Alkohol, drog vagy józanság? Hogyan partizz Szilveszterkor?...
Címlap / Szépség-Egészség / Alkohol, drog vagy józanság? Hogyan partizz Szilveszterkor?

Gelsei Bernadett

Alkohol, drog vagy józanság? Hogyan partizz Szilveszterkor?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az év utolsó napján mindenki ünnepel, ám nem mindegy, hogyan. A legtöbben fogyasztanak valamilyen alkoholt vagy szert, de ne feledjük: szórakozni józanul is lehet! Útmutatók a szakembertől.  

Szeretjük méltón búcsúztatni az óévet és megünnepelni az új kezdetet. Sokan valamilyen parti vagy házibuli formájában, kisebb-nagyobb társaságban ünnepelnek. Erre az alkalomra azonban nem csak szép új ruhával és kiegészítőkkel készülhetünk fel, hanem némi tudatossággal is az alkohol- és drogfogyasztást illetően. A legtöbben fogyasztanak valamilyen alkoholt vagy szert, de ne feledjük: szórakozni józanul is lehet!


Íme három lehetőség a szilveszter éjszakához:


1. Józannak maradni. Valójában ez volna a legideálisabb döntés, de sajnos ezt nagyon kevesen választják. Zömmel a gyerekeikkel otthon maradt kismamák és kispapák, illetve a már leszokott vagy eleve absztinens embereknek egyértelmű ez a fajta óévbúcsúztatás. Keress olyan társaságot, ahol mindenki a józanságot választotta. Ha azonban mégis, úgy döntesz, hogy képes vagy végigcsinálni egy házibulit vagy bármilyen más szórakozóhelyen lévő szilveszteri bulit józanul, néhány hasznos segítség neked:
  • Ragaszkodj ahhoz, hogy ha kocsival mentek, te fogsz végig vezetni, így nálad lesz  a kontroll és elkerülhető lesz az úgynevezett „diszkóbaleset”. Ha nem a tiéd az autó és a tulajdonos ivott, akkor is legyél asszertív vagy előre egyeztessétek, hogy te vezetheted az autót.
  • Legyél te a biztonsági ember, azaz legyen nálad a többiek telefonszáma, vagy akár a rokonaiké, hogy ha baj van, tudd, kit kell értesíteni. Figyeld őket, hogy mit isznak és milyen drogot vesznek be, szintén azért,  hogy ha baj van, gyorsan információt tudj adni.
  • Próbáld meg humorral kezelni az estét és a körülötted lévő részeg vagy bedrogozott embereket, amíg valóban partihangulat uralkodik és nem fajulnak el a dolgok. A viselkedésed egyúttal példát is mutat: józanul is lehet jól szórakozni – ki tudja, lehet, hogy valaki a te hatásodra áll majd le a szerek használatával.
  • Ezzel együtt szórakozz te magad is, és ne csak a részeg barátaid bébiszittere legyél. Élvezd, hogy józanul is szeretsz táncolni, hogy jön a ritmus így is, hogy ismerkedni is sokkal jobb így, mert minden részletre fogsz emlékezni, és persze, hogy nincs másnap!

2. Alkoholt fogyasztani.
Nem vagy egyedül, sőt a legtöbben szilveszterkor isznak, azonban a mértéktartás nagyon fontos. Nem mindegy, hogy teljesen lerészegedsz és rosszul leszel, semmire nem fogsz emlékezni a himnuszból, a partiból, nem beszélve arról, hogy hogyan jutottál haza, vagy kellemes, enyhén becsípett állapotban élvezed a bulit. Néhány ötlet, hogyan tarts mértéket:
  • Lehetőleg minél később kezdj el alkoholt inni, és azt is kis mennyiségben, óránként újratöltve. Így egészen biztos, hogy megéled az éjféli koccintást
  • Ha több helyre is mész ezen az estén, akkor ne fogadj el az utcán ismeretlenektől italt, főleg nem eredeti csomagolásban lévőt! Soha nem tudhatod, valójában mi van benne, milyen minőség és mit tehettek még hozzá. Ha szórakozóhelyen leszel, ne hagyd őrizetlenül a poharad, valaki mindig legyen az asztalotoknál, aki tud vigyázni rájuk.
  • Figyelj arra, hogy a tested milyen jelzéseket mutat, azaz mennyire kezdesz el lerészegedni. Ismerd a saját fokozataidat, és előzd meg a szédüléses, rosszullétes állapotot úgy, hogy pár óráig csak vizet iszol.
  • Ha  azt érzed, hogy csak a gyomrodba megy az ital, a fejedbe nem, akkor inkább add fel és igyál finom alkoholmentes koktélokat, mivel a várt kábulat úgysem fog jönni.
3. Drogozni. Legyél óvatos. Az alkoholon és a gyógyszereken kívül minden más tudatmodósitó szer illegális, és szilveszterkor erre kifejezetten figyelnek a rend őrei. Ha elkapnak és drogtesztet csinálnak vagy éppen találnak nálad kábítószert vagy arra utaló tárgyakat, eljárást indítnak ellened és könnyen elképzelhető, hogy az új évet egy cellában töltöd. Nálunk azonban sokan, főleg a 14-18 éves korosztályban - az alkohol és a gyógyszerek együttes használatát kedvelik. Ha mégis emellett döntesz, néhány jó tanács:
  • Előre, megbízható forrásból szerezd be az anyagod. Soha ne vegyél a helyszínen ismeretlentől és soha ne vegyél olyan szert, amit előtte még nem láttál, nem próbáltál!
  • Ne csináld egyedül, mindig legyen a társaságodban valaki, aki tud rád vigyázni, mert ő nem fog drogozni.
  • Ne keverd más egyéb drogokkal, illetve gyógyszerrel, alkohollal.
  • Figyelj nagyon magadra, és ha rosszul vagy, vagy bepánikolsz, stb., azonnal kérj segítséget!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11306 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x