Léböjttel fogyni? Veszélyes!
Címlap / Szépség-Egészség / Léböjttel fogyni? Veszélyes!

Léböjttel fogyni? Veszélyes!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Léböjt - ugye milyen jól hangzik? Olyan mint egy fogyókúra. Csak iszol, és már mehetsz is, karcsún, vidáman, csinosan. Talán egy kicsit koplalós lesz, de ki fogom bírni - mondják sokan, és feltankolnak levessel, vízzel és ki tudja még mivel ...  

Maga a léböjt - ésszel - igen jótékony hatású dolog. Tisztít, kimossa a szervezetből a káros anyagokat, de nem károsítja azokat amelyekre szükség van. A léböjt azonban nem az úri fogyózók népszerű huncutsága. Ha egy notorius fogyókúrázó, aki egyébként edzetten bírja a koplalást, kitalálja magának, hogy ő most bizony léböjtbe fog, mert az divatos, hatalmas pofont adhat vele saját szervezetének.

A léböjt - ész nélkül
NEM léböjt,
ha egy rakás bolti üdítőt megvásárolsz, és csak vitaminokkal és ásványi anyagokkal felturbózott (ne adja ég cukrozott!) bolti gyümölcsleveket iszol napokon át. Ha paradicsomlén és vízen élsz, az sem léböjt.
Az sem léböjt, hogyha egy mono diétát folytatva csak valamilyen levest eszel hetekig, és semmi mást.
Az sem léböjt, ha néhány napig csak valamilyen hihetetlen szuperlatívuszokkal terjesztett MLM hálóból beszerzett vizet iszol, és semmi mást.
Nem léböjt, ha akkor kezded, amikor úri kedélyed diktálja, és akkor fejezed be, ha úgy jut eszedbe.
Nem léböjt - és ez rossz hír! - ha jó minőségű natúr és bio zöldségleveket nyakalsz, amik jó drágák, tehát biztos megfelelnek erre a célra.
Nem léböjt, ha csak iszol, amikor mások látják, de össze-vissza nassolsz, ha senki nem látja.
Nem léböjt, ha csak kávén, kólán, és szénsavas üdítőkön élsz napokig. Ezt úgy hívják, hogy hülyék stresszéletmódja. Ezen változtass! (A sör sem része a léböjtnek, ne reménykedj!)
Nem léböjt, ha versenybe fogsz a barátnőddel/barátoddal, hogy ki bírja tovább kaja nélkül, csak leveken. Megsúgom előre - az, aki nem tartja be a szabályt. A léböjt nem túlélő verseny.

Akkor mi a léböjt?
A léböjt először is NEM FOGYÓKÚRA. Bár lehet az a hatása, hogy a test normális működése miatt visszaáll az eredeti és optimális testsúlyára. Ilyenkor a böjtölő fogyni kezd. A léböjtöt nem csak kúra szerűen lehet végezni, hanem akár 1-2 napig is. Olyankor csak símán léböjtnek nevezzük, vagy böjtnapnak. A kúraként végzett léböjtölés azonban több ennél.

HarmoNet tipp: Koplalás vagy böjtölés? >>

A léböjt kúra 3 fő célja:
A lelki és szellemi célja a léböjtnek, hogy megtisztuljunk, lelkileg elengedjük felgyűlt problémáinkat, és világos gondolataink támadjanak a céljaink megvalósulását illetően. A léböjtben a tiszta gondolatok elérése általában elég könnyű, ilyenkor érdemes elvonulni és lelki munkát végezni.  Ezért szoktak léböjt táborokba vonulni az emberek, és meditációs gyakorlatokat végezni. A léböjtölés nem könnyű dolog.
A testi célja, hogy a testből távozzanak a káros anyagok, és a szervezetet átmossa a jótékony hatású és természetes levek jól összeállított sora. A kúra során természetes lehet a hasmenés/székrekedés, enyhe, vagy erős formában, az erős éhség érzet. A kúra azonban - ha jó vezető vezeti - nem jár ájulásos rosszullétekkel, vagy más szélsőséges betegség tünettel.

A léböjt - vezetővel
Egy nagy wellness szállodában nyaraltunk, ahol egy szegény hölgy léböjt kúrán volt - egyedül. Amíg a családunk a jókora salátás tálak, és somlói galuskák hegyei mögül kandikált, addig ő - bennünket szemlélve- csöndben itta a frissen facsart céklalevét, egy pohárral. Rettentően sajnáltuk. A léböjt ugyanis legtöbbször nem magányos műfaj, bár a gyakorlottak szoktak egyedül is kisebb kúrákat végezni. A vezető dolga, hogy a böjtölők bizalmát élvezve felismerje, ha valakinek a teste már többet kíván, mint leveket, és időben jelezzen, ha valakivel probléma van. A léböjt ideális vezetője egy spirituálisan képzett orvos, vagy természetgyógyász.

HarmoNet tipp: A böjt lelki háttere >>>

A léböjt folyamata
A léböjtöt mindig a szilárd táplálkozás fokozatos leállításával kezdik, sok léböjtös vezető véli úgy, hogy a kúra folyamán, ha valaki leküzdhetetlen rosszullétet érez, némi szilárd ételt vegyen magához. A léböjt során természetes állapot, hogyha valaki gyengébb fizikailag - ilyenkor mérsékelt moztás, cél-orientált jóga gyakorlatok végzése javasolt, erőteljes, aerob mozgások végzése nem. A léböjt idején a koncentrálóképesség ugyan megnő, de a munka teljesítmény romlik, tehát kúra szerű léböjtöt munkaidőben végezni tilos! (Általában nem is lehet, aki ezt teszi kidől, rosszul lesz, megbetegszik.) A léböjt napjai alatt a vezető és a csoport jól összeállított, optimális esetben frissen készített zöldség és gyümölcsleveket fogyaszt, és mást nem. A léböjtöt nem javasolt túl gyakran ismételni, bár aki legalább egyet végigcsinált, jótékony hatásai ellenére sem fogja túl gyakran kívánni, ugyanis a lelki feldolgozó folyamatok időt igényelnek.

A léböjt veszélyei
Aki úgy áll neki a böjtölésnek, hogy a fentieket nem veszi figyelembe, az alábbi kockázatoknak teszi ki magát:

  • Löttyedt bőr, tónustalan bőrszín, narancsbőrösség a hirtelen fogyástól. (A vezetett léböjtön nem hirtelen történik a súlyvesztés, és a bőr tónusa is megmarad.)
  • Rosszullétek, szédülés, ájulás, pocsék közérzet. (A rosszul beosztott testi energiák, a helytelen légzés, a munkavégzés folyamata ezt eredményezi. A vezetett folyamatban ezeket a tüneteket észreveszik, megelőzik.)
  • Felborult emésztés, gyomor és bélpanaszok (A rosszul végzett böjt tipikus mellékhatásai. A bélrendszer működésének felborítása a fogyást nehezíti, a táplálék feldolgozást akadályozza, problémákat okoz.)

A fentiek ismeretében tehát a léböjtölést mindig vezetővel kezdjük meg, csoportban, és lehetőleg a megfelelő holdállással (újhold) egyszerre, ugyanis a szervezet víz háztartása a világ ár-apály áramlásaival harmóniában mozog. A léböjt tehát nem egy divatos fogyókúrás módszer. Ne keverjük össze ezzel, mert súlyosan visszaüt.

Végezetül egy egyszerűbb léböjt kúra receptje >>

Fotók: Piqs.de -  B.I.A. Gerlach  ; Oso  

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 22056 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x