Amikor a pokol tüze éget: a reflux
Címlap / Szépség-Egészség / Amikor a pokol tüze éget: a reflux

Amikor a pokol tüze éget: a reflux

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Akinek volt már életében legalább egyszer refluxos tünete (még ha nem is tudta, hogy az), annak ez az érzés kínosan imerős lehet. De miért is éget a pokol tüze?  

A nyelőcső és a gyomor között található egy záróizom, ha az valamilyen oknál fogva nem jól zár, a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A reflux szó is erre utal „visszaáramlás”.

A reflux önmagában nem kóros, ha viszont többször előfordul vagy panaszokat okoz, akkor betegségnek tekintjük. A refluxnak számos oka lehet, pl. túlsúlyosság, terhesség, gyógyszerek záróizomra gyakorolt hatása stb.

A gyomortartalom savas, ami marja a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért érezzük az égető fájdalmat a gyomorszájnál, szegycsont mögött és a torkunkban. Előfordul, hogy a sav a szájba is feljön, savanyú, keserű szájízt okozva. A reflux tünete lehet továbbá a rekedtség, böfögés, köhögés, mellkasi fájdalom és súlyosabb esetben nyelőcsővérzés, fogyás.

Helyes táplálkozással és életmóddal a reflux ellen
Megfelelő táplálkozással és életmóddal a refluxos tünetek megszüntethetők vagy nagymértékben csökkenthetők. Érdemes tehát fokozatosan, apró lépésekben megváltoztatni eddigi táplálkozásunkat és életmódunkat. Ha úgy érzi ezen a téren segítségre van szüksége, keressen fel egy dietetikust.

Diéta elemei
  • Gyakori kisadagú étkezések (5-6x-i).
  • Minden étkezés darabos, szilárd étel legyen. Csak folyadék (pl. leves, turmix) önállóan ne szerepeljen.
  • Ne étkezzünk vízszintes testhelyzetben vagy előre görnyedve, ez elősegíti a gyomortartalom visszaáramlását!
  • Savtermelést, nyálelválasztást fokozó ételeket kerüljük (pl. cukorka, rágógumi, túldíszített étel, kocsonya stb.).
  • Étkezés után legalább két órát várjunk a lefekvéssel.
  • Alváskor megemelt fejvégű testhelyzet javasolt (magasabb párna).
  • Alsó sphinter (záróizom) nyomását csökkentő ételek kerülése pl. zsíros ételek, csokoládé, alkohol, szénsavas italok, koffein (kávé, energiaitalok), erős vagy túl nagy mennyiségű tea, borsmenta, fodormenta, fokhagyma, vörös hagyma.
  • Fehérjebevitel minden étkezésben szerepeljen (sovány hús, hal, tojásfehérje, sonkafélék, tej, sovány tejtermékek), mert elősegíti a záróizom megfelelő záródását.
  • Vegyük figyelembe az egyéni tűrőképességünket.
  • Kerüljük a dohányzást, szűk ruházatot és övet a hasi tájékon.
  • Evés után ne emelgessünk és hajoljunk!



Mit válasszunk?

Sütőipari termékek: A kenyér, kalács, péksütemények frissen gyakran panaszt okoznak, ezért érdemes másnaposan (ne mi legyünk másnaposak) vagy enyhén megpirítva fogyasztani. Fogyaszthatók továbbá a kekszek, kétszersültek, kásafélék, pudingok, pászka, ostya, piskóta, zsemlemorzsa, liszt, dara, keményítő, rizs, extrudált és puffasztott termékek, szójakészítmények, reggeliző pelyhek, tészták.
A friss kelt tészták és a zsírdús péksütemények panaszt okozhatnak.

Gyümölcsök, olajos magvak: Kis mennyiségben fogyasztható a dió, natúr mandula és mogyoró. Friss, érett gyümölcsök közül a legtöbb beteg jól tolerálja az almát, őszbarackot, sárgabarackot, körtét, banánt, birsalmát, puha szilvát, avokadót, cseresznyét, dinnyét, mangót, maracuját, nektarint, ringlót, ananászt, datolyát és az aszalt gyümölcsök egy része is jól beilleszthető a diétába pl. almaszirom, aszalt banán, aszalt barack és meggy.

Az apró magvas gyümölcsök, citrusfélék sokszor panaszt okoznak.

Zöldségek és főzelékfélék: Panaszt ritkán okoz a burgonya, articsóka, brokkoli, cékla, csicsóka, cukkini, kelbimbó, kínai kel, metélőhagyma, padlizsán, patisszon, csicseriborsó, fejessaláta, zsenge karalábé, karfiol, zeller, metélőhagyma, mangold, paraj, sóska, petrezselyemgyökér és –levél, zöldpaprika, sárgarépa, sütőtök, tök, zsenge zöldbab, zöldborsó (esetleg átpasszírozva). Érdemes kerülni a vöröshagyma és fokhagyma pirítását, inkább főzzük bele az ételbe. A legtöbb betegnél a káposztafélék, szárazhüvelyesek, retek, uborka panaszt okoz.

Tej, tejtermékek, tojás: A refluxosok általában jól tolerálják a következőket; krémsajtok, sajtok, tojás (főleg lágy tojásnak elkészítve), tej (2-4 dl/nap), tejszín kis mennyiségben, sovány tejpor, aludttej, natúr joghurt, kefir, házilag készített gyümölcsjoghurt, túrókrém, túró, túródesszertek. A sajtok közül az erjedt vagy csípős fajták okozhatnak panaszt.

Hús, húskészítmények: A sovány húsok és felvágottak jól beilleszthetők az étrendben pl. csirkehús, pulykahús, hal, nyúlhús, borjúhús, sonkafélék, párizsik, virslik, krinolin.

Folyadék: Javasolt a tej, tejeskávé, kakaó, tea (nem túl erősre főzve), gyümölcsturmixok, frissen készült gyümölcs és zöldség présnedvek (kevés vízzel hígítva) vagy 100 % készítmények. Enyhe limonádé, szénsavmentes ásványvíz, csapvíz. Az alkohol, szénsavas üdítők, erős feketekávé, túl forró vagy túl hideg italok fogyasztása kerülendő.

Fűszerek, zsiradékok: Zsiradékok közül a növényi eredetűek javasoltak pl. margarin, olívaolaj, napraforgóolaj stb. Az ételkészítéshez kevés zsiradékot használjunk! Jó befektetés egy teflon serpenyő, amiben minimális olajjal süthetünk, főzhetőnk.

Fűszerekből a kímélők javasoltak pl. zöld-, fehér bors, szegfűszeg, fahéj, borsikafű, kapor, majoranna, köménymag, vasfű, snidling, petrezselyemzöld, zeller, bazsalikom, kakukkfű, piros paprika, enyhe sózás, babérlevél.

HarmoNet tipp:
Gyomorégés - a szövődmények megelőzése! >>

Figyelj magadra

A diéta függ az egyéni érzékenységtől is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha az ajánlott nyersanyagok közül bármelyik panaszt okoz, hagyjuk ki, ha pedig a kerülendők közül jól tolerálunk egyes ételeket, építsük be az étrendbe. Érdemes kísérletezni, mert csak így tartható meg az étrend változatossága.

Sokszor nem maga a nyersanyag okoz panaszt, hanem az elkészítési mód! Például a halhús értékes táplálékunk és panaszt sem okoz, ha mondjuk zöldséges párolt halat készítünk belőle, de amint füstölve vagy pácolva van a refluxos tüneteket kiváltja.

Sok sikert a diétához!

   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 29574 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x