Melyek a polifenolokban leggazdagabb ételek?
Címlap / Szépség-Egészség / Melyek a polifenolokban leggazdagabb ételek?

Melyek a polifenolokban leggazdagabb ételek?

Forrás: Nestle.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Cikkünk előző részében ismertettük a polifenolok egészségre gyakorolt pozitív hatásait: védenek a szív- és érrendszerei betegségekkel és egyes ráktípusokkal szemben. Az élvezeti szereken, a kávén, teán és csokoládén kívül a színes gyümölcsök, zöldségek és olajos magvak is rendkívül gazdagok polifenolokban. Hogyan iktassunk be az étrendünkbe minél több öregedésgátló fogást? 

Az elmúlt 10 évben igencsak megnőtt a tudományos érdeklődés a polifenolok iránt, mivel képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel valamint egyes ráktípusokkal szemben. A növényi polifenolokra irányuló tudományos érdeklődés társul azzal a mind szélesebb körben ismertté váló megfigyeléssel, miszerint a polifenolok csökkenthetik egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A polifenolokban gazdag élelmiszerek íze és tápértéke egyre inkább javul a folyamatban levő technológiai fejlesztéseknek és felfedezéseknek köszönhetően.

A héjas gyümölcsök és a magvak
A héjas gyümölcsök és a különféle magvak számos olyan fitokemikáliát tartalmaznak, amelyek jótékony hatásúak az egészségre, és amelyek csökkentik egyes krónikus betegségek kockázatát. A mandula, a kesudió, a mogyoró, a pekándió, a pisztácia, a földimogyoró és a dió különböző koncentrációban tartalmaz fenoloidokat, például fenolsavakat, flavonoidokat, stilbéneket és proantocianidineket. A héjasok fitokemikáliáinak számos olyan biológiai hatása van, amelyekről ismert, hogy több kóros folyamat kialakulását és előrehaladását befolyásolhatják. Ezek a vegyületek egészségügyi megítélését alapvetően befolyásolja biológiai hozzáférhetőségük az emberi tápcsatornában. A héjas gyümölcsök nem kioldódó polifenoljainak mennyisége közel kétszerese kioldható polifenol-tartalmuknak. A héjasokban található élelmiszeri rostok és telítetlen zsírok további jótékony hatásai is indokolják az említett gyümölcsfélék fogyasztásának népszerűsítését.



Olíva

A héjasokhoz hasonlóan az olívát is jótékony hatású élelmiszernek tartják magas lipid- (egyszeresen telítetlen zsírsav-) és polifenol-tartalma miatt. Humán vizsgálatokban az olíva polifenoljai előnyösen csökkentették a vérplazma LDL-koleszterin szintjét és javították lipid-összetételét. Az olíva-polifenolok gyulladásgátló hatása csökkenti az ízületi gyulladás (arthritis) kellemetlenségeit is. Az olíva polifenoljairól azonban tudnunk kell azt is, hogy vízoldékonyságuknak köszönhetően nagy részük elvész az olívaolaj és az étkezésre szánt olajbogyó előállítása során.

Színes gyümölcsök és zöldségek
A zöldségek és gyümölcsök esetében többféle megközelítés létezik, hiszen vannak  antioxidáns hatású vitaminok, mint az A-, C- és E-vitamin, illetve az antioxidáns hatású jellegzetes vegyületek, melyek zöldségenként, gyümölcsönként általában eltérőek. A színekért a növényi színanyagok felelnek, amelyek változatos formában minden élő növényi szervezetben előfordulnak. A legelterjedtebb és talán a legismertebb közülük a zöld színű klorofill, mivel ez minden növényben megtalálható. Ám ezen felül számos, élénk színű növényi festőanyagot ismerünk, melyek erősebb vagy gyengébb egészségvédő hatással rendelkeznek.

A szakemberek sokszor hangsúlyozzák, hogy a sokféle színű gyümölcs és zöldség kombinálása egy szemléletes és könnyű módja annak, hogy mindenféle hatóanyag kerüljön szervezetünkbe. A béta-karotin például egy olyan ismertebb anyag, amely sárgarépában, sárgadinnyében, sütőtökben, barackban, mangóban fordul leggyakrabban elő. A béta-karotin, bőrünk regenerálódását, látásunkat segíti. Hasonló, ám szerkezetileg kicsit eltérő vegyület a likopin, mely elsősorban a paradicsomban fordul elő, amelynek a feldolgozás során, szervezetben történő felszívódó képessége előnyösen változik. A szőlő, cseresznye, bodza, cékla, szilva, áfonya, eper, málna, ribizli hatóanyagai különösen szív és érrendszer védőfaktoraként képesek működni, illetve jelentős C-vitamin tartalmuk fokozza a védőhatásukat. A spenót leveleiben kutatók 13 különféle flavonoidot találtak, és gazdag karotinoidokban is. A kelbimbó és a káposzta hasonló anyagokat tartalmaz, a narancs- és citrusfélék pedig C-vitamin tartalmuknál fogva védenek. Említésre méltó antioxidáns forrás az olajos magvak csoportja, melyek (dió, mandula, mogyoró) főleg E-vitamint tartalmaznak.



Mi a helyzet a szójával?

Ígéretes kutatási eredmények utalnak arra, hogy a szója izoflavonjai tartós védelmet nyújthatnak a mellrák kialakulásával szemben. Egy, a Szingapúrban élő kínai nőket vizsgáló kutatás epidemiológiai bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy a tanulmányozott célcsoport 380 nőtagjában a mammográfiai vizsgálatok során talált foltok száma fordított arányban áll a szójafogyasztással. A mellrák kockázatát mutató, a mammográfia során felfedezett foltok számában 4-5%-os különbség mutatkozott a szójafogyasztás tekintetében felállított négy csoport közül a legkevesebb és a legtöbb szóját fogyasztó kategóriákba sorolt nők között. Ez az eltérés hasonló ahhoz az értékhez, amit a nyugati társadalmakban a menopauzán átesett vagy a hormonkezelésben részesülő nők esetében figyeltek meg.

A vizsgálat célcsoportjában a menopauzán átesett nők közül a több (a középértéket meghaladó mennyiségű) szóját fogyasztók körében szignifikánsan, 18%-kal alacsonyabb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik ennél kevesebbet esznek e hüvelyesből. A szójafogyasztás és a mellrák kockázata között tapasztalt fordított arányosság sokkal kifejezettebb volt a menopauzán túli nők körében, és még nyilvánvalóbbá vált a magasabb (a középértéket meghaladó) testtömeg-indexszel rendelkezők között (összevetve vékonyabb társaikkal). A mellrákból felgyógyult betegek számára – a legújabb epidemiológiai és laboratóriumi bizonyítékok alapján – napi három étkezésnyi hagyományos, szójából készült étel bizonyosan jótékony hatású.

Fordított arányosságot mutatott ki a Szingapúrban végzett vizsgálat a nemdohányzó nők körében a szójatermékek (tofuból készült ételek, szóját tartalmazó italok) fogyasztása és a tüdőrák kialakulásának kockázata között. A célcsoportban sem a dohányzó nők, sem pedig a férfiak körében (dohányzási szokásuktól függetlenül) nem sikerült kapcsolatot felfedezni az étrend izoflavon-tartalma és a tüdőrák kockázata között.

Vigyünk színt a napi étkezésekbe!
Ha antioxidánsokról beszélünk, sokakban felmerül a kérdés: a mindennapokban hogyan gondoskodhatunk arról, hogy ezeket a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat étrendünkbe beépítsük? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: étkezzünk színesen!  Tóth Tímea, a Nestlé dietetetikusa azt tanácsolja, próbáljunk minél több színt vinni a napi ötszöri étkezéseinkbe ételeink és italaink segítségével:
  • Reggelire ihatunk 1 csésze kávét, teát; szendvicsünkhöz pedig szeljünk fel 1 fej friss paradicsomot és 1 db paprikát. Ha édes reggelire vágyunk, fogyaszthatunk kétszersültet házi szilvalekvárral, eper-, meggy-, málna-, ribizlidzsemmel, esetleg barackízzel. Reggelizhetünk joghurtot is, ebben az esetben szórjunk bele friss gyümölcsöt, aszalt szilvát.
  • Tízóraira válasszunk friss, nyers gyümölcsöt, szőlőt, szilvát, barackot, ribizlit, epret, cseresznyét. Egy maréknyi olajos magvat, pl. diót, mogyorót, mandulát, kesudiót is elrágcsálhatunk.
  • Ebédre ehetünk párolt zöldségköretet sárgarépából, kelbimbóból; savanyúságnak válasszunk céklát, savanyú káposztát, de paradicsomsalátát is fogyaszthatunk.  Az ebéd után a délutáni kávéról se feledkezzünk meg, hisz ez nagyban hozzájárul a napi bevitt mennyiséghez, illetve desszert gyanánt nyugodt szívvel egy kocka csokoládé is kerülhet étrendünkbe.
  • Ha uzsonnára hideget eszünk, bármelyik gyümölcsből vagy zöldségből készíthetünk salátát.
  • Vacsorára jöhet egy könnyű zöldséges étek: spenót, tökfőzelék, párolt kelbimbó, sütőtök, avokádó, de fogyaszthatunk párolt sárgarépát is. Mindezt pikánsabbá tehetjük, ha szezámmaggal vagy (óvatosan) pirított olajos maggal megszórjuk, így E-vitamin tartalmát is növelhetjük. Esetenként egy finom pohár vörösbor is társulhat az étkezéshez.
  • Elalvás előtt elkortyolhatunk egy forró kakaót.

Forrás: Nestlé

Képek:
piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 335. Das Wintergeheimnis
piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 218. Muntermacher
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 15569 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x