Visszér - gyakran már fiatal korban megjelenik, de megelőzhető!...
Címlap / Szépség-Egészség / Visszér - gyakran már fiatal korban megjelenik, de megelőzhető!

Visszér - gyakran már fiatal korban megjelenik, de megelőzhető!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Azt hihetnénk, hogy a visszér csak az idősek és főként a nők betegsége, holott sajnos már igen fiatal korban jelentkezhetnek a tünetei. Mindamellett, hogy esztétikai problémát okoz, még az egészségünket is veszélyeztetheti, ezért nagyon fontos a betegség kialakulásának megelőzése, illetve a már meglévő probléma esetén a kezelés. 

Dr. Laczkó Ágnes, a Budai Egészségközpont érsebész szakorvosa osztja meg velünk a visszér kialakulásának okait, megelőzésének módját és a kezelési típusokat.

„A visszér már igen fiatalkorban kialakulhat, és főként a nőket veszélyezteti. Mindamellett, hogy ez egy örökletes betegség, vannak olyan tényezők, melyek növelik a kialakulásának esélyét, mint például a túlsúly, a dohányzás a túl sok állás vagy ülés vagy a mozgásszegény életmód. A helytelen táplálkozás vagy a túl szoros ruházat szintén kiváltható ok lehet, a nőknél pedig magas cipősarok vagy a fogamzásgátló szedése fokozhatja a visszér kialakulásának kockázatát” – mondta a doktornő.

Mi is a visszér és mi segítheti elő a kialakulását?

A visszér során a vénák fala elgyengül, rugalmatlanná válik, ezért a vénák megnyúlnak, hosszabbak vagy szélesebbek lesznek. A vénákban található billentyűk rossz zárása miatt megnő bennük a nyomás és emiatt az erek kitágulnak. Ahhoz, hogy a megváltozott méretű vénák elférjenek, kacskaringóssá válnak és kidudorodnak. A visszeres tágulatok mindamellett, hogy nem szépek és fájdalmasak, még további komoly szövődményeket is okozhatnak, például idült vénás elégtelenséget, vénagyulladást, következményes bőrtüneteket vagy vénás fekélyt.

Mit tehetünk? Jótanácsok a visszér megelőzésére

A megelőzést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért nagyon fontos, hogy beépüljön a mindennapjainkba.

- Fontos, hogy a lábainkat ne erőltessük túl, amikor lehet, polcoljuk fel, ülőmunka esetén óránként egyszer tornáztassuk, mozgassuk meg a lábakat.

Pihentessük a lábainkat

- Fürdés helyett válasszuk a hideg-meleg vízzel váltogatott zuhanyzást.
- Amikor leülünk, lehetőleg ne tegyük keresztbe a lábunkat, mert ilyenkor a térdhajlatban a vénák áramlását gátoljuk és növeljük a nyomást a lábszárban.
- Figyeljünk az egészséges életmódra és sportoljunk hetente többször, mert az nem csak a lábakat, hanem az egész testet és lelket is karban tartja.
- A megelőzéshez használhatunk krémet és vény nélkül kapható gyógyszernek nem minősülő, természetes alapanyagú készítményeket is.
- Ha már kialakult problémánk van, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert az elhanyagolt vénatágulatok komoly gondokat okozhatnak.
- Ha az orvos szorító harisnyát tanácsol, nagyon fontos, hogy felvételét reggel még a komolyabb mozgás megkezdése előtt tegyük meg. Ugyanis a visszerekben nincsen izom, hanem a működésükben a fizika törvényei érvényesülnek, ezért állva a „belezuhant” vér kitágítja a vénákat és ezeket a tágult ereket nem szabad elszorítani. Ezzel szemben, ha „nem a kitágult” ereket szorítjuk el, a visszereket óvjuk.
- Ugyanezért minden hölgynek javasolt téli szezonban a magasabb denes harisnya viselése is – szintén megelőző jelleggel.

Ha már kialakult a visszér: műtét, injekció vagy lézer lehet a megoldás
Ha már kialakult visszeres tágulatról van szó, akkor a meggyengült erek műtéti úton eltávolíthatók, azonban ez hegeket hagyhat maga után. Alternatív megoldást jelenthet az injekciós kezelés, amely során olyan anyagot fecskendeznek a vénákba, amellyel elzárják azokat. A lézeres megoldást az érsebész mérlegeli, főtörzsi és oldalág visszeresség esetén is megfelelő eredményeket ad.

Fontos a megelőzés

A megelőzés a legjobb gyógymód, vegyük komolyan
„Magyarországon valószínűsíthetően minden ötödik embert érint ez a probléma, és a helytelen táplálkozás, sportszegény életmód miatt egyre többeket és egyre korábban. Fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük a megelőzést, amelyhez szakorvosi segítséget is kérhetünk. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy általában már csak a komoly tünetek kialakulásakor keresnek fel minket és akkor is főként esztétikai okokból” – tette hozzá a doktornő.

Budai Egészségközpont
Fotók: piqs.de Knipsermann: Alleine am Strand!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 15382 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x