Mit egyen a tini? Fitt életmód kamaszoknak
Címlap / Szépség-Egészség / Mit egyen a tini? Fitt életmód kamaszoknak

Mit egyen a tini? Fitt életmód kamaszoknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az iskolás kamasz gyerekek hajlamosak kapkodva táplálkozni, előszeretettel hagyják ki a reggelit, és választják napközben a gyorséttermek menüsorait. A szülőknek pedig sokszor az a legkényelmesebb, ha rájuk hagyják. Holott ezek az évek nagyon fontosak a gyerekek fejlődése szempontjából, hiszen nem csak a kapcsolatot erősíthetik meg az együtt elköltött reggelik, de a szervezetbe bejuttatott létfontosságú tápanyagok későbbi betegségeket is megelőzhetnek.  

Néhány szabály, amelyet érdemes betartanunk kamasz gyermekünk táplálkozása szempontjából:
  • A legfontosabb tudatosítani magunkban, hogy a gyerek csak akkor fog sportos, egészségtudatos életet élni, ha ez a természetes minta a családban. Az életmódban meglévő réseket a kamaszok azonnal észreveszik, és kihasználják. Az első lépés tehát, hogy az egész család szemléletét kell egészségesebbé tenni.
  • Ragaszkodjunk az otthoni reggelihez. Ne álldogálva kapjunk be néhány falatot, üljünk le és hagyjunk időt a nyugodt étkezésnek. Jó, ha előre kikészítjük az asztalra a müzlit, a pékárut (ha lehet, teljes kiőrlésűt), kis zöldséget, gyümölcsöt – így még nassolás jelleget is ölthet a reggeli, ami így azonnal élvezetesebbé válik.
  • Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel az egész nap során. Reggelire kínáljunk az egész családnak zöld- vagy rooibos teát, esetleg tejes italokat. Jó hatású, ha még éhgyomorra megiszunk egy pohár vizet – ez beindítja a veseműködést. Semmiképpen sem nevezhetők egészséges folyadéknak a cukros, szénsavas üdítők, amelyek a rengeteg mesterséges adalékanyag mellett még hizlalnak is. Időnként beleférnek a menübe a rostos gyümölcs- és zöldséglevek, de tudni kell, hogy ezek nem helyettesítik a valódi gyümölcsöt és zöldséget. Egy-egy jó ízű, frissen préselt, cukor nélkül készített lé még a kamaszoknak is „bejöhet”.
  • Edzés előtt egy órával már nem ajánlatos magas energiatartalmú ételeket fogyasztani, mert az emésztés folyamata csökkenti a koncentráló képességet. Egy joghurt, egy saláta, egy zöldséges szendvics éppen elég a sportoló kamasznak. Inkább az óra után érdemes gazdagabban étkezni.
  • Kivédhetjük a „gyorsan hozzá kell jutnom” jelenséget, ha tartunk a hűtőben egészséges nassolnivalót, például gyümölcssalátát. Így a karnyújtásnyira lévő ételekkel megnyerhetjük a kalóriacsatát.
  • Ügyeljünk arra, hogy a kamasz eleget aludjon. A keveset alvók nem csak rosszabbul teljesítenek, de magasabb a testzsírszázalékuk is.
  • Mindenképpen figyeljünk fel a gyermekünk táplálkozási zavaraira. A lányoknál gyakrabban előforduló anorexia és bulimia szakember segítségét igényli, de a túlzott nassolás, az egyoldalú diéták is veszélyesek lehetnek. Ha az egyre hiúbbá váló fiúk testépítésbe kezdenek, gyanús lehet a túl gyors izomtömeg növekedés. Annak is érdemes utánajárni, nem ártalmasak-e az erősítő, energetizáló készítmények, még akkor is, ha legálisan jutott hozzá.

Oxygenmedical.hu
Orvost Keresek >>

Kép:
piqs.de: awej - Schöne Beine hat die Kleine
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11903 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x