A D3 vitamin fontossága egészségünk szemszögéből
Címlap / Szépség-Egészség / A D3 vitamin fontossága egészségünk szemszögéből

A D3 vitamin fontossága egészségünk szemszögéből

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Beköszöntött a tél és egyre kevesebb napfényes órával számolhatunk. Jönnek a borongós, havas, esős időszakok, amik kicsit sem kedveznek a D vitamin termelődésének. Pedig a D vitaminnak nagyon fontos szerepe van szervezetünk egészséges működésében. Kutatók szerint hiánya mára már világméretűvé vált, ez pedig akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. 

A D vitaminnak két fő formája ismert a D2 (ergokalciferol), illetve a D3 (kolekalciferol), melyet “napfény vitaminként” is emlegetünk.  A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik legnagyobb mennyiségben a napsugárzás hatására bőrünkben! Ha elegendő időt töltenénk a napon, akkor bőrünk képes lenne megtermelni a szervezetünk számára szükséges D3 vitamint. Sajnos azonban ez nem valósul meg a ráktól való félelmek miatt, ráadásul, amikor végre kimerészkedünk, akkor meg, hála a média propagandájának,  minél magasabb faktorú  naptejjel kenjük össze a bőrünket, nehogy leégjünk, ezzel akadályozva meg a test természetes D vitamin termelését.  A másik akadályozó tényező a légköri szennyeződések, melyek elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D vitamin tud keletkezni a bőrben.


Kutatók úgy találták, hogy az alacsony D vitamin érték a szervezetben szinte minden betegség kockázatát megnöveli. Többek között a rákét, a szív és keringési betegségekét, a magas vérnyomásét, az agyvérzését, a PCOS-ét és a meddőségét is.

A csontok, és a D3 vitamin

D-vitamin-hiány esetén a vér kalcium- és foszfát-szintje csökken, mert ezeknek az ásványi anyagoknak a felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin. Emiatt rendellenes csontszerkezet alakulhat ki, melyet gyermekekben angolkórnak (rachitisznek), felnőttekben csontlágyulásnak (oszteomalacia) neveznek. Korábban főként az idősek betegsége volt a csontritkulás, ma azonban már egyre fiatalabb korban jelentkezik. Köszönhető ez a fiatalok mozgásszegény életmódjának, illetve, hogy rengeteg időt töltenek a számítógép előtt a négy fal között, a jó levegő és a napfény helyett. Világméretű kutatások eredménye azt mutatja, hogy a D-vitamin hiánya olyan mértékben általános a gyermekek körében, hogy emiatt egy teljes generációra vetítve várhatóak súlyos egészségügyi problémák a jövőben. Egy friss tanulmány a Pediatrics című lapból azt állítja, hogy az 1-21 éves korosztály körében a D-vitamin hiány 50-60%-ot is meghaladja átlagosan.


Meddőség, PCOS és a D vitamin
Egyre több kutatási eredmény azt igazolja, hogy a kóros D-vitamin hiány kapcsolatban áll az anovulációval (ovuláció hiányával) és így a meddőséggel.
 Egy több mint meglepő Yale-tanulmány a Yale Egyetem meddőségi intézetében azt mutatta ki, hogy a meddő nők 93%-ának van nyilvánvaló, félreérthetetlenül komoly D-vitamin hiánya.
 Ezek közül a hölgyek közül is a legnagyobb mértékű hiánya a PCOS (policisztás ovárium szindróma) nevű állapotban szenvedő nőknek volt. A második csoport, akik majdnem ilyen mértékű D-vitamin hiányt mutattak, a nem ovuláló nők voltak.

Várandósság és D vitamin
A D vitamin megfelelő mennyisége nagyon fontos, nem csak a magzat csontozatának fejlődése, de mindkettejük egészsége szempontjából. A várandósság alatti nagyfokú D vitaminhiány okozhat angolkórt a születendő magzatnál.

A D vitamin hiányával összefüggésbe hozható egyéb betegségek:

Rákos elváltozások (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, bőrrák, prosztata rák),  Izom gyengeség, Gyulladások,  Depresszió , Skizofrénia, Psoriasis (pikkelysömör), Ekcéma, Magas vérnyomáRákos elváltozások (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, bőrrák, prosztata rák),  Izom gyengeség, Gyulladás
Autoimmun betegségek ( Sclerosis Multiplex, Rheumatoid Arthritis (ízületi gyulladás),  Diabetes Mellitus1,  Crohn betegség, Krónikus bélgyulladás)

A fentiekből is bizonyára kitűnik, hogy mennyire fontos szervezetünk egészséges működése szempontjából a D vitamin pótlása. Ebből is kiemelkedő a D3 vitamin, mivel az emberi szervezetben a D2 nem aktív, így először át kell alakítani D3–má mielőtt bármi egészségre gyakorolt hatása lenne. Ezért nagyon pazarló eljárás D2-t adni, amikor a kész D3 is rendelkezésre áll.
A leghatékonyabb eljárás a transzdermális, azaz bőrön keresztüli adagolás, hiszen így nem terheljük az emésztőrendszert, és ami csodálatos, a bőrünkön át a hatóanyag szinte 100%-a felszívódik és hasznosul, míg tablettából 7x annyi mennyiséget kellene magunkhoz venni, hogy elérjük ugyanazt a hatást.

Nagyon nem mindegy az sem, hogy mennyit pótolunk.  1 órányi napozással teljes testfelületen, faktoros krémek nélkül 10.000 NE (nemzetközi egység) D3 vitaminhoz juthatnánk, ha megtennénk. Már tudományos kutatásokkal is igazolták, hogy a félelem a D3 vitamin túladagolásától teljesen alaptalan. Éveken keresztüli nap, mint nap több mint 100.000 NE D3 vitamin volna képes túladagolást okozni. Ez a bevitel fizikai képtelenség.
Dr. Abbas Qutab előadása szerint (2007. Szeptember, Houston) az általános ajánlott bevitelnek D3-vitamin kiegészítőkből minimum 10.000 NE–nek kellene lenni naponta.

Még több információ: ITT!

(Forrás: Igloi Syversen Nóra)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6231 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x