Enyhe volt a tél, több a kullancs
Címlap / Szépség-Egészség / Enyhe volt a tél, több a kullancs

Enyhe volt a tél, több a kullancs

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A kullancsok fokozott számban támadnak idén - nem volt ugyanis fagyos, hideg tél, amely kiírthatta volna őket az elmúlt hónapok során. Kiemelten figyelni kell tehát arra, hogy megelőzzük a kullancscsípést, és ezzel együtt minimalizáljuk a Lyme kór veszélyét. 

 Akkor sem kell azonban megijedni, ha a betegséget diagnosztizálták– magas nyomású oxigénnel segíteni lehet a betegeken.

A kullancscsípés és a Lyme kór veszélyét nem elég hangsúlyozni – a kirándulószezonnal ugyanis sajnos a kullancsszezon is indul minden évben. Az enyhe tél következtében idén fokozottan kell ügyelni: a kullancspopuláció jelentősen megnövekedett, mivel a legtöbb állat túlélte a telet, és még szaporodni is tudott.

Mint minden betegség esetében, itt is a legjobb a megelőzésre fordítani a hangsúlyt: a hosszú ruházat, a nadrágba betűrt felső, a zokniba betűrt nadrág és a kalap nem jelent túl nagy erőfeszítést, védelmet viszont annál inkább. A különféle kullancsriasztó spray-k, krémek pedig szintén segítik, hogy a kullancs ne kapjon kedvet hozzánk.


Fontos kihangsúlyozni, hogy a kullancs nemcsak erdőben kirándulva támadhat ránk – a Lyme betegek nagy része saját kertjében, mezei futás közben, illetve gyógynövény-, bodzaszedés alkalmával fertőződik meg. A veszélytelennek tűnő helyzetek ugyanis nem intik óvatosságra az embert, és a megelőzés mellett elmarad az utólagos átvizsgálás is. Nagyon fontos tehát, hogy még ha csak minimálisan is tartózkodtunk zöld övezetben – például fociztunk a gyerekekkel az udvaron – utána mindenképp jól nézzük át testünket!

Évtizedekkel ezelőtt még házi gyógymódokat alkalmaztak a kullancscsípésre: olajjal, zsírral kenték be, hogy megfulladjon az állat, és ezzel előzzék meg a fertőzést. Kerüljük ezt a módszert, mert kínzással többet árthatunk mint használunk, hiszen az a kínzásra védekezésképp belénk lövellheti béltartalmát. Ma már számos modern eszköz segíti a kullancsvédelmet: a gyógyszertárakban kapható kullancskanállal könnyen és egyszerűen ki tudjuk szedni a belénk fúródott állatot.


Nagyon fontos, hogy az állatot minél hamarabb eltávolítsuk magunkból!
A bőrünkből kiszedett kullancsot érdemes megőrizni a későbbi vizsgálatok megkönnyítése céljából. A tipikus, kokárda alakú bőrpír a Lyme-os esetek 50%-ára jellemző, a többi betegnél inkább ízületi, idegrendszeri tünetek jelentkeznek. Ha a kullancs eltávolítása után ilyet tapasztalunk, forduljunk azonnal orvoshoz. Különböző laboratóriumi vizsgálatok, és a beteg állapota alapján a szakemberek néhány héttel később meg tudják állapítani, tényleg Lyme kóros-e az érintett. Mivel a betegséget nem tudják azonnal diagnosztizálni, így az antibiotikumkúrát sem célszerű rögtön a kullancscsípés után elkezdeni, mivel a tünetek mögött nem mindig Lyme-kór áll, a kúra viszont nagyon legyengíti a szervezetet, és megnehezíti a kór meghatározását.


A betegség diagnosztizálása után ugyanakkor erősen ajánlott a gyógyszeres kezelés. Az antibiotikum hatását kiegészítendő érdemes magas nyomáson történő, úgynevezett hiperbár oxigénterápiát is igénybe venni.

„Külföldön bevált gyakorlat a hiperbár oxigénterápia alkalmazása Lyme-kóros fertőzések esetén” – mondta Dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Hazánkban is egyre többen veszik igénybe a kezelést, és Lyme-kóros pácienseink nagy része felépül a betegségből. A kezelés következtében a megemelkedett oxigénszint ugyanis olyan környezetet teremt, amelyben a kórokozók sem élni, sem szaporodni nem tudnak, így a baktériumok elpusztulnak. Emellett a terápia az olyan, rossz vérellátottságú területeken is pusztítja a kórokozókat, ahol az antibiotikum hatása gyengébb. Érdemes még kiemelni, hogy a terápia a betegséggel együtt ízületi fájdalmak enyhítésében is segít gyulladáscsökkentő hatása miatt” - tette hozzá Dr. Szolnoki Nikolett.

Összegezve tehát a teendőket, ha kullancscsípést észlelünk:
  1. szakszerű eszközökkel (kullancscsipesz, kullancskanál) távolítsa el az állatot
  2. tegye el a kullancsot a diagnosztika megkönnyítése érdekében
  3. tünetek (kokárdafolt, ízületi fájdalmak, idegi panaszok) megjelenése esetén forduljon orvoshoz
  4. várja meg a diagnosztikát az antibiotikumkúra előtt
  5. kezeltesse magát hiperbár oxigénterápiával, ha megfertőződött
(kép forrása:sulinet.hu)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1251 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x