Élő csoda az emberi test
Címlap / Szépség-Egészség / Élő csoda az emberi test

Élő csoda az emberi test

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A csontváz rendszernek biomechanikai, védő és vérképző szerepe is van, A védő szerep látszik a koponya-medence- mellkas csontjainál, ,206 van 

Ahhoz, hogy egészségünket hosszú ideig megőrizük szükség van a rendszeres mozgásra. mindehhez ismernünk kell szervezetünk, testünk fellépítését is bizonyos fokig. Alapjaiban a csont- és izomrendszertől függ, hogy a test mire képes. A test működéséhez szükséges a vérképződés is. Fontos a tartáshibák kiküszöbölése főleg a fiatalabb korosztályoknál. Ismerkedjünk, meg a felépítésével, az izmainkkal és néhány kapcsolatos témával rövid sorozatunkban.

A csontváz rendszernek biomechanikai, védő és vérképző szerepe is van, A védőszerep látszik a koponya-medence- mellkas csontjainál, ,206 db.van.

A csontok alakjuk szerint lehetnek:
Csöves csont.: végtagokban, belül üreges cső alakú középrész velőűr alkotja fiatalkorban vörös csontvelő felnőtt korban sárga csontvelő, tölt ki ekkor már nem vérképző.

Lapos csont.: agykoponya, lapockák, csípőcsontok, bordák, két vékony réteg közt szivacsos állomány van életünk végéig vérképző.

Köbös csontok: Légtartalmú csont: orrüreg csontjai, hangadáskor rezonancia lép fel.

Csonthártya: kívülről borítja a csontot, külső része: laza rostos kötőszövet, rost fuitás erővonalakkal egyezik, ahol nagyobb erőhatásnak van kitéve a csont ott sűrűbb, érzőidegeket tartalmaz, ezért érzékeny ütésre, belső része csontépítő kötőszöveti sejtek, a rárakódásos csontnövekedésért felelősek, vérerekben gazdag, csont vastagodását biztosítja.

Ahol nincs csonthártya ott a sejttáplálás, és a védelem megszűnik, Törés esetén csak az ép csonthártya tudja az anyaghiányt pótolni. A csont belhártya a csövescsontok belsejét borítja csontfaló sejtek, biztosítják a növekedést nő a velőűr.

Csontok fejlődése: Embrionális élet második hónapjáig csak laza embrionális kötőszövet van, 2. Hó eleje, porcosodás, 2. Hó vége csontosodás, 20. Életévig befejeződik.

3 fő formája csontképződésnek: elsődleges csontosodás-kötőszövetes csontosodási magvakból koponyacsontoknál indul a kutacsok 2 éves korig benőnek a csonthártya felől rárakódással alakul ki a tömör csontállomány

Porcos csontosodás-csöves csontok kialakulásánál van, a csontosodás kisebb gócokból, csontosodási pontokból indul meg a hosszú végtagokon a középső rész csontosodik el a középső csontosodási magnál megmarad egy porckorong, (epifizis porckorong).

Ennek elcsontosodásával fejeződik be a hossznövekedés, A növekedés alatt csontfelszívódás és növekedés zajlik le, így képes a csont a megváltozott statikai viszonyoknal megfelelő csontszerkezetet kialakítani, A csontfejlődésre a növekedési hormon, a mellékpajzsmirigy, a pajzsmirigy és az ivari hormonok is hatással vannak.

Csont összeköttetései: magzati életben laza kötőszövet kapcsolja össze a csontokat, a kötőanyag a fejlődés során tömörülhet vagy felszívódhat, helyén izületi üreg marad.

Kétféle lehet: folytonos és megszakított összeköttetés.
Folytonosnál: -kötőszövetes- koponya szalagos- izületeknél / porcos-csigolyáknál / csontos-medence csont, csípő, ülő, szemérem csont szegycsont.

Megszakítottnál: az izületek- két szomszédos csont közt az izületi folyadék felszívódik, ez a rést izületi tok zárja körül, a csontvégek egyik domború a másik homorú, ez az izület vápa illeszkednek egymásba, a tok két része külső- kötőszöveti burok a csontvégeken kívülről csonthártyába megy át, a belső sejt dús laza kötőszövet szinovális réteg, ez termeli a szinoviát a kenőanyagot, az izületi folyadékot. Izületi szalagok erősítik a tokot.

Izület járulékos részei: izületi korongok- térd, / rostporcos ízvápaajkak- csípő, váll (csípőficam) / szinoválishártya kitüremkedései – zárt nyálkatömlők bursa- izmok inak csont feletti elcsúszását segítik /.

Forgástengely szerint: egytengelyű- hengeres: ujjpercek közt és forgó izület: nyakcsigolyáknál / kéttengelyű izületek: 2 síkban történő mozgás- / tojás izületek-csukó mozgása / nyeregizület- 2 irányú elmozdulás- hüvelykujj+kéztőcsont/ soktengelyű izület- gömb felszínű- váll, csípő.

Izom rendszer:350-352 db van
Típusai: sima és harántcsíkolt. Aktív rész az harántcsíkolt összehúzó elemei a rostok melyek nyalábba tömörülnek, kötőszövet fogja össze, inakkal kapcsolódnak a csontokhoz, inak körül ínhüvely van, védő és súrlódás csökkentő hatású, ez a feladata a nyálka tömlőnek is. Eredésnek a törzs középvonalához közeli rész nevezzük, letapadásnak a távolabbit. Eredési pont szerint a rögzített vég a tapadás, mozgékonyabb. Működés közben időlegesen megfordulhat( cigánykerék)
Legszélesebb része az izomhas, ha közbe iktatott ín szakítja meg kéthasuról beszélünk, van 2(bicepsz)-3(tricepsz)-4(quadriceps) fejű izom közös hasba megy át.

Izomrostok rendezettsége alapján: párhuzamos- egytollú –kéttollú –gyűrűs izom. Egymáshoz való viszony szerint antagonista- hajlító-feszítők (lábfeszítő összehúz hajlító ernyed)/ synergista- együttműködők(comb+lábszár feszítői).

Tartáshibák: okozhatja vitaminhiány, huzamos rossz ülés az iskolapadban, kötőszöveti gyengeség, mozgáshiány, túlterhelés. A növekvő csontozatot a gyengébb szalag és izomrendszer nem tudja megtartani, iskolások 40-50% tartáshibával küzd.

4 típusa: egyenes gerinc: a lapos hátgerinc görbületei laposabbak a normálisnál csökkent háti kifózis, lordosis / túlzott hanyag tartás: fokozott kifo-lordikus hát a normálisnál kifejezettebb a háti kifozis és ágyéki lordosis / domború hát: nagyob háti kifozis kiterjed az ágyéki geincre is / nyerges hát: fokozott ágyéki lordosis

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 13434 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x