A here rákos megbetegedései és az önvizsgálat technikája...
Címlap / Szépség-Egészség / A here rákos megbetegedései és az önvizsgálat technikája - már pubertás kortól kötelező!

A here rákos megbetegedései és az önvizsgálat technikája - már pubertás kortól kötelező!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A hererák még nem tartozik a leggyakoribb betegségek közé, de nem árt odafigyelni rá. Leggyakrabban 29-30 éves korban jelentkezik, de máskor is előfordulhat. Akiknek 3 éves korig nem szálltak le a herék azok fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak. Már a pubertás kortól kezdődően érdemes az önvizsgálatot rendszeresen elvégezni, hogy megtanuljuk érzékelni a herék normál állapotát, hiszen az elváltozást csak ehhez mérten lehet megállapítani. 

Mi a hererák?
A hererák a daganatos megbetegedések közé sorolható. Négy ráktípus fejlődhet ki a herében: szeminoma, teratoma, embrionális karcinóma, és koriokarcinóma. Mint más esetekben a hereráknál is nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat és amennyiben eltérést tapasztalunk, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ahhoz, hogy megfelelően meg tudjuk állapítani az eltérést már pubertás kortól javasolt elkezdeni ismerkedni a herék normál állapotával, így könnyebb lesz az eltérést a későbbiekben észrevenni. Az időben felismert hererák a daganatos megbetegedések között a legeredményesebben gyógyítható típus. Érdemes arra is figyelni, hogy a hererák rendszerint az egyik herében jelenik csak meg, bár ritka esetekben mindkettő herén jelentkezhet.

Hogyan lehet észrevenni az eltéréseket és mik azok?
  • Tapintással, kemény csomót érzékelünk a here elülső vagy oldalsó felszínén.
  • Fájdalom vagy csak egy kellemetlen érzés a herében vagy a herezacskóban, ami többször visszatérő panaszokkal jár (a hererák - hasonlóan a többi daganatos betegséghez - korai szakaszában nem okoz fájdalmat!)
  • Szintén tapintással észlelhető a szokatlan különbség a két here között, méretben, hőmérsékletben, alakban,
  • Nehézség érzet (olyan mintha plusz súly lenne benne) vagy húzó érzés a herezacskóban,
  • Az alhasban jelentkező tompa fájdalom is jelezheti a rákos elváltozást, ágyéktájon vagy a herezacskóban érezhető apró nyilallások, vagy gyenge, tompa fájdalom esetleg nyomás érzet is erre utaló jel lehet.

Az önvizsgálat menete

A legjobb, akkor vizsgálni a heréket, amikor a herezacskó izomzata ellazult állapotban van. Ez leginkább fürdés közben zuhanyozáskor vagy közvetlen utána lévő időszakot jelenti.


Súly megfigyelése

A tenyérre helyezett herezacskókat óvatosan emelgetve, egymás után vizsgáljuk a súlyukat. Nem rendellenes, ha az egyik kicsit nehezebb, mint a másik. Azt kell figyelni, hogy a későbbiekben jelentkezik. Ebben a normál súlyban valamilyen változás. Ezért fontos a folyamatos havonkénti ellenőrzés.

Tapogatózás
Nagyon finoman és óvatosan kell a heréket két ujjink között körbe tapogatni. A mutató- és hüvelykujjal végezve a mozgást könnyen megérezhetjük, ha valamilyen kisebb csomó vagy kidudorodás esetleg megnagyobbodás tapasztalható. Ha esetleg rugalmas könnyen összenyomódó duzzanat (csomó) észlelhető, az valószínűleg nem hererákra utaló jel, hanem csak a herezacskóban lévő folyadékot érzékeljük. Ezt úgynevezett vízsérvnek hívják, ami könnyen kezelhető. Tehát ezt is mutassuk meg orvosnak.

HarmoNet tipp: Az emlők önvizsgálata  >>

Óndóvezeték és mellékherék

Ha a heréket a hímvessző töve felé tapogatjuk, akkor érezhetővé válik az ondóvezeték és a mellékherék is. Azok, akik először vizsgálják magukat, ezeket esetleg csomóként értékelhetik, pedig nem azok.

Orvosi vizsgálatok

Az orvos is először fizikális vizsgálatot végez, majd az ultrahang segít meghatározni, hogy a duzzanat a heréből származik-e. Ha a daganat szolid és a herén van, akkor műtét során a rák diagnózisa rendszerint egyértelművé válik. Néha előfordul, hogy előbb kis szövetdarabot távolítanak el mikroszkópos vizsgálat céljára (biopszia) a pontos diagnózis felállítása céljából. Vérvételt is előírnak általában a vizsgálatok elején majd a kezelés során és a végén is ugyanis a hererákos férfiak vérében két fehérje szintje (alfa-fötoprotein és humán koriogonadotropin) gyakran emelkedett.



Csökkenthető a rák kialakulásának kockázata

Már sokszor hallottuk, de ismételni sosem árt. Csökken a rák kialakulásának kockázata, ha: Nem dohányzik. Indokolatlanul nem szed gyógyszert. Nem fogyaszt mértéktelenül alkoholt. Egészségesen táplálkozik. Rendszeres végez valamilyen fizikai aktivitást. Lehet ez a kapálástól kezdve a konditerem heti 3 szor 1 órás edzésen keresztül a squash-ig, bármi, amit rendszeresen és szívesen csinál. A megfelelően pihentető alvás is fontos és a testi - lelki harmónia. Havonta végzett önvizsgálat.

HarmoNet tipp: A vezető halálok: rák >>

A lényeg, hogy figyeljen oda magára és élvezze az életet, ne csak szolgáljon másokat!

Bármilyen eltérés észlelésekor, vagy ha rákra gyanakszik, felkeresheti bármelyik onkológiai centrumot, ahol készséggel állnak rendelkezésére! Az időben felfedezett rákbetegség gyógyítható!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 36414 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x