövények >>

Összetevők:
Esszenciális olajok – szeszquiterpén, ketonok, zingiberin, borneol, valepotriátok; sárga pigmentanyagok - kurkumin

Gyógyhatások:

Emmenagogum, vér-tonikum, antibakteriális, epehajtó, vértisztító, gyulladáscsökkentő, véralvadás-gátló, antioxidáns, rákellenes

Indikációk:

Gyulladás: A kurkumin csökkenti az arachidonsav által kiváltott gyulladást (ezért fájdalmas menstruáció esetén is megfontolható alkalmazása). Következésképpen alkalmazható bőrgyulladások, ekcéma, csalánkiütés, pszoriázis, bélgyulladás, asztma, rheumatoid artritisz és oszteoartritisz esetén is.

Emésztés:
Bélfertőzések és hurutképződés esetén a kurkuma édes ízt idéz elő a belekben, ami kedvezően hat a probiotikus baktériumflórára. Nemrégiben bebizonyosodott, hogy kedvező hatással van a vastagbélre, és megelőző szerepe lehet a béldaganatok kialakulásában. Hagyományosan alkalmazzák cukorbetegeknél.

Máj: Élénkítő hatással van a májra, mivel növeli annak vérellátottságát és az epekiválasztást. Ez elősegíti az epekövek eltávolítását és képződésük megelőzését. Hagyományosan vértisztítónak tartják, és gyakran alkalmazzák a bőrápolásban és a szervezet méregtelenítésére.

Nőgyógyászat:
Elősegíti a nyálkafelgyülemlések eltávolítását az alhasból, ami kedvező hatással van a fibrómák, ciszták, endometriózis, fájdalmas menstruáció, túl erős menstruáció és fehérfolyás esetén. Az anyatej-kiválasztás fokozására is alkalmazzák.

Szív: A kurkuma támogatja a szív funkcióit, mivel növeli a véráramlást és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Véralvadás-gátló hatása miatt megelőzi a vérrögök kialakulását.


Kontraindikációk:

Epekövek esetén óvatosan járjunk el! Ha a beteg véralvadás-gátló gyógyszert szed, akkor kérjük ki szakember véleményét! Terhesség esetén óvatosan alkalmazandó.

Adagolás:
Naponta 2-3 g

Időtartam: Hosszabb időtartamra, legalább 1-6 hónapra javasolt.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 15567 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x