Bodzaszörp tartósítószer nélkül (Recepttell!)
Címlap / Szépség-Egészség / Bodzaszörp tartósítószer nélkül (Recepttell!)

Bodzaszörp tartósítószer nélkül (Recepttell!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Végre virágzik a bodza! Nagyon szeretem a virágokból áradó jellegzetes, édes illatot. - írja Hemangi VegaVarázs blogjában. Az útszélen lépten-nyomon bodzabokorral találkozhatunk, ami aztán mindig a bodzaszörpöt juttatja eszünkbe. A hétvégéket kihasználva érdemes az úttól távol eső helyeken bodzát szednünk. Így aztán a virágokat szinte megmosni is alig kell. Este beáztatjuk a növényeket, majd másnap megfőzzük a szörpöt a már jól bevált recept alapján. Nem igényel sok időt és munkát, nem tartalmaz tartósítószert sem, ugyanakkor nagyon ízletes. 

A napokban sorra jelennek meg a bodzaszörp receptek. Természetesen én sem hagyhatom ki e remek italt. Két hete bontottam ki az utolsó tavalyi szörpös üveget, semmi baja, nagyon szép, áttetsző volt még a színe vagyis jól tartósítunk vegyszerek nélkül is... Fontos tudni, hogy rendkívül tömény ez a szörp, ezért jól higítható, sokáig elég.

A bodza gyógy- és élettani hatásai
A bodza igen hasznos gyógynövény, A-, B-, és C-vitamint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és flavonoidokat is tartalmaz. Kiváló, természetes gyógyszer köhögésre, megfázásra. Felső-légúti fertőzések, láz esetén is rendkívül kedvező hatású, izzasztó, hurutoldó, a belek működését minimálisan serkentő, így szorulós babáknak is bátran adhatjuk, kisebbeknek viszont nem szörp, hanem inkább tea formájában.


Bodzaszörp

Hozzávalók:
  1. 2 l víz
  2. 15-20 bodzavirág
  3. 2 citrom
  4. 1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor)
  5. 5 dkg citromsav

Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le (kisgyerekeknek mindig mossuk meg enyhén). Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.


Bodza-menta szörp

Amikor a tavalyit főztem, eszembe jutott, hogy egyszer ittam bolti bodza-menta szörpöt, ami nagyon finom, frissítő volt. Sajnos ez akkor ugrott be, amikor elkezdtem forralni a szörpöt a 2 napos pihentetés után, ezért arra már nem volt időm, hogy friss mentalevelet szedjek, arra azonban igen, hogy fogjak 2 filter mentateát, és beletegyem a forrásban lévő szörpbe. A végeredmény igazán jó lett, közösen arra szavaztunk, hogy máskor is így főzöm a sima bodzaszörp helyett.

www.vegavarazs.hu
www.krisna.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 51588 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x