Két nyári szokás az ép fogakért! Kövesd!
Címlap / Szépség-Egészség / Két nyári szokás az ép fogakért! Kövesd!

Dr. Bakos Anikó

Két nyári szokás az ép fogakért! Kövesd!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Fogaink egészségnek megőrzése érdekében a rendszeres fogápolás és az alapos szájhigiénia elengedhetetlen. A kor előrehaladtával azonban összeadódnak az évek során szájüregünkben megtelepedő baktériumok száma, a táplálkozásunkból eredő savak és más károsító tényezők hatása. Nem is gondolnánk, de a napsütéses, nyári időszakban is vannak olyan sokak által elkövetett, fogainkat romboló dolgok, amikkel hozzájárulunk a fogszuvasodáshoz. 

A hőmérséklet emelkedésével nő szomjúságérzetünk, s szervezetünk vízháztartása egyensúlyban tartása céljából önkéntelenül is kívánjuk a folyadékot. De mi van, ha a hideg folyadék, vagy akár egy fagyi elfogyasztása fájdalmat okoz fogunkban?


Ha azt tapasztaljuk, hogy a hideg hatására hirtelen fájdalom nyilallik fogunkba, nagy valószínűséggel fognyaki érzékenység áll a dolog hátterében. A fognyaki érzékenység során a fog belső állományát alkotó dentin válik szabaddá, s a belsejében levő idegvégződések reagálnak fájdalommal hideg hatására. Az érzékeny fogakat mindenféleképpen kezeltetni kell. Nem a fájdalomenyhítés miatt kell fogorvoshoz fordulni, hanem, hogy a kezelőorvos kiderítse a jelenség hátterében meghúzódó okot. A kezelés mikéntjét az adott fog alapos, fogorvos általi megvizsgálása utáni mérlegelés dönti el. Fel kell tárni, hogy a dentin-érzékenység hátterében fogszuvasodás vagy más ok áll-e.

Az sem mindegy, mivel csillapítjuk szomjunkat a kánikulában. A cukros üdítők, gyümölcslevek erőteljesen rongálják a fogzománcot. Sokan büszkén hangoztatják, hogy lemondanak a cukros üdítőitalokról, s helyette 100%-os narancslevelet fogyasztanak. Nem is sejtik, mennyit ártanak ezzel fogaiknak. A gyümölcsökből készült italoknak ugyanis igen magas a savtartalma, ez pedig felborítja a szájüreg PH-értékét, s károsítja a fogzománcot. Különösen káros, ha narancslé fogyasztása után azonnal nekilátunk fogat mosni. Magas savtartalmú italok és ételek fogyasztása után érdemes 15-20 percet várni a fogmosással, hogy elkerüljük a fogzománc károsodását.


A kánikula okozta szájszárazság nagyon ártalmas, ugyanis nyálunknak rendkívül fontos szerep jut a savak közömbösítésében, megfelelő mennyiségű folyamatos „nyálállomány” nélkül a fogaink sokkal sérülékenyebbé válnak. Különösen gyakori a szájszárazság azok esetében akik olyan gyógyszerkészítményt szednek, melynek mellékhatásai között szerepel a szájszárazság, ezek néhány antidepresszáns, fájdalomcsillapító, allergiagyógyszer, vérnyomáscsökkentő stb. A csökkent nyálelválasztást gyógyszerszedés esetén a nyári kánikulában különösen fokozni kell nagyfokú folyadékbevitellel. A legjobb, ha natúr ivóvizet fogyasztunk, mely nem tartalmaz se szénsavat, sem édesítőszereket.

Nyári időszakban megfigyelhető, hogy csökken az étvágyunk, s inkább csak iszunk egész nap. Sokat kirándulunk, s sokszor csak édes kekszet, nasikat veszünk magunkhoz, ha megéhezünk. Az ártalmatlannak tűnő kekszek azonban igencsak károsak fogainkra, könnyen beleragadnak, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Vihetünk magunkkal kiránduláskor zöldségeket, gyümölcsöket, melyek nem romlanak meg és sokkal egészségesebbek, mi több a nyáltermelést is elősegítik.

Jó szolgálatot tehet, ha van nálunk úti fogkefe, amely kis helyen elfér, összecsukható, s általa frissen tartható a lehelet, bárhol eltávolítható a lepedék, nem marad egész nap szájüregünkben, fogaink közé szorulva az ételmaradék. Fogorvostól való félelem, félelemoldás
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8431 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x