Változó kor, változó haj
Címlap / Szépség-Egészség / Változó kor, változó haj

Változó kor, változó haj

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A hajhullás a menopauza időszakához közeledve tapasztalhatóan felerősödik. Egyre több hajszál jelenik meg hajmosás után a lefolyóban, illetve a lakás különböző pontjain. Ezzel egy időben a hajszál elvékonyodása és fénytelenné válása is érzékelhető lesz. A hajszál belsejében található velőállomány (medulla) -jellemzően- víztartalma jelentősen lecsökken, a hajszálak vége eltöredezik, így még a hajhossz is rövidül.  

A tükörbe nézve már látszik a fejbőr, és sajnos azt a mondatot kénytelenek vagyunk megfogalmazni magunknak, hogy „kopaszodom”. Amellett hogy fizikailag lecsökken a haj mennyisége, nagyon fontosnak tartom megemlíteni, az állapottal járó önbizalom csökkenést. Sok esetben ez fontosabb tényezővé válik idővel, mint maga a fizikai külső vagy belső ok. Egy nőnek, a haja elvesztése egyenlő az önbecsülésének az elvesztésével. Vendégeink túlnyomó többsége olyan mértékű terhet kap az állapottól, amely meghatározó mértékben kihathat akár a családi életére, akár a munkájára, így ebből adódóan akár az egész élete megváltozhat, vagy tönkremehet. Ebben semmi túlzás nincs, aki ilyen állapotban volt, az összeszorult gyomorral bólogat most, e sorokat olvasva, viszont van, aki megkönnyebbült mosollyal, csak visszaemlékszik az akkori állapotára.


A hajhullás, normál állapotban is tapasztalható, a szakirodalom 100 szálat jelöl meg, ám ez a mennyiség nem mindenkinél elfogadható. Életkortól, nemtől és életviteltől függően 20-70 szál közé tenném a jelzőbóját. Van, aki egyet sem vesz észre a hétköznapokban, neki a 10 szál is hajhullásnak számít naponta-, viszont van olyan is, akinek az 50 körüli is természetes. Ez sok dologtól függ. Célszerű egy hajgyógyász felkeresése a kérdéses esetekben, hiszen egy vizsgálat során fény derül a valóságra. A HAIR&HEALTH célja pontosan az, hogy egyértelműen meghatározzuk a jelen állapotot, feltárjuk a hátteret és okokat, majd ezek figyelembevételével visszaállítsuk az egészséges állapotot!

Az anagén (élő) fázis a hölgyek esetében a hajnál 6-8 év. A hormonrendszer változásaival együtt járhat a hajhullás, de a hajszálak sorvadása is, ami a nagyobb probléma. Ám az androgén hatás alatt álló fejbőr esetében ez az anagén fázis lerövidül, akár 1-2 hónapra is! A hajszál kinő, és nagyon pici állapotában már el is hal. Ezek nem is láthatóak, mert általában színnel nem rendelkeznek, és nagyon gyengék. Egész egyszerűen így ritkul a haj. Nincs megfelelő utánpótlás.

 
 
Az ösztrogén-progeszteron csökkenésével a relatív tesztoszteron többlet miatt megnő a dihidro-tesztoszteron (DHT) jelenléte a fejbőrben, ami az androgén receptorhoz csatlakozva eredményezi ezt a hatást.

A hozzánk forduló hölgyek között előfordulhat olyan, akinek nem tudunk segíteni. Ezt meg is mondjuk, továbbá azt is hogy miért nem. Ennek mindig világos és érthető okai vannak. Ám az esetek túlnyomó többségében viszonylag gyors és látványos javulás érhető el. A vizsgálatokat és anamnézis felvételét követően lehetőségünk van összeállítani olyan komplex kezeléseket, amelyek az állapot javítását célozzák meg.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12961 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x