Az edzés szerepe pajzsmirigy alulműködésben
Címlap / Szépség-Egészség / Az edzés szerepe pajzsmirigy alulműködésben

Dr. Csábi Bettina

Az edzés szerepe pajzsmirigy alulműködésben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Pajzsmirigy alulműködés esetén nemcsak a diétádnak, hanem az edzésnek is kiemelt helyen kell lennie az életedben. Tudom, hogy bekövesedett nézet, miszerint emiatt a betegség miatt nem tudsz változtatni a testsúlyodon. Ez szerencsére nem így van! Azt is tudom, hogy nehéz elkezdeni edzeni, mivel a magasabb súlyhoz általában társul magas vérnyomás is, és az ízületeid sem bírják a terhelést annyira. Olvasd el ezt a pár praktikát, mielőbb nekikezdesz bárminek is! 

Hogy kezdj neki az edzésnek?
Azt tudnod kell, hogy a kezdők edzéstervezésének vannak olyan edzéselméleti alapjai, amiket sportágtól függetlenül követni kell. Mik ezek?

A kezdőknek
- 24-72 óra a regenerálódás ideje
- edzésről edzésre nő a teljesítményed, ehhez heti minimum 3 egyenértékű edzésre van szükség
- lineáris terhelésnövekedés megengedhető: mindig növelem az ismétlésszámot/súlyt
- egész testre munkára van szüksége /osztott tervvel aluledzenék magukat/
- ideális az 1nap edzés, 1 nap pihenő beosztás
- az alkalmazott gyakorlatok nagy részét természetesen az alapgyakorlatok kell, hogy képezzék: fekvőtámasz, felhúzás, guggolás, állva nyomás, evezés

A legfontosabb, legsürgetőbb, még az edzés elkezdése előtt, az ízületek védelme. Miért? Mert jobban terhelve vannak a nagyobb súly miatt az ízületek, ezért azonnal érdemes ízületvédőt beszerezni. Azt tudni érdemes, hogy a mozgással elkezd ízületi folyadék termelődni, azaz egyre jobb állapotba kerül a szervezet, egyre könnyebben megy majd az edzés és a mindennapi mozgás is. Kardio mozgásként ízületkímélő mozgásformákat válassz, mint például a gyorsgyaloglást, emelkedőre sétát, kerékpárt, ellipszis trénert.


pixabay

Hogy alakul át a személyiség az edzés hatására?
Kőrösi Henrietta bajnokom, mikor hozzám került, még nem tudta, hogy a több, mint 20 kg súlyfeleslege kialakulásában a pajzsmirigy alulműködés is közrejátszott. Nem volt könnyű elkezdenie edzeni, nulla sportmúlttal, és ekkora súlyfelesleggel. Már mentek le a felesleges kilók, mikor a vizsgálatok kimutatták, hogy bizony, pajzsmirigy alulműködéssel állunk szemben.

Számára az edzés nagyon sokat adott. Mindennapi feltöltődést, erőt a hétköznapokhoz - hozzáteszem, élete első szabadtéri futásánál a mínusz 10 fok sem tartotta vissza, úgy megerősödött lelkileg.
„Imádom, hogy minden nap egyre többre vagyok képes, és egyre erősebbnek érzem magam. Az a kifogásemberke, aki régen voltam, szép lassan törlődik belőlem. Bár még néha felmerülnek bennem a nincs kedvem hozzá gondolatok, de már elég egy szó, egy mondat is ahhoz, hogy rögtön meggondoljam magam, és tegyem, amit tennem kell a cél érdekében.”

Gondolj bele, mennyivel jobb erős, legyőzhetetlen embernek érezni magadat, mintha a betegséged körül forognának a gondolataid egész álló nap! Már csak ezért is megéri változtatni, odaállni, felvenni a kesztyűt a betegséggel szemben - és győzni!

BAJNOKOK PROGRAM- legyetek bajnokok a mindennapokban!






Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 13300 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x