Az utolsó "igazi" fesztivál Wight szigetén
Címlap / Sztárock / Az utolsó "igazi" fesztivál Wight szigetén

Az utolsó "igazi" fesztivál Wight szigetén

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A Csatornában fekvő brit Wight-sziget hajdan koronás fők kedvelt pihenője, később Őfelsége kispolgár alattvalói kikapcsolódásának egyik jelképe volt. Még Paul McCartney is megénekelte a When I'm Sixty-Four című Beatles-dalban. E kellemes tespedésnek a rock vetett véget 1968-ban, és két évvel később, 35 évvel ezelőtt, éppen ezekben az augusztus végi napokban itt tartották a hippi-nemzedék utolsó igazi nagy fesztiválját.  

Az első Wight-szigeti buli legnagyobb szenzációi a San Franciscói pszichedelikusok képviselője, a Jefferson Airplane, a tüzes horror-show-kat előadó Crazy World of Arthur Brown (amelynek billentyűse Vincent Crane, az Atomic Rooster alapítója, dobosa pedig Carl Palmer volt), valamint a méltatlanul háttérbe szorított brit rhythm-and-blues banda, a Pretty Things voltak. Az 1969-es fesztivál azért vált mindenekelőtt emlékezetessé, mert itt tért vissza a közönség elé Bob Dylan, közel három évvel 1966 decemberi, csaknem végzetes motorbalesete után, amely - vannak-e véletlenek - éppen Woodstock közelében volt. Mr. Zimmerman mindenesetre kihagyta saját hazájában a "Béke, Zene, Szerelem" háromnapos ünnepét, ellentétben a mindkét helyen fellépő Joe Cockerrel és a The Who-val, akik akkoriban minden alkalmat megragadtak, hogy a rock-történet első "operáját", a Tommy-t propagálják. De ott voltak mellettük olyan "nyeretlen kétévesek" is, mint a Free, a Moody Blues, vagy a Keith Emerson vezette Nice.

Az 1970-es rendezvény, amely augusztus 26-tól 30-ig tartott, kimondatlanul is Woodstock örökségét vitte tovább, már jelszavával is: Message To Love - Üzenet a Szeretetnek. Ezzel a dallal kezdte Jimi Hendrix felejthetetlen woodstock-i koncertjét, később a Band of Gypsys című lemezére került fel. És ugyanaz a gigantizmus, ugyanaz a szervezési káosz jellemezte Wightot is, ami után nemcsak Amerikában, hanem  Nagy-Britanniában is rock ártatlanságának a végét jelentette. Ezt a szomorúságot örökítette meg Murray Lerner filmrendező-producer a Message To Love című dokumentumfilmben, amelyet azonban csak 1997-ben mutattak be.

Wight ’70 azonban nemcsak ezért számít mérföldkőnek: programja szinte összefoglalta az évtizedforduló azóta is egyedülálló zenei burjánzását a folk-tól a jazz-rock-ig, a progresszívektől az undergroundig. Nem célunk teljes névsorolvasást tartani, csupán azokat említenénk meg, akik különösen kiemelkedőt nyújtottak a fesztiválon, vagy pedig fordulópontot jelentett pályájukon.

Jimi Hendrixnek élete utolsó nagy fellépése volt a Wight-sziget, amelynek anyagát 1971-től fokozatosan adták ki lemezen, majd videón - ez utóbbit szintén Lerner gondozásában. Egyes ráérő szakértők azóta is vitatkoznak, hogy Woodstock-ban vagy a Wight-szigeten nyújtotta-e élete legjobb teljesítményét. Kétségtelen, hogy a Billy Cox basszusgitárossal és Mitch Mitchell dobossal fellépő Hendrix játékán nem érződött, hogy már csak három hete van hátra. Itt stílszerűen az angol királyi himnuszt, a God Save The Queent ültette át elektromos gitárra, bár ennek korántsem volt olyan apokaliptikus hatása, mint a woodstock-i amerikai himnusznak.

Utoljára lépett fel európai területen a The Doors eredeti felállásában, utolsó nagy koncertjét adta Rory Gallagher Taste-je, ugyanakkor először járt Nagy-Britanniában Leonard Cohen, aki két évvel korábban robbant be versdalaival a zenei köztudatba. Ott volt ismét az egyre inkább befelé forduló Bob Dylan és Donovan is, így a közönség élőben érezhette, hogy mi a különbség az akkoriban állandóan egymáshoz hasonlítgatott dalnokok között. És ha már Woodstock-ot lekéste, eljött Joni Mitchell a maga halkan izgalmas dalaival, a két folk-Madonna, Joan Baez és Melanie mellett. Voltak, akik megismételték, sőt, túlszárnyalták woodstock-i produkciójukat, mint például a The Who, vagy a Ten Years After.

Alvin Leet, a "Tenyeremzaftos" gitártekerőjét Woodstock-ban a világ leggyorsabb kezű gitárosának választották, így elfogytak a felsőfokú jelzők Wightra, pedig aki meghallgatja az immár dupla CD-n hallható TYA-koncertből az alig 18 perces Help Me-t, könnyen felejtheti az egy évvel korábbi orbitális I’m Going Home-ot. Csúcsra ért a Free, a Moody Blues, amely abban az évben készítette el legnagyobb sikerű albumát, az A Question of Balance-ot és utoljára élvezhette a közönség a Procol Harum Robin Trowerrel felálló csapatát. A progresszívek mennyiségi és minőségi képviselete sem hagyott maga után kívánni valót: a Family, a Hawkwind, a Pentangle mellett bemutatkozott az Emerson, Lake and Palmer, és befutott a legjobbak közé a Jethro Tull. (Az ő fellépésüket is nemrégiben adták ki CD-n). Lenyűgözött fúvós- és gitárkavalkádjával Amerikából a Chicago, dögösen döngölt a Cactus. Akkor még nem okozott túl nagy feltűnést a Supertramp, néhány év múlva azonban már a világ egyik legnépszerűbb és leglátványosabb koncerteket adó bandája lett belőle.

Ahogyan Woodstock-ban, itt is voltak olyan vendégek, akik a rocktól "távolabbi" vizeken eveztek: fellépett a jazz-legenda Miles Davis - igaz, éppen azokban az években fogott bele első jazz-rock-os kísérleteibe, az In A Silent Way-be és a Bitches Brew-ba - és a latin zene kíválósága, a brazil Gilberto Gil, aki jelenleg hazája kulturális minisztere.

Az 1970-es fesztivál után sem a szervezők, sem a helyi illetékesek nem kívánták folytatni a hagyományt. Nagy-Britannia azért nem maradt rock-fesztiválok nélkül, mert a következő évtizedekben egymás után nőtte ki magát Knebworth, Glastonbury, Reading, a 80-as években a metálosoknak Castle Donington, de ezek vagy néhány nagy sztár köré építették programjukat, vagy pedig - mint Glastonbury esetében láttuk - egy sokkal szélesebb kulturális rendezvénnyé fejlődtek. 2002 óta azonban ismét beindult a rock a kis szigeten. Az idei júniusi, háromnapos bulin a Faithless, a Razorlight, a Babyshambles, a Travis, a Roxy Music és az R.E.M. voltak a húzónevek. Néha megjelennek a régi idők tanúi is, például tavaly a The Who emlékezett és emlékeztetett....

Rhythm-and-Love

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4295 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x