A nátha és szövődményei - Ne legyints az orrvérzésre!
Címlap / Szépség-Egészség / A nátha és szövődményei - Ne legyints az orrvérzésre!

A nátha és szövődményei - Ne legyints az orrvérzésre!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A nyári meleg után az ősz nem csak kellemes felfrissülést hoz, de a hűvösebb időjárás mellett gyakoribbá válnak a hurutos, náthás megbetegedések is. A megelőzésről és a nátha esetleges szövődményeiről dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész beszélt. 

Szakértőnk segítségével, a témával kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekből válogattunk.

Milyen tünetekkel forduljunk feltétlenül orvoshoz?
Az őszi-téli időszakban a gyermekközösségekben gyakori a náthás, hurutos megbetegedés. Zárt térben a köhögő, náthás gyermek sok társát megfertőzheti. Heveny hurutos tünetek esetén célszerű néhány napig otthon tartani a gyermeket. Amennyiben a hurutos betegség lázcsillapítás mellet 3 nap alatt sem szűnő lázzal, fülfájdalommal, erős torokfájdalommal, nyelési vagy légzési nehezítettséggel jár, forduljunk orvoshoz. 

Kezelés
Különösen ügyeljünk arra, hogy a lázas gyermek megfelelő mennyiségű, a szokásosnál több folyadékot fogyasszon. Ez legyen narancslé, tartósítószer mentes multivitamin gyümölcslé, vagy csipketea, így a folyadékbevitel mellett egyben a fokozott C-vitamin szükségletet is biztosítjuk.

HarmoNet tipp: Csodaszerek a megfázás ellen >>

Egészséges 10 éves gyermek esetében a szükséglet napi 45 mg. Hurut esetén kisgyermeknek naponta 50, nagyobbnak 100mg C-vitamin adható tablettában. Fontos recept nélkül kapható gyermek orrcsepp használatával és rendszeres orrfújással biztosítani az orr átjárhatóságát, ezzel sok szövődmény megelőzhető.


Megelőzés
Normál immunrendszerű gyermek is megfertőződhet, de néhány hasznos tanács csökkentheti ennek esélyét. Vegyes, zöldségben, gyümölcsben gazdag étrend sok C-vitaminnal. Ameddig hozzáférhetőek a hazai idénygyümölcsök, később savanyú káposzta, citrusfélék, csipkebogyó tea. Az időjárásnak megfelelően rétegesen öltözve minél több időt töltsük a szabadban, jó levegőjű környezetben sportolással, kirándulással.

Egészséges gyermeknek felesleges a vitaminkészítmény, fogyasszon sok C-vitaminban gazdag ételt, gyümölcslevet. Nátha, megfázás, gyakori hurutos betegségek, ismétlődő légzőszervi fertőzések esetén a terápia és a megelőzés hasznos eszköze a sókabin kezelés. 

Nátha után orrvérzés?
Az elhúzódó náthás betegség egyik kellemetlen vele járója lehet az orrvérzés. Vérzés jelentkezhet az orrnyálkahártya gyulladásával, kiszáradásával járó nátha következtében, de lehet orrcseppek, orrsprayk mellékhatása is. Ritkán orrsérülés töréssel vagy anélkül, véralvadási zavarok, magas vérnyomás, háttérben álló krónikus betegség is okozhat orrvérzést.

Az orrvérzés gyermekkorban rendszerint csak néhány percig tart és spontán megszűnik. Ebben az életkorban legáltalánosabb az orrsövény elülső harmadán elhelyezkedő erek tágulata, ezek megpattanva véreznek. Ritkán igényel komolyabb beavatkozást és kórházi ellátást. A kiszáradt, pörkös felszínű nyálkahártya vérzése megelőzhető rendszeres fiziológiás sóoldatos orröblítéssel, valamint orrolaj használatával. Mindkettő recept nélkül kapható a patikában.

Az orrvérzés kezelése
Vérzés esetén első tennivaló megakadályozni a vérzés garat felé csorgását. Ezért előrehajtott fejjel erősen kifújatjuk a gyermek orrából a véralvadékot, ezután továbbra is előrehajtott fej mellett az orrszárnyakat két ujjal összeszorítjuk. Amennyiben a vérzés nem szűnik, vagy ismétlődik, forduljunk orvoshoz, sürgős esetben mentőt kell hívni. Fontos főleg a szülő, pedagógus részéről a nyugalom megőrzése, mivel viszonylag kis mennyiségű vérzés is ijesztő lehet.

HarmoNet tipp: Nyári nátha, allergia? Elment a hangod, rekedt vagy? - Megoldás a helyes hangképzés! >>

Az orvosi ellátás gyermekkori orrvérzések esetében általában az ércsonk ecsetelését vagy elektromos „égetését” jelenti. Ritkán szükséges a tamponálás. A beavatkozás nagyobb gyermeknél helyi érzéstelenítésben teljesen fájdalmatlan. Kicsiknél szükséges lehet az altatás.  Ismétlődő vagy erősebb orrvérzések esetében a kivizsgálás része a vérkép, vas szint, véralvadási faktorok, vérnyomás ellenőrzése.

Orvost Keresek >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12608 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x