Hajátültetés
Címlap / Szépség-Egészség / Hajátültetés

Hajátültetés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Fejünk koronája a hajunk, amely a rendszeres gondozás, ápolás dacára is sok esetben úgy viselkedik, ahogyan azt nem várnánk "tőle". Például hullik. A hormon-kutatási ismeretek fényében már tudjuk, hogy a férfiak hajhullása a férfihormon erőteljesebb, intenzívebb megjelenésével társul a harmincadik életév környékén. Sokan nem tudnak megbirkózni a hajhullással, vagy épp pont olyan formát hagy a kihullott haj, hogy az egy idő után vállalhatatlan. 

Fejünk koronája a hajunk, amely a rendszeres gondozás, ápolás dacára is sok esetben úgy viselkedik, ahogyan azt nem várnánk "tőle". Például hullik. A hormon-kutatási ismeretek fényében már tudjuk, hogy a férfiak hajhullása a férfihormon erőteljesebb, intenzívebb megjelenésével társul a harmincadik életév környékén. Sokan nem tudnak megbirkózni a hajhullással, vagy épp pont olyan formát hagy a kihullott haj, hogy az egy idő után vállalhatatlan. Dr. Sikos Géza plasztikai sebész szakorvos évek óta végez hajátültetéses műtéteket. Tapasztalatai szerint elsősorban férfiak jelentkeznek a beavatkozásra, de nem ritkán hölgyekkel is találkoznak, hiszen sok hölgyet már fiatal korában érint a férfias típusú kopaszodás női vállfaja.

Kiknél javasolt?
Dr. Sikos Géza azt javasolja, hogy a hajátültetést azok vállaljanak, akiknél- ha még zajlik is a hajhullás, de -már észrevehetően látszódik a hajvesztés. Javasolt lehet a beavatkozás olyan esetekben is, amikor a kopaszodás csak meghatározott részeken jelentkezik / pl. forgó, halántéktájék, vagy például hölgyeknél, ahol a diffúz ritkulás jellemző. A páciensek saját maguk tudják a legjobban megítélni, hogy milyen változást észlelnek. Így jelentkezik az a fiatalember aki 18-20 évesen először szembesül a normálisnál kicsit több hajvesztéssel és az az idősebb úr is, aki már 40-50 éve viseli kopaszságát. A hajritkulás, illetve kopaszodás formája, mértéke egyedileg igen eltérő, nagy változatosságot mutat. Általában mindenki igen eltérően ítéli meg a saját hajvesztését. Vannak, akiknek a kiterjedtebb kopaszodás sem jelent problémát, másoknál már kismértékű, halántéktáji hajvesztés is nagyon zavaró lehet. A műtéti tervet minden páciensre egyedileg kell felállítani, így akár hosszú távon is lehetőség van arra, hogy a hajas megjelenést szinten tartsák. Ez azt jelenti, hogy egy későbbi hajvesztést beszámítva jó megjelenést lehessen biztosítani, épp ezért a kopaszság soha nem lesz számottevően észlelhető. Azokban az esetekben is hatékonyan alkalmazható a hajátültetés, amikor valamilyen baleseti, égési sérülés vagy más külső körülmény miatt alakult ki hajhiány.

Hogyan zajlik?
A bejelentkezőknél alapos személyes konzultáció során állapítják meg a kopaszodás okát, formáját és mértékét, valamint felmérik a páciens adottságait ( hajminőség, fejbőr lazaság stb.). Tájékozódnak a páciens kórelőzményéről: milyen más orvosi beavatkozásai, betegségei voltak. A páciens elvárásainak tisztázása, illetve a javasolt eljárás részletes ismertetése után egyeztetik a lehetséges megoldásokat. Ez a beszélgetés gyakran sok időt és részletes tájékoztatást igényel, hiszen az érdeklődők joggal szeretnének tudni mindent a beavatkozásról és a várható eredményről. Mindig egyedileg kell kialakítani a műtéti tervet, hiszen minden páciens más adottságokkal rendelkezik, kopaszságuk mértéke és kiterjedtsége is eltérő. Ez a terv nem csak az adott műtétre, hanem a későbbi várható hajvesztésre is vonatkozik. A beavatkozás azon alapul, hogy a tarkótájon és a fejtető oldalsó részén lévő hajhagymák nem érzékenyek a hormonális hatásokra, így a legtöbb, akár nagyobb területen is kopasz férfi haja többnyire megmarad az említett részeken. Az innen átültetett hajhagymák ezt a tulajdonságukat megőrzik, azaz az átültetett hajhagyma a befogadóhelyen megtapadva, normál módon hajszálat termel, ami később sem hullik ki.

A műtét lényege: A már említett tarkótáji adóterületről hosszú, keskeny csíkot távolítanak el a hajas fejbőrből. A fejbőr sebének széleit összevarrják, így itt semmilyen hajhiány nem marad vissza, csak egy vékony hegvonal, ami a hajban később nem észrevehető. Az eltávolított csíkot ezután haránt irányban felszeletelik, olyan apró bőrszigeteket ("graftokat") képezve, amelyek csak 1-2, esetenként 3-4 hajhagymát tartalmaznak. A kopasz, ill. hajhiányos területen ejtett sok piciny metszésbe egyenként ültetik be ezeket a graftokat ( hajhagymákat) ahol azok megtapadva később hajszálat termelnek. A műtétet igen precízen és körültekintően kell elvégezni, mert a "hajszigetecskék" túlélése nagymértékben függ az alkalmazott technikától.

Vajon fáj...?
A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik, amely a műtét teljes időtartamára tökéletesen biztosítja a fájdalommentességet. A műtét általában négy-öt órát vesz igénybe, és utána a páciens hazamehet. A beavatkozás után fájdalom nincs, az adóhelyen kevés feszülés marad, amely folyamatosan csökken, majd megszűnik.

Hogyan kezeljük utána...?
A műtét után egy napig turbánszerű kötést helyeznek fel, melynek eltávolítása után fejmosás lehetséges és szükséges, az első két hétben naponta, óvatosan. A műtétet követő 2-3 hónap után indulnak növekedésnek az átültetett hajszálak, amelyek később már ugyanúgy festhetőek, száríthatóak, moshatóak, mint az "eredeti" hajunk.

Vannak-e mellék vagy utóhatások?
Miután nem sima kozmetológiai eljárásrólvan szó, hanem plasztikai műtétről, így szövődményekkel is számolni kell. Ezek előfordulása azonban ritka. Ez elsősorban a gyulladásos jellegű elváltozásokra vonatkozik és köszönhető a hajas fejbőr rendkívül jó vérellátásának. Ugyancsak fontos, hogy a beültetett graftok vagyis hajszigetecskék megtapadnak-e. Ha a beültetést megfelelő, kíméletes és kidolgozott technika mellett alkalmazzák, a megtapadás szinte bizos. Az elülső hajvonal természetességének kialakításához az operáló orvos megfelelő szintű felkészültségére van szükség. A hajátültetés végleges pótlást biztosít és a korszerű technikák alkalmazása lehetővé teszi, hogy a nyomtalan műtéttel teljesen természetes eredményt és új hajat hozzanak létre.

TUDTA-E...?
- hogy egy hajátültetés alkalmával kb. 3000-5000 hajszálat ültethetnek át?
- hogy a legfontosabb az elülső hajzóna, hiszen ott a legszembeötlőbb a hajhullás?
- hogy a műtétet követő 6-8. hónapban szükség szerint ismételhető a műtét?
- hogy az átültetett hajhagymák 2-3 hónap elteltével új életre kelnek?
- hogy már testszőrzet pótlására is alkalmazható a beavatkozás?

Amerikában és Nyugat -Európában a műtéti díj átlagosan 5.000-10.000 dollár körül mozog. Nálunk ennek töredéke, 300-500.000 Ft egy műtét díja, a beavatkozás kiterjedtségétől függően.

További információk:
Dr.Sikos Géza hajklinikája
Sikos Esztétikai, Plasztikai Sebészet
Tel: 209-29-30
Internet: www.sikos.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5734 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x