Állapotfelmérés a természetgyógyászatban
Címlap / Szépség-Egészség / Állapotfelmérés a természetgyógyászatban

Állapotfelmérés a természetgyógyászatban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A természetgyógyászati terápiák típusok szerint csoportosíthatók, pl. táplálkozás terápia, fitoterápia, mozgás-masszázs terápia, stb. A megfelelő kezelés megválasztásához sok ismeretre van szükség, többek között tisztában kell lenni a páciens pillanatnyi egészségi állapotával is, ezért is szükséges az állapotfelmérés. 

Kuruzslás, varázslás, vagy az egyértelmű jelzések értelmezése az állapotfelmérés, amelyet a természetgyógyászok végeznek? A válasz viszonylag egyszerű.

Varázslásnak semmiképpen nem nevezhető a tevékenység, kuruzslásnak viszont sokszor, ha a terapeuta nem szakképzett, és ráadásul nem is ért ahhoz, amit végez. Lényeges különbség van a diagnosztika és az állapotfelmérés között is. Diagnózist, konkrét, pontos, nyugati értelmezésű betegség meghatározást, csak orvos állíthat fel! A Természetgyógyász állapotfelmérést végez, amelynek célja a komplementer terápia megtervezése. Sorozatunkban bemutatjuk az állapotfelmérés lényeges elemeit, és ismertebb módszereit.

Az állapotfelmérés (diagnosztika) rövid orvosi története
Az ember minden korban törekedett egészsége megóvására, és betegsége esetén a gyógyulásra. A korai „gyógyító emberek” a természet megfigyelésével, a kialakult betegségek jeleinek feltérképezésével próbáltak tájékozódni a beteg állapotáról, hogy hatékony terápiát tudjanak ajánlani. Évszázadokon keresztül egymásnak adták át a megszerzett tapasztalatokat az orvosok. Csak jóval később, a fizika, a kémia, és a technika fejlődésével jött létre a műszeres vizsgálatok elvégzésének lehetősége. W. Harwey 1616-ban tette közzé a vérkeringésre vonatkozó elméletét, és erről szóló munkáját 1628-ban jelentette meg.



Innét viszonylag gyors és egyenes út vezet máig. Nézzük a fontosabb állomásokat:
  • Az 1600-as évek legvégétől kezdik megismerni az orvosok, biológusok a mikroszkóp használatát.
  • Wilhelm Conrad Röntgen 1901-ben fizikai Nobel díjat kap felfedezéséért, megnyílik az út a Röntgen vizsgálathoz.
  • A Curie testvérek 1880-ban fedezték fel az ultrahangok gerjesztésének és kimutatásának elvét. A technika 1950-es években kezd beépülni az orvoslásba.
  • A fejlődés töretlen. A múlt évszázad végén kezd elterjedni az MR és a CT vizsgálat a világon. Hazánkban, 2005-ben hozták létre az Onkológiai intézetben a PET/CT ambulanciát.

A természetgyógyászati állapotfelmérés története
Az akadémikus orvoslás természettudományossá alakulása Hippokratész (ie. 460-370) „színrelépésével” kezdődött. A két terület (orvosi és a természetgyógyászati) eleinte lassan, majd később egyre gyorsuló ütemben távolodott egymástól. Biztató jel, hogy némi közeledés az elmúlt két évtizedben újra felfedezhető kapcsolatukban. A természetgyógyászat nyugati és keleti vonala között jelentős különbség van. Indiában és Kínában a tradicionális medicina máig megőrizte hagyományainak jelentős részét, még a „nyugati” természetgyógyászat, a fitoterápián kívül egy picit gyökértelennek tűnik, és régóta az idősebb keleti testvéreitől „vesz át” a kipróbált állapotfelmérő módszereket, vagyis az arc, a kéz, a fül, a nyelv stb. vizsgálatát.

Mára már kiderült, hogy ezek mindegyike, az un. mikro-rendszer elmélettel kapcsolható össze. „Mikro-rendszerek azok a körülhatárolható területek ahol az emberi test egésze (vagy bizonyos szervrendszerei) kicsinyítve, holografikusan kivetülnek. Az amerikai Dale Ralph Alan 1972-ben felismerte, hogy a test valamennyi része reflex-rendszer, és hogy ezek a mikro-rendszerek energetikailag kapcsolódnak a Hagyományos Kínai Orvosában ismert energia hálózathoz. Ezért nevezik „mikro-akupunktúrás rendszereknek” az ilyen területeket.


Ismeretesek a fej, az arc, a nyelv, a fogak, a szivárványhártya (írisz), a fül, az orr, a nyak, a kéz, a kar, a has, a hát, a lábfej, a lábszár, stb. mikro-rendszerei. Ezeken a területeken nem csak állapotfelmérés végezhető, hanem nagyrészükön kezelés is, mivel az energia kapcsolatok kétirányúak.

Az állapotfelmérés lényege és célja
A természetgyógyászati terápiák típusok szerint csoportosíthatók, pl. táplálkozás terápia, fitoterápia, mozgás-masszázs terápia, stb. A megfelelő kezelés megválasztásához sok ismeretre van szükség, többek között tisztában kell lenni a páciens pillanatnyi egészségi állapotával is, ezért is szükséges az állapotfelmérés.  A szakszerű állapotfelmérésnek sorrendje van: 1. A hozott leletek áttekintése, és értelmezése. 2. Holisztikus szemléletű részletes kikérdezés. 3. A terapeuta által ismert mikro-rendszerek áttekintése, vizsgálata. 4. A kapott eredmények összegzése. Tehát az állapotfelmérés egyetlen célja a helyes terápia megválasztása, és az esetleges rizikófaktorokra való figyelem felhívás!

Összefoglalás:
  • Az állapotfelmérés tudománya egyidős a gyógyítással, és nem elválasztható tőle.
  • Diagnózist csak orvos állíthat fel, a természetgyógyász állapotfelmérést végez.
  • A ma alkalmazott módszerek jelentős része a tradicionális keleti gyógymódokból származik.
  • Mostani ismereteink szerint a test több területén megtalálhatóak az un. mikro-rendszerek.
  • Az állapotfelmérő módszerek helyes alkalmazásának szabályai vannak.

Az állapotfelmérés gyakorlatával, az ismertebb módszerek bemutatásával folytatjuk.

Hartmann Ferenc

Tanfolyami ajánló: Juglandis® „diagnosztika” Állapotfelmérő alaptanfolyam. 
Részletes információ: www.teafa.hu
 
Képek:
piqs.de: canonier - Bitte husten
piqs.de: Jules - Mörser
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8417 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x