Jóga és gyógyulás 3. rész
Címlap / Szépség-Egészség / Jóga és gyógyulás 3. rész

Jóga és gyógyulás 3. rész

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A jóga egészségmegőrző és gyógyító hatása a materialista szemléletmódtól tágabb, egységesebb és befogadóbb világképéből ered. Ennek egyik jellemzője az emberi lény többdimenziós megközelítése. Jelen cikkben azt a mezőt vizsgáljuk meg, amelyet a jógafilozófia "pranajama kosha", vagyis életerő burok néven ismer, s amely a legközvetlenebb hatással van a fizikai testünk vitalitására és egészségére. 

Jóga és gyógyulás 1. rész

Jóga és gyógyulás 2. rész

Sankara, a jóga egyik legnagyobb hatású bölcse úgy fogalmazott, hogy a Tudat különféle álcákat ölt magára, s ezek különféle finomságú információs, energetikai vagy anyagi mezők, melyeket „Koshá”-nak, burkoknak nevezett és három fő kategóriára osztott: fizikai test, szubtilis test, kauzális test.

Nyugati terminológiával testnek, szellemnek és léleknek is nevezhetnénk ezeket. Azzal a nagyon fontos megjegyzéssel, hogy a jóga (különösen az advaitához közeli) hagyományi, nem pusztán elméleti és intellektuális célokból alkotta ezt a modellt, hanem a gyakorlati megismerés elősegítésére. A fizikai formák valóságát is három részre osztotta: személyes test, kitágított test (környezet) és az energiatest.


A jóga szerint csak egy folyton áradó energiamező létezik. Tehát bármilyen furcsának tűnik, a hétköznapi fizikai érzékszervi tapasztalatok ellenére nincs éles határvonal a személyes és a kitágított test között. Alkotó és dinamikus kölcsönhatásban állnak egymással, melyben az ingerek (hangok, képek, illatok, ízek, érzet) útján folyamatos energia- és információcsere zajlik. Ezen túlmenően minden lélegzet is összekapcsol azzal a mezővel, mely fenntartja a teljes fizikai kapcsolatot mindhárom testeddel.

A fizikai tested, amely molekulák, sejtek, szövetek, szervek egymást építő hálózatából áll, csak látszólag állandó. Minden pillanatban változik és teremti újjá önmagát a környezetből érkező visszacsatolások hatására, s ezzel teremti újjá magát a környezetet is. A tudományos kutatások azt igazolták, hogy a test 98 %-a évente kicserélődik!!! Vannak sejtek, melyek gyorsabban, vannak, melyek lassabban végzik az „önteremtés” folyamatát. A májsejtek például hathetente, a bőrsejtek négyhetente, a gyomor sejtjei pedig néhány naponta teljesen megújulnak.


Sankara úgy nevezi a fizikai testet, hogy az „ételből készült burok” (annamája Kósa). Ahhoz persze nem szükséges túl nagy bölcsnek lenni, hogy belássuk, a testet alkotó anyagok jelentős része az ételből származik, amit az ember elfogyaszt. Ezért nagyon fontos az ételek minőségére odafigyelni, amit az ember magához vesz.

A fizikai test másik burkát Sankara a pranajama kosa néven nevezi, ami azt jelenti, hogy az „életerőből készült burok”. Ennek az energiának a jelenlét és összetartó erejét nevezik Indiában pránának, Japánban ki-nek, Kínában chi a neve.

Az életerő természetes és harmonikus áramlása garantálja az egészség, a vitalitás és a kreativitás meglétét. A diszharmónia, vagy egyensúlyvesztés, a vitális burokban kialakuló blokkok megjelenésére utalnak, s okozzák a „betegségekként” ismert testi elváltozásokat. A jóga gyakorlatai ennek a mezőnek teljesebb érzékelésére, harmonizálására és felhasználására tanítanak. Amennyiben segítségükkel bekövetkezik egy változás a vitális mezőben, akkor az meg fog nyilvánulni, tükröződni fog a fizikai testben is gyógyulás formájában.

S ehhez nem kellenek különleges képességek. Ami viszont szükséges:
Bátorság a változás elindítására. Kitartás a gyakorlásban. Fókuszáltság a megvalósításban. Ezeket kell kombinálni a relaxáció ellazultságával és elengedésével. Természetesen otthon egyedül mindezt nem könnyű megvalósítani. Ezért igyekszem megteremteni a megfelelő körülményeket az óráimon, így adva lehetőséget a jógázóknak a személyes megtapasztalás lehetőségére. Hiszen az a jóga alfája és omegája.


Gyuró Éva – Eiva
A Baraka Jóga Iskola vezetője,  Jógaoktató
www.barakajoga.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3608 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x