Candida: az immunrendszer csődje
Címlap / Szépség-Egészség / Candida: az immunrendszer csődje

Candida: az immunrendszer csődje

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Testünk természetes flórájának részeként mindannyiunkban élnek gombák, a tápcsatornában és bőrünkön megtelepedve. Optimális esetben segítik emésztésünket, részt vesznek a vitaminok és enzimek szintézisében, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A bélflóra egyensúlyának felborulása azonban a gombák elburjánzásához vezet, s ez számos kellemetlen tünet kialakulását idézi elő. 

Candidabarát ember
Szénhidrátban, zsírban és kémiai adalékanyagokban gazdag táplálkozásunkkal kedvező feltételeket biztosítunk a gombák elszaporodásához, fő táplálékukat ugyanis ezek a tápanyagok jelentik.-hívja fel figyelmünket Prof. Balázs Csaba, endokrinológus. A téli időszakban gyakori betegségek kezelése sok esetben antibiotikum segítségével történik. Alkalmazásuk során azonban nem csak a kórokozók pusztulnak el, de a bélrendszerben élő, hasznos baktériumok is. A bélflóra egyensúlyának felborulása pedig szintén a gombák elszaporodásának kedvez.

Ezerarcú betegség

A tünetek igen szerteágazóak lehetnek: hajhullás, kimerültség, gyakori fejfájás, szédülés, zavarodottság, gyomorfájás, izületi gyulladások, autoimmun betegségek, pajzsmirigy gyulladás, krónikus fáradékonyság szindróma, a menstruáció előtti tünetek, székrekedés, vagy hasmenés, puffadás és az édességek utáni fokozott vágy formájában is jelentkezhetnek.


A Candidiázis kórképének kialakulásában a fentieken kívül számos egyéb, napjainkban különösen jellemző tényező is szerepet játszik. A stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a testmozgás hiánya, fogamzásgátlók szedése, az alkohol, a koffein fogyasztás mind elősegítik a gombák elszaporodását.

Az immunrendszer szerepe
A kórokozókkal szemben immunrendszerünk nyújt védelmet. Az immunvédekezésnek több szintje és formája van. Az első védelmi sort a faló fehérvérsejtek (fagociták) képezik, melyek bekebelezik a kórokózókat. Baj az, ha a bekebelezett gombát, ill. egyéb kórokozót a falósejtek nem tudják elpusztítani.  A védekezés másik vonalát az un. limfociták (T limfociták) képezik, amelyek megfelelő "tanulás", immunizálódás után képesek a kórokozókat feloldani.  A limfociták másik csoportja (B limfociták) olyan ellenanyagokat termelnek, amelyek  képesek bevonni a gombát és így elősegítik azok elpusztítását.

HarmoNet tipp: Súlyosbító tényező: Candida! Neked is lehet, zárd ki most! >>

Megoldás a bajban

Megfelelő védelem hiányában tüneti kezeléssel, gombaölő és a bélflóra egyensúlyát helyreállító szerek alkalmazásával és a megfelelő étrend összeállításával csak átmeneti javulást érhetünk el. Azok esetében azonban, akik folyamatosan visszatérő fertőzésekkel küzdenek mindenképpen ajánlott alaposabb vizsgálatok elvégzése, a háttérben ugyanis a szervezet védekező képességének károsodása állhat. Ilyen esetekben tüneti kezelésekkel csökkenthetők ugyan a panaszok, azonban a fertőzésre való hajlam megmarad, ami a betegség kiújulásához vezet. 


Az immunhiányos állapot okozói olyan külső faktorok is lehetnek, mint a krónikus stressz helyezetek, endokrin betegségek (pl. csökkent pajzsmirigy működés), vírusfertőzések, vagy toxikus anyagok (egyes gyógyszerek is). Ezek a szerzett formák megfelelő kivizsgálás után gyógyíthatóak. 

Orvost Keresek >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7500 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x