Jóga és az emberi kapcsolataink
Címlap / Szépség-Egészség / Jóga és az emberi kapcsolataink

Jóga és az emberi kapcsolataink

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A jóga általánosan ismert kedvező hatásaival - egészségmegőrzés, relaxáció, rugalmasabb test, stressz feloldása - sok cikk foglalkozik. Létezik azonban egy kevéssé ismert ám annál nagyobb jelentőségű eredmény, mely a társas kapcsolatainkra vonatkozik. S az abban rejlő lelki fejlődési lehetőségeinkre. A jóga egyik legáldásosabb eszköze a jó értelemben vett alázat (szerénység, kialakulása, és annak folyamatos "tesztelése" az emberi kapcsolatokban). A mindennapi gyakorlás segít megérteni, hogy az egyik legnagyobb jelentőségű tapasztalat az emberi kapcsolatoké. Hiszen ha egyedül meditálhatunk, és jógázunk, könnyen érezhetünk nyugalmat, és egyensúlyt. Vajon megmarad-e ez a minőség mindennapi emberi kapcsolataink viharos vizein? 

A jóga egyik legáldásosabb eszköze a jó értelemben vett alázat (szerénység, kialakulása, és annak folyamatos „tesztelése” az emberi kapcsolatokban). A mindennapi gyakorlás segít megérteni, hogy az egyik legnagyobb jelentőségű tapasztalat az emberi kapcsolatoké. Hiszen ha egyedül meditálhatunk, és jógázunk, könnyen érezhetünk nyugalmat, és egyensúlyt. Vajon megmarad–e ez a minőség mindennapi emberi kapcsolataink viharos vizein?

A jóga majd évtizedes oktatása során megtanultam, hogy az egymáshoz fűződő kapcsolatok, legyenek azok jók vagy rosszak, mindegyike segít meghatározni a bennünk lévő ellenállási mintákat. Hogy ez miért fontos, s hogyan kapcsolódik emberi kapcsolatainkhoz és a jógához?
Nagyon egyszerűen. A jóga célja az elme elcsendesítése, annak érdekében, hogy a gyakorló elérje a békés, kiteljesedett létezés állapotát. Ebben a legnagyobb akadály a személyiség, ami nem más, mint a korlátozott része az emberi létezésünknek.

A jógafilozófia szerint a személyiség csak tükröződése a lélek (dzsiva) legfontosabb, s általában rejtett hajlamainak (vasana), s ezek a másokkal való kapcsolataink és kommunikációnk során jelennek meg a legtisztábban. Minden egyes ember, akivel kapcsolatba kerülsz, óriási élményt és tapasztalatot hozhat számodra! Becsüld meg a helyzetben rejlő fejlődési lehetőséget!



Természetesen végtelen számú, formájú és rezgésű emberi lény jelenhet meg a valóságodban, ennek megfelelően a kellemesnek, vagy éppen kellemetlennek ítélt tapasztalatok is ennek megfelelően változhatnak. Mindegyik találkozás más szempontból jelenthet tapasztalatot neked.

Az embertársaiddal való érintkezés segít felismerni - alapszinten legalábbis -, hogy melyek a te személyes preferenciáid. Milyen értékeket, szokásokat, viselkedési formákat és energiaminőségeket tekintesz étékesnek és követendőnek, vagy éppen értéktelennek és kerülendőnek, tesztelheted, mennyire tudod elfogadni a másik ember másságát.

S, ami még fontosabb: hogyan reagálsz a saját – sokszor mások számára ismeretlen szabályrendszer – megsértésére. Ez azért fontos, mert ez egyet jelent a vélt vagy valós egyensúly kibillenésével. Sokan azt hiszik csak a kellemes, örömteli és békés kapcsolatok azok, amelyek értékesek. Azonban ha az önismeret fejlesztését nézzük, akkor az igazán értékes kapcsolat az, amelyből tanulni lehet.

S ez sajnos nem mindig a legkellemesebb formában jelenik meg. Egy nemkívánatos viselkedésű, vagy energiaminőségű ember megjelenése és az általa kiváltott élethelyzet nagyon nagy segítség lehet a szellemi fejlődésed folyamatában.

A jóga által kínált megoldás nagyon könnyű, s egyben a legnehezebb az életben. Tanuld meg legyőzni önmagad minden alkalommal, amikor egy másik emberrel találkozol! Éles helyzetben teszteld, türelmed, tudatosságod és éberséged. Hogyan reagálsz? Elkerülöd a konfliktust? Örömmel harcolsz? Sajnálod magad? Dühöngsz? Megsértődsz? Vagy higgadt tudsz maradni? Elnéző tudsz lenni? Képes vagy bűntudat nélkül nemet mondani? Magyarázatok gyártása nélkül továbblépni az eseményeken? Végtelen számú reakciót képes az elménk használni. Vajon melyek a te tudatos válaszaid és öntudatlan reakcióid? Képes vagy –e felismerni őket?

Legyen tehát egy ismeretlen, vagy legyen az valaki, akivel már ezredik alkalommal hoz össze sorsod, képes vagy –e friss elmével találkozni vele? Ha ezt megteszed, ez segít visszanyerni azt az érzést, hogy minden élőlény iránt egy természetes nagyrabecsülést érezz, hiszen ők ugyanabban a teljességben élnek, amelyből te is származol.

Minél gyakrabban vagy képes emlékezni az univerzummal való összekapcsolódottságodra annál tudatosabb vagy. S embertársaid ebben nyújtanak neked felbecsülhetetlen segítséget, még ha sokszor nem is a legörömtelibb formában.

Egy híres szufi példatörténet: a mester azt javasolja a tanítványának, hogy tekintsenek mindenkire tisztelettel. Vallásosra és nem vallásosra, fiatalra és öregre, nőre és gyerekre, szimpatikusra és ellenszenvesre egyaránt. Mindenkire. S nagyon szépen fölsorolja az indokokat, hogy miért. Mindenkiben meg kell látni a lehetőséget. Ha valaki még nem vallásos, akkor becsüld azért, mert ő még felismerheti a csodát, amikor rádöbben, micsoda hatalmas öröm a valódi Hit és az Élet iránti Bizalom ÁLDÁSÁBAN (arabul : Baraka) részesülni.
Ha valaki tévedett, akkor vedd észre, hogy előtte áll a lehetőség, hogy ráébredjen a tévedésére. Ha mohó, önző és kapzsi, akkor mekkora öröm lesz, amikor megváltozik. S mekkora lehetőség számodra a türelem és a megbocsátás gyakorlására. Te vajon hány hasonló példát tudnál felhozni a saját életedből?

Próbálj ki egy kis feladatot, mindössze öt perc. Gondolj 3 emberre. Egyiket kedveled, a másik közömbös, a harmadik irritál. Találj mindegyikben öt dolgot, ami miatt hálásnak érzed magad, hogy ismered őket. S ami a legfontosabb. Jusson eszedbe, amikor találkozol velük. Figyeld meg, hogyan változik a viszonyod hozzájuk, s annak hatására a kommunikációd, vagy tetteid.
Mindenben megláthatod azt, amiért érdemes nagyrabecsülést érezni. A teljességben egyszerre van benne minden, s mindennek az ellenkezője is.. Csak tőled függ, hogy mire irányítod a figyelmed. Természetesen ehhez kell a tudatosság, hogy ne öntudatlanul, a személyiség programozott vágyai és félelmei szabják meg tetteid irányát. Ehhez tud a jóga felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújtani számodra.

Ha van kedved az emberi kapcsolataidon a jógával segíteni s megtapasztalni a fentieket, várlak szeretettel a Baraka Jóga Iskolában.

Gyúró Éva Eiva
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1666 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x