Terített asztal: az ehető virágok
Címlap / Szépség-Egészség / Terített asztal: az ehető virágok

Terített asztal: az ehető virágok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Vannak olyan virágok, amelyek szirma ehető, illetve a virágzat ételeink díszítésére is alkalmas. Lényeges ismerni, mi az, amit elfogyasztunk, hiszen nem minden virág ehető, és egyes növények mérgezőek.  

A legismertebb virágcsemegék a sarkantyúvirág, az árvácska, az ibolya, a szarvacskás árvácska, a körömvirág, a snidling és a zsálya. Ezek a virágok kertben is könnyen termeszthetők.

Légúti megbetegedésben, asztmában, szénanáthában vagy allergiában szenvedőknek nem ajánlott semmilyen virágot fogyasztani! Ne fogyasszunk forgalmas utak mentén termett vagy ott áruló virágárusnál kapható növényekből!

A virágokat gyűjtés előtt megkóstolhatjuk. Hűvös napszakban szüreteljünk, amikor a harmat már felszáradt. Csak a kinyílt virágokat szedjük le. Nem megfelelőek az elnyílt, és a bimbós virágok. A portokot és porzószárat ajánlatos eltávolítani. Felhasználásig hűvös helyen tároljuk a virágokat.

Vadárvácska (Viola tricolor L.)

További nevei: háromszínű árvácska, papszakáll, háromszínű ibolya. Felhasznált rész: föld feletti részek. Egész Európában, így hazánkban is, főleg a Dunántúlon és az Alföldön elsősorban kaszálóréteken előforduló gyógynövény. Háromszínű virága miatt szentháromságfűnek is nevezik.

Egyéves vagy évelő, lágyszárú növény. 30-40 cm magasra is megnövő szára kevésbé elágazó. Levelei tojásdad vagy lándzsa alakúak. A virágok szirmai sárgák, feketék, kékek vagy ibolyaszínűek. Áprilistól augusztusig virágzik. Toktermésében sárga színű, körte alakú magvak vannak.A föld feletti részeket a virágzás kezdetén gyűjtik, árnyékban szárítják.

Hatóanyagai a triterpénvázas szaponinok, a szalicilsav metilészterek és a flavonoidok (violaxantin=rutin, violantin, szkoparin, vitexin, szaponaretin, orientin). Virága ehető, ezért ételek díszítésére, saláták összetevőjeként is felhasználható.

Körömvirág (Calendula officinalis L. )

Kenyérbélvirág, gyűrűvirág. A fészkes virágzatúak családjába tartozik. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer- és gyógynövényeknek.



A vidéki kertek kedves, jól ismert, fagytűrő, egyéves növénye sokrétű gyógyhatásáról ismert, de ételek színezésére, és kozmetikai szerként is felhasználják. Ételeinknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad. Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére használhatjuk.

Gyógyhatás: Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, fogíny ápolására szájvízként is használják. A körömvirág forrázatát gyomor és bélfekély ellen fogyasztják. Külső alkalmazása nehezen gyógyuló sebek, fekélyek borogatására. A virág színanyagát színezőként használják élelmiszereknél, gyógyszereknél, italoknál. Kozmetikumokat is készítenek belőle. 
    
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12985 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x