Mit nem érezhetsz jógázás közben?
Címlap / Szépség-Egészség / Mit nem érezhetsz jógázás közben?

Mit nem érezhetsz jógázás közben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Személyi jógaedzőként nap mint nap találkozom olyan jógázókkal, akik vagy már kipróbálták korábban a jógát, vagy kifejezetten a hatha irányzatot, ám olyan mértékű fizikai sérüléseket szenvedtek, hogy jobb esetben irányt váltottak, rosszabb esetben teljesen elfordultak a jógától mint mozgásformától. Van, akinek nem a jóga az útja, ezzel semmilyen probléma nincs. De nincs annál szomorúbb, mint olyasvalakivel találkozni, akinek nem egyszerűen nem jelentett örömet a jóga, hanem kifejezetten rossz, fájdalmas emlékekkel távozott az első óráról. 

A figyelem hiánya

Minden jógaórán alapvető szabály, hogy minimalizáljuk a sérülésveszélyt, és a lehető legbiztonságosabbá tegyük az időnként bizony kőkemény ászanák kivitelezését. Ez csak úgy lehetséges, ha az oktató pontosan tisztában van azzal, milyen esetleges műtéteken estél keresztül, milyen gyógyszereket szedsz, azok milyen mellékhatásokkal rendelkeznek. Ha két hét után, frissen műtött térddel kezded el a jógázást (vagy épp folytatod) annak reményében, hogy kíméletesen hozd újra helyre az ízületeket, akkor erről mindenképpen tájékoztasd az oktatót! Emellett az aznapi, úgynevezett „testérzetekről” is számolj be: ha szédülsz, gyötör valamilyen fronthatás, meghúztad a nyakad, hölgyeknél pedig a menstruáció mind mind olyan fontos szempont, melyeket figyelembe kell vennie az oktatónak, hogy a gyakorlásod ne egyszerűen hatékony, de biztonságos is legyen. Nagyon fontos tisztán látnod azt, hogy amikor belépsz a terembe, nem a Te felelősséged magadtól „kitalálni”, hogy esetleg a korábbi műtéteidről, egészségügyi problémáidról mesélni kellene. Akármilyen gyakorlott jógázó is vagy, ennek kikérdezése a jógaoktató feladata. Ha azt tapasztalod, hogy az órakezdés előtt nem fordítottak arra figyelmet, hogy feltérképezzék az esetleges egészségügyi problémáidat, akkor valószínűleg egy „húsdaráló” jógaórára kerültél, ami bármilyen népszerű, szakmailag nem fordít kellő figyelmet a jógaóra résztvevőire.


 
A fájdalom

Ha edzőterembe mész vagy intenzív mozgást végzel, teljesen megszokott és természetes az izomláz. Ahogyan az érzés is, hogy másnap „alig tudom felemelni a lábam”. A jógaórát követően érezhetsz enyhe izomlázat, de mivel egészen másképp mozgatja meg az izmaidat (is), mint bármely más mozgásforma, erős, napokig tartó, fájdalmas izomláz nem jelentkezhet. Ha mégis, akkor bizony a jógaóra nem volt megfelelő.

Amennyiben az óra időtartama alatt érzel fájdalmat bárhol a testedben, akkor azonnal állj meg! Ne hirtelen gyere ki a pózból, hiszen ezzel rendkívül komoly sérüléseket okozhatsz magadnak. A határok fokozatos feszegetése teljesen normális és része is az óra menetének. De ha egy ideg becsípődik, megrándul, fájdalmasan húzódik, akkor azonnal jelezd azt az oktatódnak! Az oktató felelőssége, hogy az ászana kivitelezése közben rajtad tartsa a szemét: neki kell látnia, melyik mozdulatot meddig tudod biztonságosan elvinni úgy, hogy az még csak „határfeszegetés” legyen. Ha ennek ellenére jelentkezik hirtelen fájdalom a testedben, akkor az oktató nem figyelt Rád eléggé, vagy Te nem tájékoztattad őt kellő alapossággal a fizikai állapotodról.

Rohanás a kórházba

Balesetek sajnos a legfigyelmesebb oktató és a legnagyobb önfigyelés mellett is bekövetkezhetnek. Elég egy nagyon apró, de rossz mozdulat, miközben az oktatót figyeled és próbálod utánozni a mozgását miközben követed az instrukcióit.

Ami viszont soha nem fordulhat elő: Hogy egy jógaórát követően azt érezd, hogy annyira rosszul érzed magad, hogy orvoshoz kell fordulnod. Az eset sajnos sokkal gyakrabban megesik mint hinnéd, főként a műtéteket követő lábadozás utáni „friss” időszakban. Ha ilyen mértékű rosszullétet tapasztalsz, akkor tudd: nem feltétlenül a jógairányzat volt rossz, hanem az oktató nem tett meg minden lehetséges óvintézkedést.

A jóga csodálatos fizikai és lelki áldásokkal bír akkor, ha megfelelően végzed. Ugyanakkor a látszat ellenére rendkívül intenzív, amely nem pusztán az izmok szintjén, de a hormonháztartásodban, a belső szerveid működésében is kifejti hatását. Ezért különösen fontos, hogy a jógaoktatód megfelelő figyelemmel térképezze fel már az óra előtt a fizikai állapotodat, az óra alatt folyamatos korrekciókkal segítse a helyes kivitelezést.

Ha bármikor úgy érzed, hogy nem jut Rád kellő odafigyelés, ha nem kapsz visszajelzést, hogy az ászana, póz amit végzel megfelelő, ellenkező esetben pedig nem korrigál az óra vezetője, akkor sajnos valószínűleg rossz helyen jársz. Mindemellett soha ne feledkezz meg arról, hogy jóga közben mennyire fontos az önfigyelés, hogy Te magad is ügyelj, hol lép fel furcsa érzet, esetleg fájdalom és lassan, kíméletesen lépj ki a pózból, soha ne hirtelen hagyd abba a mozdulatsort! Így tudod minimalizálni a sérüléseket és rossz érzések helyett felüdülve, kisimultan távozni az óráról.


Kép forrása:PixaBay
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2849 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x