4 hasznos tipp a fogyáshoz (csapd be az agyadat!)
Címlap / Szépség-Egészség / 4 hasznos tipp a fogyáshoz (csapd be az agyadat!)

4 hasznos tipp a fogyáshoz (csapd be az agyadat!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

 

Számos tényező különösen vonzóvá teszi az ételeket: a szín, az illat, a küllem, a tálalás… nehéz ellenállni. Néhány technikával azonban segíthetünk ezen, nem nagy dolgok, és talán nem is gondolunk minderre. Voltaképpen csak agyunkat csapjuk be, de elhiszi – és ha legalább a túlevést legyőztük, már eredményesek lehetünk.


1. Használjunk kisebb tányérokat és evőeszközöket!

A Cornell University vizsgálatában a résztvevőknek különböző méretű edényeket, és kanalakat adtak, és önkiszolgáló módon vehettek a fagylaltokból. Megfigyelték, hogy a nagyobb kanalat használók mintegy 31%-kal több fagylaltot raktak ki maguknak.
Egy másik hasonló vizsgálatban csokoládéfagylaltot helyeztek ki a résztvevőknek, de egy kisebb kanállal lehetett venni belőle. Másnap ezt egy nagyobb kanálra cserélték, és kiderült, hogy 66%-kal többet vettek ki a fagylaltból a résztvevők. Érdemes kipróbálni a kisebb tányérokat és evőeszközöket, agyunkat ugyan egy kicsit megtévesztjük, de kevesebb kalóriát fogyasztunk, az bizonyos.

2. Nassoljunk balkézzel!
(Ez persze csak jobbkezesekre igaz, de meg is lehet fordítani). A tévénézés és mozizás közbeni nassolás, snack-evés szinte "kötelező" rossz szokás. Csak úgy szaladnak fel tőle a felesleges kalóriák. A kutatók szerint ez olyan, mint egy reflexes beidegződés. Ha egy bizonyos ételt egy bizonyos környezetben fogyasztunk csak, agyunk ezt asszociációba hozza, és mindaddig enni fogunk, pontosabban nassolni, amíg az adott helyzet fennáll. Kicsit itt is becsaphatjuk magunkat, ha nem a domináns kezünkkel nassolunk, az ügyetlenebb mozdulatokkal már kevesebb lesz az elfogyasztott kalória.

3. Ha nem látjuk, nincs is
Kutatások tanúsága szerint a túlevés egyik jellemzője, hogy az étel, a nassolnivaló jól látható helyen van, és elérhető. Egy brit tv-műsorban ("Secret Eaters") kipróbálták, hogy savanyúcukrot átlátszó vagy zárt edényben helyeztek el. Gyorsan kiderült, hogy az átlátszó edényből 70%-kal többet fogyasztottak a résztvevők… Próbáljuk meg a snacket, nassolnivalót a szekrénybe rakni. Egyszerű dolog, de hatásos. Ne legyen sem a konyha- sem az étkezőasztalon. Már ez nem csekély különbséget okozhat.


4. Igyunk hosszú, keskeny pohárból!
Ugyanebben a tv-showban próbálták ki, hogy a résztvevők nem alacsonyabb, széles poharakból, hanem keskeny, magas poharakból ittak. Ez persze csak optikai illúzió, azt gondoljuk, hogy a magasabb pohárba több ital fér. A műsorban kiderült, hogy (egyébként azonos térfogatú) alacsonyabb pohárba többet öntöttek, mondván, hogy abba kevesebb fér… A hosszú, keskeny poharakkal megint csak agyunkat csapjuk be egy kicsit, ez főleg az édes üdítőknél, és az alkoholos italoknál lehet igazán érdekes, hogy feleslegesen ne vigyünk be plusz kalóriákat.

Szerző: dr. Székely Gábor

 
Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/4-hasznos-tipp-fogyashoz-csapd-be-agyadat-113635.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6279 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x