Fáj a fejem!
Címlap / Szépség-Egészség / Fáj a fejem!

Fáj a fejem!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ilyenkor nincs más hátra, mint bevenni egy jó erõs fájdalomcsillapítót, és reménykedni, hogy gyorsan hat. Legalábbis ez az általános felfogás. Ám ha nem akarunk erõs gyógyszereket szedni, van más megoldás is...  

Ilyenkor nincs más hátra, mint bevenni egy jó erõs fájdalomcsillapítót, és reménykedni, hogy gyorsan hat. Legalábbis ez az általános felfogás. Ám ha nem akarunk erõs gyógyszereket szedni, van más megoldás is...

- Fáj a fejem, nem tudom most megcsinálni! - halljuk gyakran a kifogást, amire a legtöbben csak legyintenek: - Na és? Vegyél be gyógyszert - vetik oda hanyagul. Migrénnel ágyban feküdni egy teljesen besötétített szobában, vizes ruhával a fejünkön, majd felhívni a munkahelyet és közölni a tényt? Hát bizony, ez nehéz ügy... A fejfájós beteget legtöbben szimulánsnak tartják. Sokszor az orvosok sem veszik komolyan õket, és a tünetet kezelik az ok helyett. Ennek eredménye pedig, hogy minden ötödik pácienst teljesen félrekezelnek. Ráadásul a fájdalomcsillapítók rendszeres használata sem hoz gyökeres és tartós megoldást. Egyrészt azért, mert az okot nem szünteti meg, másrészt pedig hosszú távon az erõs fájdalomcsillapítók függõséghez vezethetnek, károsítják a vesét, a vérképzõ szerveket, és furcsa módon még fejfájást is provokálhatnak.

Akkor hát mihez kezdjünk? Marad a fájdalom? Vagy mégis van alternatíva? Mielõtt megadnánk a kérdésre a választ, elõbb nézzük át, mi minden okozhat egyáltalán fejfájást, s próbáljuk meg elkülöníteni az egyszerû fejfájást a migréntõl.

Mi az oka?
- a fejfájás általános tünet, nagyon sok eltérõ tényezõ válthatja ki. Ha például nem étkezünk a megszokott idõben, a vércukorszint lecsökken, az agy nem jut elég tápanyaghoz, és fájdalom jelzi a hiányt
- alacsony vérnyomás is okozhatja, ez esetben fáradékonyság, bágyadtság társul mellé
- melléküreg-gyulladások, nátha, középfülgyulladás
- a nyakcsigolyák reumatikus elváltozásai
- agyi keringési zavarok
- a szem megerõltetése, egy nem megfelelõ szemüveg, zöldhályog
- a rossz emésztés
- a szervezetben nagyobb mennyiségben felhalmozott salakanyagok mind-mind fejfájáshoz vezethetnek.

A migrénes roham kicsit különbözik az elõzõektõl. Az agyat, illetve a koponyaûr lágy részeit ellátó erek hirtelen összeszûkülése, majd kitágulása a fej egyik felére kisugárzó, rohamszerûen fellépõ fájdalomként jelentkezik. Emellett gyakran látászavarokkal - szikrák, karikák látásával, a látótér elhomályosulásával - is jár. A migrén napjainkban különösen elterjedt betegség, fõleg a nõk körében, bár szinte már minden negyedik ember személyes tapasztalataiból ismeri.

Mi a különbség a migrén és a fejfájás között?
- A migrén 72 órán át is eltarthat, szinte teljesen azonos intenzitással. A fájdalom többnyire lüktetõ, kalapáló, s hányinger, hányás és látászavarok is kísérhetik. A legkisebb mozgás is pokoli kínnal jár, ezért a betegek szinte ágyhoz szegezve, mozdulatlanul fekszenek egy sötét, csendes szobában. A gyógyszerek alig vagy egyáltalán nem segítenek. Még az alvás segít a leginkább. A migrén valószínûleg az agy egyes hírvivõ anyagainak mûködési zavara.

- A fejfájás kiváltója lehet nagy stressz, fáradtság, alvászavarok, komoly lelki és anyagi gondok, valamilyen élelmiszer, idõjárás-változás és hormonális eltérés is. Provokálhatja helytelen táplálkozás, éhség, idõjárás-érzékenység, rossz szemüveg, vérszegénység, agyi keringési zavar, túl sok amalgámtömés a fogakban vagy a számítógépnél végzett hosszan tartó munka, izomgörcs, szorongás. Az egyoldali fejfájás a szem fölött jelentkezik. Szinte kizárólag férfiaknál fordul elõ, többnyire alkoholfogyasztás, illetve fizikai megterhelés hatására. A fájdalom pár perctõl több óráig tarthat. A feszültség okozta fájdalom kétoldalt érezhetõ, mintha satuba fogná az ember fejét. Ártalmatlanabb a migrénnél, de gyakran igen nehéz megtalálni az okát. Néha az autogén tréning, sok ásványvíz fogyasztása, a friss levegõ, sok mozgás és a pihenés is elegendõ segítséget nyújt. Valamennyi fejfájásra érvényes: mielõtt orvoshoz fordulnánk, vizsgáljuk át életmódunkat és étkezési szokásainkat, s elõbb próbáljunk meg azok hiányosságain változtatni - lehet, hogy ez is elegendõ lesz. Természetesen a makacs, alig befolyásolható és gyakran visszatérõ fejfájás esetén feltétlen fel kell idõben keresnünk az orvost, hiszen a felsoroltakon kívül még számtalan komolyabb ok is állhat a háttérben.

Öröklõdõ hajlam a háttérben?
A hajlam valóban örökölhetõ, a rohamot azonban legtöbbször idõjárás-változás, belsõ hormonális eltérések, erõsebb testi, lelki és szellemi megterhelés is kiválthatják. A meglevõ hajlam pedig nem jelenti azt, hogy egész életünkön keresztül szenvednünk kell.

Segíthet a homeopátia
Homeopátiás szerek alkalmazásával akár az olyan több éve tartó, makacs migrén is megszüntethetõ, amely láttán a hagyományos orvoslást ûzõk tehetetlenül tárják szét karjukat, legfeljebb egy újabb erõs fájdalomcsillapítót tudnak felírni, hogy enyhítsék a rohamok okozta kínokat. A homeopata elõször is egy-két órán át elbeszélget a pácienssel, a fejfájástól látszólag teljesen független kérdéseket is feltesz, például: vannak-e alvászavarai a betegnek, hidegre érzékeny-e, rendben van-e az emésztése, mitõl szokott félni, mik a kedvenc ételei és így tovább. A válaszok nyomán kirajzolódik a terapeuta elõtt a beteg személyisége. Csak ezután lát hozzá a homeopátiás szer kiválasztásához, amely két, egyaránt migrénben szenvedõ páciens esetén is nagyon más lehet, ha különbözik a betegek egyénisége, és a tünetek is mások. Minél jellegzetesebbek a panaszok, annál gyorsabban találja meg a homeopata a megfelelõ szert.

Vitaminok fejfájósoknak
Gyakran a bõséges vitaminfogyasztás is elegendõ a fejfájás kivédésére, méghozzá mellékhatás nélkül. Sokféle fejfájás létezik, és szinte valamennyin segítenek a vitaminok. Kevesen tudják, hogy a magnéziumhiány is okozhat migrént. A magnéziumterápia garantáltan nem okoz kárt, és sokkal jobb, mint a közkedvelt gyógyszerek. Az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb vitaminokat és azok fejfájásra gyakorolt hatását:
- A-vitamin - közvetlenül a látóidegre hat, ezért elsõsorban a számítógépes munka és a látászavarok okozta fejfájáson segít.
- B1-vitamin - élénkít, javítja a hangulatot, fokozza a koncentráló képességet, ezért elsõsorban a ’konferencia-fejfájáson’ segít.
- B2-vitamin - megnyugtatja a lelket, különösen ’stresszfejfájásokra’ jó.
- B5-vitamin - növeli a vérnyomást, különösen idõjárás-érzékenység és alacsony vérnyomás esetén hatásos.
- B6-vitamin - az alkohol okozta fejfájásra és az émelygés, hányinger mérséklésére jó.
- B12-vitamin - a menstruációs és a vérszegénységgel járó fejfájás esetén segít.
- C-vitamin - elsõsorban a megfázásos fejfájások kezelésében hatásos.
- D-vitamin - szedése különösen fényhiány esetén, a téli idõszakban ajánlatos. Túladagolható, csak kis adagokban és rövid ideig javasolt!
- E-vitamin - a dohányzás okozta fejfájás ellenszere, erõsíti a sejtfalakat, melyeket a nikotin károsít.

Árulkodó stresszszignálok

Az alábbi tünetek elsõsorban azoknál fordulnak elõ, akik túl erõs stresszhatás alatt élnek. Ezért ha valakire a felsoroltak közül legalább 3 ráillik, próbáljon meg a fent felsorolt módszerek segítségével könnyíteni szervezetén.
- állandó vagy túl gyakori levertség, kedvetlenség
- koncentrációs zavarok, az emlékezõképesség csökkenése
- alvászavarok: nehéz elaludni, felületes az alvás
- hátfájás: fõleg a nyak-, váll területén görcsös csomók
- édességéhség, állandó nassolási kényszer
- óvatlan kisebb sérülések, gyakori megbotlás
- szexuális kedvetlenség
- szemhéjrángatózás
- gyomorproblémák: égés, fájás, savtúltengés
- hasi panaszok: görcsök, székrekedés, puffadás szinte mindentõl
- menstruációt megelõzõ tünetegyüttes (PMS)
- heves vagy rendetlen szívdobogás
- gombócérzés a torokban
- éjszakai intenzív verítékezés, izzadt tenyerek
- az egész testen elszórtan viszketés
- immungyengeség: gyakori megfázások, fertõzések
- régóta tartó, közepesen erõs hajhullás
- kipirosodott bõr az orr mellett és a homlokon
- sápadt és száraz vagy az arcon és nyakon kivörösödõ bõr.

Egyéb megoldások
- A gyógynövények közül leginkább a következõk jönnek szóba: citromfû, orbáncfû, kava-kava, levendula (nyugtatnak, oldják a feszültséget), rozmaring (emeli a vérnyomást, élénkít), fagyöngy (csökkenti a vérnyomást), ginzeng (javítja a stressztûrõ képességet), a grépfrútmagcsepp és a Kombucha gombakapszula (az emésztés, hasi panaszok kezelésére) is nagy segítséget nyújthatnak.

- Az aromaterápia nagyon kellemes gyógyír: citromfû-, orbáncfû-, levendula-, geránium,- muskotályoszsálya-, szantálfaolajat csepegtethetünk a fürdõvízhez, de párologtathatunk aromamécsesben is, vagy használhatjuk masszázs során.

- A fájdalmas izomgörcsök (fõleg nyak- és válltájon!) oldása gyakran önmagában is teljesen tünetmentessé tesz bennünket. Erre a rendszeres masszázs, a lazító meleg fürdõk és pakolások ajánlhatók.

- Természetesen az emésztõszervek funkciójának karbantartása is elengedhetetlen. Van, akinek a vastagbél kitakarítása (8-10 kolon-hidroterápiás kezelés) segít, de nem ritka a májmûködés és epeürülés zavarához hasonló fejfájás sem. Ez esetben máj- és epeteát, illetve gyógynövénykúrát ajánlunk (apróbojtorján, gyermekláncfû, katáng, articsóka, borsmenta, grépfrútmagolaj).

- A diéta: speciális diéta nem létezik, de a vitamindús (C, B) és ásványokban, nyomelemekben gazdag (magnézium, cink), könnyen emészthetõ ételek mindenképp csökkentik a fejfájásra, migrénre való hajlamot. Tarthatunk egy-egy nehezebb napon gyümölcsnapot vagy léböjtöt is. Több migrén és makacs, visszatérõ fejfájás tûnik el teljesen egy alapos méregtelenítõ kúra után.

- A Kneipp-kúra (váltott zuhany, leöntések, borogatások, víztaposás, harmatos fûben járás): javítja a keringést, stabilizálja a vegetatív idegrendszert.

- Az akupresszúra, az akupresszúrás masszázs és a talpmasszázs: erõsíti a vegetatív idegrendszert, enyhíti a fájdalmakat. A halántékon és a szemöldökök íve mentén több nyugtató hatású akupresszúrás pont található, ezek pulzáló, erõsödõ és enyhülõ masszázsa segít ellazulni.

- Rendkívül fontos a gerinc-, nyak-, válltorna, a rendszeres testedzés és a relaxáció is.

- Sok esetben a probléma hátterében egy gerinccsigolyablokk áll, ami kiropraktikával tökéletesen rendezhetõ.

- Az autogén tréning, relaxáció, jóga a legjobb gyógymód a stressz betegei számára: mindenki tudja, hogy a pihenés, ellazulás jelentõs fokban csökkenti a betegségek tüneteinek jó részét, na és persze sokszor már egy kiadós alvás is teljesen panaszmentessé tesz.

Forrás: Shape Magazin
dr. Balaicza Erika
L.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5698 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x