Lassú anyagcsere
Címlap / Szépség-Egészség / Lassú anyagcsere

Dr. Csábi Bettina

Lassú anyagcsere

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az anyagcsere definícióját, hogy mi befolyásolja az alapanyagcserét már annyiszor végigrágtuk, hogy nem húznám azzal az idegeiteket. Röviden, ennek a gyorsasága határozza meg, milyen gyorsan tudod elégetni a kalóriákat. Az alapanyagcserét növeli pl. a lázas állapotok, ha megemeled a testhőmérsékletedet, a növekedés, edzés /fizikai aktivitás kb. 10-szer annyi kcal-t éget, mint a szellemi/, illetve fontos azt tudni, hogy minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd.  

Null kcal- s diéta, napi 3-szori fehérjeporra épülő diéták, káposztaleves kúra, 90 napos, és társai hatása az anyagcserédre

Az éhezésre épülő „diéták” –ha lehet ezeket így nevezni, mert a diéta valójában céltudatosan szabályozott étrend bizonyos cél érdekében, leépítik az izmokat is rólad. A tested feszességét, formáját eleve az izmok adják meg. Tehát ha ezeket nem táplálod, akkor lógni fog a bőröd. A fehérjeporra épülő diéták azzal reklámozzák magukat, hogy megadják a szükséges tápanyagot szervezetednek. Valóban, napi 3-szori fehérjepor még mindig jobb, mint a káposztaleves kúra, 90 napos kúra, viszont azt kifelejtik, hogy maximum 600 kcalt engednek fogyasztani mellette. A szervezet a fehérjéből is tud energiát nyerni, azaz szépen fel fogja használni a fehérjeport, és éhezik a szervezeted.


 

Lassú az anyagcserém-ezért hízok

Az anyagcsere sebessége függ sok mindentől, igen, genetika függő is, és egyes betegségek, például a pajzsmirigy alulműködés is lelassíthatják az anyagcserét. De az, hogy a lassú anyagcsere miatt hízol, az egy jó kifogás. Minél túlsúlyosabb vagy, annál többet tudsz fogyni egységnyi idő alatt- mit gondolsz, hogy lehet, hogy nálam is vannak csodák? 1 hónap alatt -45 cm, vagy heti 3 kg mínusz? Úgy, hogy ezeket az eredményeket a 100 kg-mal kezdő, vagy afölötti emberek érik el az elején, ugyanis a szervezetnek keményebb munkájába kerül fenntartania magát. Nem a lassú anyagcsere a fő oka a súlynövekedésnek, hanem több tényező együttesen- több kalóriát fogyasztasz a szükségesnél, csökken az izomtömegedet mert vagy nem edzel, vagy csak kardiózol, nem megfelelő arányban fogyasztod a tápanyagokat, és akkor még a hormonokat meg sem említettem.

Megoldás, teendőid címszavakban:

- a fehérje mennyiséget magasan kell tartanod
- alacsony és közepes glikémiás indexű szénhidrátokkal emeld a szénhidrát beviteledet, kb 20-30 gmal.
- ne reggelire fogyaszd a legtöbb szénhidrátot, mert rossz az inzulinérzékenységünk. Ha szemfüles vagy, rá is jöttél, miért nem állja meg helyét a „reggelizz úgy, mint egy király” mondás
- vacsorára minimalizáld a szénhidrátot, egy kivétel: ha edzettél. Ilyenkor gyakorlatilag alig raktározódik el a bevitt szénhidrát.
- sokan beleesnek abba a csapdába, ha már lazítanak, az edzéseken sem teszik oda magukat, kvázi eszik ugyanazt a rosszat, mint előtte és tessék-lássék módon edzenek.

Pedig rengeteg munkájuk van benne abban, hogy erősebbek legyenek, jobb legyen az állóképességük, és sorolhatnám. Tehát élik korábbi életüket, és csodálkoznak, nahát, az eredmény is ugyanaz marad? Pedig hidd el, ha nem a neked való mozgásformát választod, ez vár rád.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7216 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x