Az elhízás veszélyesebb a májra, mint az alkohol
Címlap / Szépség-Egészség / Az elhízás veszélyesebb a májra, mint az alkohol

Az elhízás veszélyesebb a májra, mint az alkohol

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Aki azt gondolja, csak a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelent veszélyt a májra, az téved. Ugyanis az elhízás és az inzulin-rezisztencia ebből a szempontból sokkal inkább veszélyezteti a májat, mint korábban gondolták. Az elhízás további kockázatairól és a megoldási lehetőségekről dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa beszélt. 

Csak a nagy mennyiségű alkohol árt
Az már régóta ismert tény, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás zsírmájat okozhat. A svéd Linköping Egyetemen folyó kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a túlsúlynak és az inzulin-rezisztenciának is lehet ilyen következménye. Innen pedig már csak „egy ugrás” a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések. 
Eddig úgy tűnt, hogy a nőknek már napi fél pohár, férfiaknak napi egy pohár bor elegendő a zsírmáj kialakulásához. Most azonban két svéd professzor arra a következtetésre jutott, hogy egy bizonyos, csekély mennyiségű alkohol nem jelent kockázatot a zsírmáj kialakulása szempontjából. A vizsgálataik során 44 személyt osztottak két csoportra. Az egyik csoport teljes absztinenciát folytatott három hónapig, míg a másik csoportnál engedélyezett volt az alkohol: a nőknél egy, a férfiaknál két pohár vörösbor naponta. A vizsgált időszak előtt és után is korszerű mágneses rezonancia (MR) vizsgálattal mérték a máj zsírtartalmát.
Kiderült, hogy amíg ez a csekély mennyiségű vörösbor nem befolyásolja a zsírtartalmat, addig az elhízás és az inzulin-rezisztencia nagyon is. A három hónapos időszak után ugyanis egyetlen „borivónál” sem mutatkozott zsírosabb máj vagy emelkedett máj-transzamináz szint. Sőt, a veszélyes LDL-koleszterint szintje is 16 %-kal volt alacsonyabb azoknál, akik mértékletesen bort kortyoltak. Ezzel párhuzamosan csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.



A zsírmáj májzsugorodáshoz vezethet

A megfigyelések szerint tehát a zsírmáj kialakulása sokkal inkább veszélyezteti a jelentős súlyfelesleggel élőket, ami viszont a májzsugorodás (cirrózis) előszobája.

A zsírmáj egyike azon anyagcsere-betegségeknek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkeznek. Patkánykísérletekben figyelték meg, hogy a nem mozgó, elhízott állatoknál egyéb rendellenességek mellett az energiatermelő sejtszervecskék (mitokondriumok) működése is meggyengült. Ráadásul mivel alacsony volt a zsírfeldolgozó képességük és abnormális a zsírraktározásuk, idősebb korukban már a májuk is károsodott: májfibrózis alakult ki náluk, ami hosszabb távon májzsugorba torkollhat. Az sokat mozgó, élénk, normál súlyú patkányok mája viszont életük végéig egészséges maradt.



A súlycsökkenés egészséghez vezet

- Az elhízás és a máj károsodásának összefüggése csak egy azon kockázatok közül, amelyek a túlsúlyosakat fenyegetik. Éppen ezért nem csak esztétikai, de döntő részben egészségügyi kérdés is a normális testsúly és testösszetétel elérése. – elemzi a helyzetet dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. – Az elhízottaknál azonban különösen körültekintőnek kell lenni a megfelelő fogyás-program kidolgozásakor, hiszen a házilagos, drasztikus kúrák a legjobb esetben is csak jojó-effektust eredményeznek, de akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak. Éppen ezért ilyen esetekben feltétlenül szakemberhez kell fordulni a megfelelő, hosszú távú eredmény eléréséért. A felmérésekre épülő tanácsadásnak éppúgy része kell, hogy legyen a személyre szabott táplálkozás, mint a mozgásprogram – a kockázatok és célok pontos mérlegelésével.

www.oxygenmedical.hu

Képek:
piqs.de: canonier - Weinprobe
piqs.de: Colin Palmer - Four People
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3788 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x