Hogyan úszd meg szárazon?
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan úszd meg szárazon?

Hogyan úszd meg szárazon?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Anyu, már megint bepisiltem! Ismerősen hangzik? Az éjszakai ágybavizelés az asztma után a második leggyakrabban előforduló gyermekbetegség, amely Magyarországon is közel 90.000 gyermeket érint. Mi a felelős ezért, az orvosok által betegségnek nevezett elváltozásért?  

Nemzetközi adatok szerint az 5-14 éves korosztály több mint 7%-a szenved éjszakai ágybavizeléstől (enuresis nocturna). Az éjszakai ágybavizelés az 5 évesnél idősebb gyermek éjszaka, alvás közben bekövetkező akarattalan bevizelését jelenti

Miért pisil be a gyermek éjszaka?
Az éjszakai ágybavizelés az 5 évesnél idősebb gyermek éjszaka, alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelését jelenti. Ez a kórkép az asztma után a második leggyakoribb krónikus gyermekbetegség, amelyben közel 90.000 gyermek szenved Magyarországon.

  • A vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara. Az éjszakai ágybavizelést kiváltó leggyakoribb oknak számít (ez kb. az esetek 70%-ának az oka). Kutatási eredmények szerint ebben az esetben a vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős anyag (vazopresszin) a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a beteg gyermek szervezetében.
     
  • A húgyhólyag kóros elváltozása. Ez szintén a kiváltó okok között szerepel. Veleszületetten, vagy szerzett betegség következtében kicsi lehet a húgyhólyag kapacitása, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására.
     
  • Gyulladás. Ez is viszonylag gyakorta szerepel a kiváltó okok között. Gyulladás esetén viszont az ágybevizelés csak átmenetileg, a korábban már szobatiszta gyermeknél jelentkezik.
     
  • Pszichés eredetű okok. A szülők gyakran gondolják –felmérések szerint az esetek 40%-ban -, hogy az éjszakai ágybavizelés elsősorban pszichés eredetű probléma. A gyakorlatban azonban az esetek kisebb hányada (10%-a) vezethető csak vissza erre az okra. Ilyenkor a kiváltó ok a gyermek pszichéjét ért olyan trauma, mint például válás, költözés, kistestvér megszületése. Bár a pszichés eltérések gyakran észlelhetők az enuretikusoknál, ez az eltérés már a következménye a betegségnek nem pedig az okozója. Éppen ezért, a pszichés eltérések megelőzése miatt fontos az időben elkezdett kezelés (5 éves kor után).

HarmoNet tipp: Inkontinencia>>>

Hogyan lehet kezelni, gyógyítani a betegséget?
A betegségre alapvetően kétféle kezelési módot fejlesztettek ki az évek során.

  • A nem gyógyszeres kezelési mód lényege, hogy gyógyszerek, gyógyhatású készítmények nélkül, életmódbeli változásokkal, figyelmeztető rendszer segítségével, folyadéknapló vezetésével, sikernaptárral, illetve hólyagtréninggel segíti a betegség megszűntetését.
     
  • Abban az esetben, ha a betegség kiváltó oka a vizeletmennyiséget szabályozó rendszer zavara, gyógyszer nélkül csak nagyon kis százalékban gyógyítható a betegség. A nagy mennyiségű vizelet termelődésének megakadályozására kifejlesztett gyógyszerek orrspray vagy tabletta formájában elérhetők a kis betegek részére.

    A sikeres gyógymód megválasztása és a gyermek lehető leggyorsabb gyógyulása érdekében a szülők minden esetben keressék fel a gyermek háziorvosát vagy annak beutalójával a nefrológus szakorvost vagy az országban ~40 helyen működő Enuresis Központok valamelyikét.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3481 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x