Gyakorlatok a hátizomzat erősítésére
Címlap / Szépség-Egészség / Gyakorlatok a hátizomzat erősítésére

Gyakorlatok a hátizomzat erősítésére

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

 



Evezés döntött törzzsel
Közvetlenül fejleszti a hatalmas széles hátizmokat. Ezáltal ezek az izmok a derék felső részétől a hónaljig kiegyensúlyozott, erős formában fejlődnek. A gyakorlat egész ideje alatt törzsünkkel 90 fokos szögben előredőlünk, a súlyt vállszélességnél nagyobb fogással fogjuk meg, majd lassan felfelé húzzuk a padlóhoz közel levő alaphelyzetből, míg a rúd érinti a mellkast. Ebben a helyzetben egy pillanatra tartsuk vissza a súlyt, majd engedjük lassan vissza a kiindulóhelyzetbe. A gyakorlat végrehajtása akkor szabályos, ha a felhúzásnál derékmozgással nem segítünk.

 
Evezés padon
Az előző gyakorlatnak egy hatásosabb formája, mivel az ábra szerinti testhelyzetben végezve a gyakorlatot, a derék segítő munkáját teljesen kiiktatja. A gyakorlat végzése közben a fej mindíg előre nézzen és ügyeljünk,hogy a súly felhúzásánál a könyökök a testtől oldalirányban nyissanak. A gyakorlatot két egykezes súlyzóval is végezhetjük.
Egykezes evezés döntött törzzsel
Az ábra szerinti testhelyzetben az egyik kezünkben kézisúlyzót tartunk, a test előrehajlik. A súlyt alaphelyzetből vállhoz húzzuk fel ügyelve arra, hogy felhúzás közben a könyök a test mellett maradjon. A gyakorlatot váltva, mindkét kézzel végezzük úgy, hogy pihenőidőt nem tartunk közben. Akkor végezzük eredményesen a gyakorlatot, ha csak a kéz és a felső hátizom erejét használjuk fel a végrehajtáshoz.



 
Nyújtott karú emelés
Tartsunk kezünkben egy kétkezes súlyzót a combunk előtt, vegyünk mély lélegzetet és a súlyt nyújtott karral emeljük fel az ábra szerinti magasságig. A törzsünk hátradöntésével a gyakorlat végrehajtását ne segítsük. Ügyeljünk arra, hogy csak a hátizom dolgozzon.



 
Nyújtott karó lehúzás csigán
Hasonló az előző gyakorlathoz, csak itt a kiindulási pont felül van és a csigát onnan húzzuk lefelé, nyújtott kézzel egészen a combunk vonaláig. Mind a két gyakorlatnál a rudat vállszélességben fogjuk. Ügyeljünk arra, hogy a törzs előredöntésével a gyakorlatok végrehajtását ne segítsük.



 
Húzódzkodás tarkóhoz
Az ábra szerinti széles fogással fogjuk meg a rudat. Ebből az alaphelyzetből a törzs és a láb belendítése nélkül a kar- és a hátizom segítségével húzzuk fel magunkat olyan magasra, hogy tarkónk a rudat érintse, majd lassan, teljes mélyhelyzetbe engedjük vissza testünket. Mindenki a saját testsúlyához válassza meg a megfelelő széria- és ismétlés számot.





 
Húzódzkodás háromszögön
Függjünk a vasháromszögön mellső mérlegben (hát a talaj felé néz, a törzs és a combok párhuzamosak-, a lábszár lehet merőleges a talajra)és érezzük, hogy a lapockacsont a test súlyától megfeszül. Majd lassan hasközépig (nem mellig !!) húzzuk fel magunkat. A felhúzás közben kilégzünk. A gyakorlat helyes végrehajtásához a felhúzás közben kissé homorítsunk. Visszaengedésnél a testünket teljesen az alaphelyzetig engedjük vissza, majd ismételjük meg a felhúzást. Ha helyesen hajtottuk végre a gyakorlatot, a széles hátizom felső részét és a mellkas fűrészizmát dolgozzuk meg. Itt is a saját testsúlyához válassza meg mindenki a megfelelő széria- és ismétlés számot.
Húzódzkodás fejhez
A hátizomgyakorlatoknak egy nehezített formája, amikor az ábra szerinti fogásszélességet alkalmazva a húzódszkodórúdon mély alaphelyzetből úgy húzzuk fel magunkat, hogy fejünk tetejét a rúdhoz szorítva egy - -két másodpercig megtartjuk magunkat, majd testünket lassan engedjük vissza alaphelyzetbe.



 
Húzódzkodás mellhez
A húzódzkodó rúdon széles fogást alkalmazva, testünkkel homorítva úgy húzzuk fel magunkat, hogy a rúd mellünket érintse.
Húzás hátgépen
A gyakorlat végrehajtásához csigás rendszerű hátgépre van szükség. Az ábra szerinti testhelyzetben üljünk le, a hajlított rudat széles fogással fogjuk meg, majd magas helyzetből húzzuk egészen a tarkónkig. Húzás közben lélegezzünk ki. Ez a gyakorlat hatásos hátizom fejlesztő, és plasztikusan rajzolja ki a hát izomzatát.




 
Hátgép váltva
Az előző hátgép gyakorlatnak egy nehezített változata, amikor nem csak a tarkóhoz húzzuk a súlyt, hanem válltva, egy lehúzást tarkóhoz, egy lehúzást mellhez végzünk felváltva folyamatosan, lehetőleg az ábra szerint egyenes rudat használva, vállszélességű fogással.



 
Húzás csigán
Az ábra szerinti testhelyzetben fogjuk meg a csigasor két kengyelét és könyökünket oldalirányba szétnyitva teljesen hátrahúzzuk egészen addig, hogy mellkasunk alsó részénél már a kengyel csatlakozása ütközzön. A törzs belendítésével a húzás megindítását ne segítsük.

 
Egykezes húzás csigán
A gyakorlatot váltott kézzel, non-stop rendszerben kell végeznünk. Vegyük fel az ábra szerinti testhelyzetet, karunkat engedjük teljesen kinyújtva magunk előtt előre, majd a könyök behajlításával húzzuk hátra ügyelve arra, hogy a könyök ne oldalra, hanem hátrafelé nyíljon. A gyakorlatot akkor végezzük kellő hatásfokkal, ha a csigasor mindkét irányba ható húzóerejét teljesen kihasználva, a mozgássort a kar teljes kinyújtásától a teljes hátrahúzásig elvégezzük.
Előreemelés 45 fokos szögben döntött padon
Az ábra szerinti testhelyzetben állunk be, a rúdon széles


 
Deltárahúzás padon
Álljunk egy sima padra úgy, hogy a comb előtt kétkezes súlyzót tartunk. Ebből az alaphelyzetből törzsünk előredöntésével engedjük le a súlyt olyan mélyre, amilyen mélyre csak lehetséges, majd felegyenesedve szívjuk be a levegőt. A gyakorlat a hátizom alsó részét dolgozza meg nagyon jól, de csak akkor, ha végrehajtás közben lábunk végig egyenes marad.


 
Törzsemelés a földön fekve
Feküdjünk hasra a talajon, mindkét kezünkkel fogjunk meg egy megfelelően kiválasztott kézisúlyzót és helyezzük azt a fogást megtartva a tarkónk mögé. Az első ütemre emeljük meg a felsőtestünket úgy, hogy a mellkasunk emelkedjen el a talajról, és testünk a csípőcsonton és a combokon feküdjön. Tartsuk meg ezt a helyzetet 1-2 másodpercig, majd engedjük vissza törzsünket a kiinduló helyzetbe. A gyakorlatot lassu, nyugodt ritmusban hajtsuk végre. A gyakorlat nehezíthető, ha törzsemelés közben a tarkó mögött tartott karjainkat kinyújtjuk, majd a törzs leengedésekor pedig visszahelyezzük a tarkó mögé.
Karhúzás hátra a hasonfekvésből
Feküdjünk hasra egy olyan padra, melyről kétoldalt kényelmesen le tudjuk lógatni mindkét karunkat. A felsőtest a mellizom táján legyen alátámasztva, a vállak és a fej alátámasztás nélkül maradnak. Mindkét kezünkbe vegyünk fel kézisúlyzót. Karjainkat teljesen nyújtva, függőleges helyzetükből a testtel párhuzamosan húzzuk hátra ameddig csak tudjuk, ott tartsuk meg egy rövid ideig, majd engedjük vissza függőlegesbe. A gyakorlat végrehajtásához válasszunk megfelelő ismétlésszámot és megfelelő súlyzóméretet.

Irodalom: Fekete Ferenc: Az erő műhelyében. 2. bővített kiadás. Budapest, 1986. Sportpropaganda vállalat

Dr. Fésűs László: Testépítés, izomfejlesztés. Budapest, 1988. Sport
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 39905 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x