Mutasd a kutyádat, megmondjuk, hogy bírja a hideget!
Címlap / Kedvenc / Mutasd a kutyádat, megmondjuk, hogy bírja a hideget!

Mutasd a kutyádat, megmondjuk, hogy bírja a hideget!

Forrás: GoldenVet
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Nézzük meg most gazdiszemmel, hogy is bírja a kutyánk a hideget? A Gazdiszemmel TikTok csatorna megmutatja, hogy kell a kutyákat felkészteni a télre.  

Sokan abban a tévedésben élnek, hogy a lakásba beengedett, lakásban tartott kutya nem fázhat meg, nem lehet semmi baja a hidegtől. A minap lent voltunk korcsolyázni a gyerekekkel meg az egész falkánkkal egy környékbeli tónál. Míg a nagy bundás akita és leonbergi kutyák meg sem érezte a hideget, a puli, aki kisebb termetű és bent él a házban, bizony már olyan két óra után sebesebben futkosott, addig a kis yorkie-t be kellett tenni egy meleg kabátba, onnét vacogott kifelé, pedig két réteg vastag kutyaruha is volt rajta, pedig bizony ő is minden helyzetben strapabíró kutya. Hazaérve látom, hogy kérdések sokasága vár, a kutyák megfázásáról írt cikkem kapcsán, így aztán gondoltam, összeszedem a tudnivalókat a kutyás télről.

TÉVHIT: A lakásban tartott kutya nem fázik meg
Tény: A lakásban élő, vagy oda beengedett kutya is megfázhat, míg a szabadban tartott kutyák egy része vidáman viseli a nagy hideget is!

A szőr – méret arány


Minél nagyobb testű és minél dúsabb szőrű egykutya, annál jobban bírja a hideget. Biztosan tudják, hogy az újfoundlandit, a bernáthegyit, a moszkvai őrkutyát, a kaukázusi juhászt és nagy testű, robosztus társaikat kinti tartásra, viszontagságos körülményekre tenyészették ki. Ők akár mínusz 20 fokban is vidáman játszanak, míg egy vizsla ebben a hidegben már egészen át tud fagyni!

Minél kisebb egy kutya és minél rövidebb a szőre, annál rosszabbul bírja a hideget. Ha rövid szőrű kutyánk van, vagy ha kicsike, akkor bárhogy is van, be kell engedni valami meleg helyre, hogy túlélje a fagyokat.


 

A kutya korral fagy!


A kölyök és az idős kutya sokkal sérülékenyebb, mint a felnőtt állatok. Kölyök kutyát ebben az időjárásban szobatisztaságra nevelni, na az szép feladat! Ezernél is több oka van, hogy karácsonyra miért ne vegyünk kiskutyát, de talán ez a legkeményebb indok: mert a legnagyobb fagyban szobatisztaságra nevelni, az csúnya feladat. A vén kutyák sokszor ki se dugják az orrukat, ha kint ítéletidő van, nekik már rutinjuk van abban, hogy a hideg akár a csontokba hatol. Őket is érdemes már ebben a nagy fagyban felöltöztetni.


Kinti kutyás aranytanácsok


A kinti kutyának mindenképpen szüksége van melegre, melegedési lehetőségre. Ha kis testű, akkor fűtött helyre kell vinni, minden más „bezzeg a régi időkben” jellegű duma csak állatkínzó mellébeszélés. Fűtött garázs, vagy egy melegebb pince, ahol van egy jól kibélelt vacka az állatnak, de leginkább a gazdák háza, ahol legalább a meleg előszobába bújhat még akkor is, ha máskor nem szokták őt beengedni. A kutya naponta többször, bent a melegben kapjon inni, kézmeleg vizet, és ilyenkor zsírosabban lehet táplálni. Mindig kerüljük a tejes kenyérrel etetést – ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni, teljesen tönkreteszi a kutyákat. De ilyenkor aztán főleg ne ezt adjuk, mert lehűti a szervezetet. Nyers hússal etethetjük meg őket, azzal teszünk a legjobbat.

 

 

Benti kutyás aranytanácsok


A benti kutyát is hasonlóan etessük, mint a kintieket. De ne tömjük őket túlzottan tele, mert ilyenkor tartalékolnak. Ne ezeken a hideg napokon vigyük őket kozmetikába, vagy fodrászhoz, ne is fürdessük őket egyáltalán, még akkor sem, ha látszólag nagyon piszkosak – a legtöbb kutya öntisztul, ha hagyjuk, fel kell seperni utána és kész. Én az esetek 99%-ában a kutyaruha ellen vagyok, de a nagyon erős mínuszokban kölyökkel, nagyon rövid szőrű kutyákkal és kistestűekkel bizony jobb nem viccelni.
 A benti kutyánkat fokozatosan vigyük ki a hidegre, és ha olyan a mérete, kora, vagy szőrzete, akkor adjunk rá kutyaruhát. Én ezt a webshopot ajánlom, mert magyar cég, és mert értenek hozzá: http://www.olcsokutyaruha.hu/

Ne kínozzuk a kutyát!


Sokan mondják a kutyacipőt, mert a kutya lábról fázik fel. Ez egyrészt igaz, másrészt, ha ilyen hideg télben sétálunk, akkor kisebb távokat menjünk, hogy haza lehessen szaladni. Egy zsírosabb krémmel lekent kutya-talp jobban szigetel, a kutya szerintem csak szenved cipőcskében, vagy zokniban. Ne kínozzuk szegényt. (Talpra való bio krémet kapni lehet nálunk a patikában is.) 


Kocsiban hagyni tilos!


Bár a nyári hőséghez képest a téli hidegben az autóban hagyott kutya tovább bírja, de ugyancsak nem tesz jót neki, ha a kocsiban hagyjuk hosszabb időre! A kocsi ugyanis nagyon gyorsan áthűl, és ugyanúgy megfagyhat benne a kisebb testű kutya, mintha kint lenne. Gondoljuk át jól a programunkat, hogy ne kelljen a kutyát a kocsiban hagynunk!

Fontos: Soha ne adjon embernek való gyógyszert a kutyájának. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 79217 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x