Speciális bemelegítés és nyújtás futóknak
Címlap / Szépség-Egészség / Speciális bemelegítés és nyújtás futóknak

Speciális bemelegítés és nyújtás futóknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A testileg és lelkileg is erősebb igénybevételhez a szokásosnál is több bemelegítés szükséges. Ez a speciális többlet része a melegítésnek: általában egyéni. Függ a verseny távjától vagy az edzés erősségétől  

A testileg és lelkileg is erősebb igénybevételhez a szokásosnál is több bemelegítés szükséges. Ez a speciális többlet része a melegítésnek: általában egyéni. Függ a verseny távjától vagy az edzés erősségétől és még jobban a futó pillanatnyi edzettségétől, idegállapotától. Fontos ez a speciális bemelegítés verseny vagy intervallumos edzés előtt, mert segíti majd az idegrendszeri és a pszichikai feladatokat is. A futás megfelelő mozgástechnikájával történik az idegpályák bejáratása, az ideg-izom kapcsolat felfrissítése, a futó felkészítése a versenyre, illetve a résztávos edzésre.

A bemelegítő gimnasztika után a futók leggyakrabban az ún. repülőket szokták futni, 60-100 méter hosszú, lendületes vágtákat, erőlködés nélkül 6-10 darabot, köztük kb. 60 méter sétával vagy ugyanannyi könnyű futással. Ezek a repülők lehetnek ún. fokozórepülők is, amikor a futó a táv első harmadában - kb. 30 m - fokozatosan gyorsul, majd a középső harmadban azonos sebességgel vágtat és az utolsó részben lassan kiengedi a lendületet, hagyja kipörögni a lábait. A repülőket a majdnem jóleső lendülettel illik futni, sosem görcsös erőlködéssel. A jobb futónak több speciális bemelegítésre van szüksége, mint a gyengébbnek.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 7734 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x