Tinédzser-fogyókúrák dietetikus szemmel
Címlap / Szépség-Egészség / Tinédzser-fogyókúrák dietetikus szemmel

Tinédzser-fogyókúrák dietetikus szemmel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az utóbbi időben sok tinédzser keresett meg azzal a problémával, hogy (saját megítélésük szerint) elhízottak és fogyni szeretnének. Nemcsak az megdöbbentő, hogy manapság egyre több fiatal látja magát túlsúlyosnak, hanem hogy mire szakemberhez fordulnak (ha egyáltalán megteszik), már több éves fogyókúrás időszak van a hátuk mögött, melynek során szinte az összes létező divatfogyókúrát kipróbálták. Az olyan drasztikus "fogyasztó" módszerekről már nem is beszélve, mint a hashajtózás és egyéb zsírégető "csodaszerek" szedése. 

Hosszan lehetne arról írni, ezért a riasztó jelenségért mennyire felelős a média, a szülők vagy akár a többi tinédzser, de az ujjal való mutogatásnak nincs semmi értelme. Inkább nézzük meg, mi is érvényes a tinédzserek fejlődésben levő szervezetére!

Az a fránya BMI
Az interneten és számos magazinban találkozni lehet a BMI (body mass index) fogalmával és képletével, amelynek segítségével mindenki saját magának is kiszámolhatja, hogy milyen tartományba esik. Sokszor hivatkoznak is arra, hogy „ennyi meg annyi a BMI értékem”. Sajnos a hagyományos BMI érték felnőttekre vonatkozik! A tinik esetében ez önmagában nem elégséges az elhízás megítélésére, mert fejlődésben vannak és folyamatosan változik a testfelépítésük. Addig valóban jó a számolás, hogy a testmagasság és a testsúly alapján kiszámítjuk a BMI-t, de ezt követően egy ún. percentilis táblázat alapján meg kell nézni, hogy a kapott érték, a nemnek és életkornak megfelelő sorban, mely percentilis értékek közé esik. Ugye hogy nem is olyan egyszerű?!

Ha az így kapott érték 3 – 10 közötti akkor az azt jelzi, hogy nagy valószínűséggel sovány az illető. A 10 – 75 percentilis közé eső értékek normál testsúlyra utalnak. A 75 – 90 közötti érték felhívja a figyelmet a túltápláltságra, ami könnyen vezethet túlsúly kialakulásához. Ebben az esetben valóban érdemes megvizsgálni a táplálkozási szokásokat.

Ha a kapott érték már 90 és 97 között található, akkor túlsúlyról beszélhetünk, 97 felett pedig elhízásról.


Fontos ezek után megjegyezni, hogy a percentilis táblázat alapján kapott magas értékek alapján még mindig nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a súlytöbbletet a zsírszövet vagy az izomszövet túlsúlya okozza-e. Tehát a percentilis értékek meghatározása csak ahhoz elégséges, hogy megközelítő értéket kapjunk, tájékozódjunk arról, mi is a helyzet. Arra viszont alkalmatlan, hogy megtudjuk belőle, milyen a súlytöbblet eloszlása a testen.

A testzsírszázalék sokkal pontosabb képet ad, de speciális vizsgáló eszközök, vagy más méretek felvétele alapján lehet meghatározni.

Egy egyszerű, felnőttekre kidolgozott BMI számolás alapján nem lehet eldönteni, hogy ducinak számítasz-e vagy sem!

Fogyókúra tiniknek
Kiskorúakat (kevés kivételtől eltekintve) nem szoktunk fogyókúrás diétára fogni. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a szervezet még fejlődésben van, emiatt számos értékes tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, amit egy visszafogott étrend nem mindig tud biztosítani.

Fontos: kerülni a szélsőséges diétákat, mert egy életre tönkreteheti a szervezetet!

Az olyan drasztikus dolgok pedig, mint a hashajtózás vagy a hánytatás, szintén hiányállapotokhoz vezethet, ami aztán visszaüt, mert kihat az egész szervet működésére. Jogos igény, hogy ma már a tinédzserek is csinosak akarnak lenni (ki ne akarna), de az őrült nagy fogyózásban vagy ne adj isten, koplalásban általában színtelenné és fakóvá válik a bőr, töredezni kezd a haj, cserepesedni az ajak és puffadás lép fel. Szélsőséges esetben tönkremennek a fogak és még csontritkulás is kialakulhat, akkor pedig nyilvánvalóan semmi értelme nem volt az egésznek.


Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy nem mindig a kövérség okozza azt, ha valaki nem elégedett a tükörképével. A testkép, a testarányok még sokat változhatnak az évek során és sokkal inkább a testmozgás lehet az az eszköz, amivel arányosabbá formálható az alak. Persze itt is fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára!

Akkor most mit is tegyek?
Ha úgy érzed, hogy „kövér” vagy és ez a gondolat megkeseríti az életed, akkor kérdezz meg erről egy szakembert. Fordulhatsz dietetikushoz, de akár a háziorvossal is el lehet erről beszélgetni. Ha a szakember úgy látja, hogy valóban szükséges a testsúlycsökkentés, akkor se a saját fejed után menj, hanem hallgasd meg a szakszerű tanácsokat.

A három legfontosabb szabály:
  1. Táplálkozzatok egészségesen!
  2. Mozogjatok rendszeresen!
  3. Aludjatok eleget! Az öt óránál kevesebb alvás már 32 %-kal nagyobb valószínűséggel vezet súlygyarapodáshoz, úgyhogy este 10 után irány az ágy!

Vigyázzatok magatokra, mert még csak most kezdtek igazán élni!

Kreisz Andrea
dietetikus
egy egykor „kövér” tinédzser

Képek:
piqs.de: DieLoll3 - Im Dunkeln
piqs.de: Veromy - Fernweh
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12142 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x